Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Държава в държавата, власт във властта

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Калин Манолов, http://offnews.bg

 

Калин Манолов, автор и водещ „Видимо и невидимо“ по Bulgaria ON AIR

Малко са интелигентните и образовани хора в България, които хранят топли чувства към МВР. Обществените реакции на полицейските протести и претенции, продължаващи трета седмица, откроиха пропастта между граждани и полицаи, която отстъплението на правителството само задълбочи. МВР се открои не само като държава в държавата. Стана ясно, че то е и власт във властта.

Малцина знаят обаче, че самият Закон на МВР дава право на служителите му да бъдат такива, каквито са. Според него „Министерството на вътрешните работи е администрация с йерархичен характер и централизъм в управлението, чиято дейност е насочена към защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред“. В чл. 4, където са описани принципите, въз основа на които Министерството осъществява своята дейност, се набляга на „централизма в организацията и управлението“. Акцент на специалната полицейска работа е „конспиративността при съчетание на гласни и негласни методи и средства в определените от закон случаи“. ВСИЧКИ работещи в системата на МВР при изпълнение на служебните им задължения, се ползват с особена закрила. Конспиративността, съчетана с неприкосновеност, логично води до безнаказаност. И до напълно оправдано съзнание за всесилност, ако се съди по лекотата, с която служителите на МВР отказват всяко правителство, решило да ги реформира.

За да престане МВР да бъде отделна безконтролна власт, трябва структурно да се реформира. Съществува такъв план, и той е доста рационален. Авторът му е подалият оставка вътрешен министър Веселин Вучков. Според него МВР трябва да се приравни по статут с останалите министерства. В момента то единствено работи по специален закон. Министерството на вътрешните работи трябва да се превърне в администрация, която подпомага дейността на министъра.

Но основна задача на административното преструктуриране на МВР трябва да стане отделянето на полицията в самостоятелна агенция вън от МВР. Фактически тя е отделена и сега. Към тази агенция трябва да мине и Главната дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП), тъй като тя е част от полицейската функция на държавата. Тази нова агенция трябва да поеме и контрола по пътищата, осъществяван сега от пословичния с корупцията си КАТ. Нека само припомня тайното разследване отпреди две години, при което от шейсет екипа на КАТ само един не взе подкуп - този, който трябваше да уличи подкупните служители на министерството. Мястото на пожарната и болницата на МВР също не е в министерството. Както и на Академията на МВР и особено на статистиката на МВР, която напълно се вписва в соцтермина стъкмистика.

Накратко, балансът между вътрешни работи, държавна администрация и регионално развитие, е ключов за бъдещата структурна реформа на вътрешното министерство. Преструктурирането на МВР не може да се договори със синдикатите. Трябва да стане въпреки тях. Стига да се намери желаещ да го осъществи. Сега никой, които има право да реформира МВР, не иска реформи. Такова, каквото е, МВР устройва всички правоимащи.

С изключение на гражданите, разбира се. Те по традиция са правонямащи.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional