Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Държавата на главния олигарх и обслужващата съдебна система

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Бързилска, http://actualno.actualno.com

Когато позицията на главен олигарх се освободи, винаги се появява нов кандидат и иска да заема това място. Това заяви по време на вчерашната конференция "Банките и бизнесът" главният изпълнителен директор на “УниКредит Булбанк”, Левон Хампарцумян. "Тази позиция трупа власт без отговорност“, добави той.
 

"Хора от старите служби се настаниха в новия политически елит, бизнеса и медиите още в началото на прехода... Кадри на Държавна сигурност заеха ключови позиции в банковия сектор и участваха активно в ранната приватизация. Те отгледаха свои ученици, така че проблемът нямаше как да изчезне с напредъка на времето. След 26 години на преход влиянието им е все още силно“. Това пише в книгата „След стената“ бившият министър на финансите Симеон Дянков, коментирайки прехода в България и причините за бавния напредък на нашата страна.

Коментар на редактора

На фона на скандала "Яневгейт" с изтеклите записи на разговори между съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева, които разкриват зависимости между съда, прокуратурата и изпълнителната власт, главният изпълнителен директор на най-голямата банка в България говори за „главния олигарх“ - вероятно асоциация с главния прокурор. Той прави това на конференция в препълнена зала с банкери и представители на бизнеса. И Хампарцумян много добре знае, че това не е новина за никой от тях... и нас.... на всеки достатъчно голям бизнес се е налагало да се сблъсква със „силните на деня“ и знае как работи правосъдието.

Но наистина в каква държава живеем, когато изказване от този род на подобно публично събиране има ефекта на коментар при раздумка на по чашка, т.е. никакъв?! И няма никакво значение дали Хампарцумян е от тези или онези... явно знае, че може да си говори, но нищо няма да се случи.

А, да, шефът на най-голямата банка се оплака и от липсващата съдебна система и заяви, че тя "директно заплашва правата на собственост". "Съдии взимат решения с парадоксално чувство, които меко казано са парадоксални", коментира Хампарцумян.

И какво, че бизнесът явно иска работеща правосъдна система. След изтичането на записите по „Яневгейт“ коментарът на премиерът беше „две каки си говорят“ - нищо, че Румяна Ченалова беше съдия от Софийския градски съд, а Владимира Янева беше председател на този съд. Това не са лелки от кварталния магазин, но в публичната позиция на министър-председателя на България записите се нуждаят от този коментар... Желание да омаловажаваме и забравим колкото се може по-бързо.

Същевременно бивш финансов министър и бивш вицепремиер открито говори за тайните служби, удобно наместили се властта. Няма значение той какви зависимости има, явно в момента не се притеснява да си изложи вижданията в книга. На представянето й присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, бившият вицепремиер от правителството на Орешарски Зинаида Златанова и текущият президент Росен Плевнелиев – т.е. баш политически елит. В книгата не се говори само за България, а и за прехода в другите посткомунистически страни. Сравнението с тях обаче никак не е в наша полза.

Междувременно съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев заяви, че промените в Конституцията, касаещи реформата на съдебната система, ще бъдат минимални и доста окастрени. "Балансите изначално са неблагоприятни. Във всички групи, включително и в нашата, има страхове и/или зависимости, когато става дума за темата за прокуратурата. Страховете надделяват. Страхът е от злоупотреба от страна на прокуратурата. Другият страх е, че нивата на корупцията в съдебната система са пряко свързани с медиите. Т.е. ако не страхът, че ще тръгнат по петите ти прокурори, то страхът, че ще тръгнат по петите ти журналисти, е твърде реалистичен. А това е сериозна спирачка", призна Кънев.

Да, всички забелязахме медийната атака срещу Кънев от неща, които не би трябвало да се наричат медии. Тук не става въобще дума за атака от журналисти. Просто кандидат-главният олигарх се развихря, за да запази статуквото такова, каквото едни "тайни" структури желаят.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional