Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защо „зъболекарят“ на Борисов не бе опраскан, а помилван?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Васил Василев, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Кой ще получи "Златния скункс" на Бисеров

 

Бисеров, Доган и Местан мълчат геройски, пазят закона на омертата


Един от най-скандалните политици на прехода Христо Бисеров беше оправдан вчера от съда по три обвинения за умишлени престъпления. Решението заби поредния звучен шамар на прокуратурата и разклати още повече недоверието в съдебната система. Бисеров в продължение на две години бе разследван и обвинен за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация. Но сагата с политика, към която обществото имаше подчертано силен интерес, се оказа реално цирк, след като подготвяно две години обвинение рухна в съда за половин час.

Историята с бившия сив кардинал на СДС и ДПС започна на 3-и ноември 2013 г., когато от пресцентъра на етническата партия, по предложение на която Бисеров бе издигнат за зам.- председател на Народното събрание, излязоха със съобщение: „По молба на г-н Христо Бисеров, почетният председател на ДПС г-н Ахмед Доган и председателят на партията г-н Лютви Местан приеха оставката му като заместник-председател и член на ЦС и на ЦОБ на партията”. Два дни, след това политикът, който беше едно от остриетата на управляващите срещу опозицията и се заканваше в парламента, че ще вади зъбите на Борисов и Цветанов, скоростно освободи всички заемани от него партийни и държавни постове - като зам.-председател и член на Централния съвет и на Централното оперативно бюро на ДПС, депутат и зам.- председател на парламента. Най-скандален се оказа фактът, че още преди прокуратурата да повдигне каквито и да са обвинения срещу политика, той получи от Сараите в Бояна политическата си присъда.

Всъщност, стана ясно, че Доган и компания са имали сигурна информация в какви каши се е забъркал заместникът на партията и предвидливо се опитаха да изчистят петното от ДПС. Така Сараите се оказаха по-важният властови център в държавата, където информацията вероятно е докладвана от хора на свързаните с ДПС министър на МВР Цветлин Йовчев и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Прокуратурата и службите за сигурност обаче не направиха дори и най-малък опит да разследват 

как секретна информация е стигала първо до почетния председател на ДПС

Едва няколко дни по-късно, след като Бисеров беше старателно изчистен от ДПС, излезе информация, че първоначалният сигнал е постъпил от чуждо разузнаване, а ДАНС и данъчните са извършили щателна проверка на Бисеров и на фирмите, в които участват съпругата му и доведеният му син. Обвинението потвърди, че е получило справка от ДАНС, „съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система от Христо Бисеров и Ивайло Главинков", доведен син от първия брак на съпругата му Мария Иванова. Прокуратурата обръща специално внимание, че предстои данъчна проверка, вдигане на банковата тайна и запитване по реда на международната правна помощ до компетентните власти „на поне две европейски държави“. Сотир Цацаров обяви още, че при него справката е дошла на 6-и, сряда, следобед, тоест след като 3 дена преди това Доган и Местан разчистиха терена около съпартиеца си.

В същото време политици от опозицията на кабинета „Орешарски“ и подкрепящото го мнозинство изказаха предположение, че човек от ДАНС е предоставил в Сараите класифицирана информация за разследването срещу Христо Бисеров. Твърденията бяха за среща между генерал от службите и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Изводът е бил логичен, тъй като Бисеров е подал оставка четири дни преди да бъде информиран главният прокурор на републиката.

„Защо ДПС са разбрали преди Цацаров за разработката“, запита още тогава бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, но отговор така и не получи. Опозицията настояваше да се разбере защо са направени тези предварителни ходове и дали това не е основание за осуетяване на евентуално разследване и обективно разкриване на истината около бившия зам.-шеф на ДПС.

Появиха се и няколко версии за крайната реакция на Доган. Сивият кардинал е разжалван от Сокола, за да се демонстрира нетърпимост към корупция, заради която са най-често е атакувана етническата партия. Според друга – ДПС са пуснали своя кръв точно в този момент, в разгара на гражданските протести срещу КОЙ. Целта е била да бъде демонстрирано как прокуратурата и правителството се борят с корупцията по високите етажи на властта. В историята досега няма подобен случай за разследване на политик, който заема подобен висок пост, въпреки че

съмненията за далавери 

срещу Христо Бисеров винаги са го следвали като негова сянка още след скандала с прословутата му къща, която купи по времето, когато беше главен секретар на СДС.

Появи се и трета версия – Бисеров е засегнал финансови интереси лично на лидера Доган и заради това са го „сготвили“. Обществена тайна е, че повелителят на Боянските сараи е чувствителен на тема пари и бизнес интереси. В ДПС се говореше, че сивият кардинал е топлата връзка между обръчите от фирми и партията, които през годините постоянно бяха под съмнение за задкулисни и нечестни игри. Каква е истината за драмата във „фамилията“ – е загадка, защото и до днес Доган, Бисеров и Местан пазят закона на омертата, а поведението им напомня повече на мафиотски босове, отколкото на европейски политици.

На 9-и април 2015 г. Софийската градска прокуратура внесе първия обвинителен акт срещу Христо Бисеров за 3 умишлени престъпления. В него обаче липсваше името на доведения му син Ивайло Главинков и прането на пари. Съдът върна обвинителния акт за отстраняване на нередности и на 28-и юли прокуратурата отново го внесе за същите престъпления. От 29-и септември срещу фамилията вече имаше образувано и гражданско дело от Комисията за отнемане на незаконно имущество - срещу Бисеров, съпругата му Мария Иванова и Главинков. На политика бяха запорирани активи за над 1,2 млн. лв., а на доведения му син - за 300 000 лв.

В хода на делото срещу Бисеров главният прокурор Сотир Цацаров бе обвиняван непрекъснато, че нарочно прокуратурата бави казуса, въпреки големия обществен интерес, но магистратът отговаряше, че случаят ще завърши с внасяне на обвинителен акт.

Прокурор по значимото дело се оказа Боряна Бецова, която преди това води неуспешно разследване срещу Делян Пеевски, по сигнал на „Протестна мрежа“ и отказа да започне преследване срещу Иван Данов – министър, издигнат от ДПС, разкрит в злоупотреба със социалните фондове на Франция. Само ден преди съдът да шамароса обвинението и с оправдателните присъди за Христо Бисеров, Сотир Цацаров посвети на Бецова цяла защитна пледоария пред Висшия съдебен съвет. Поводът бе предложението на правосъдния министър Христо Иванов да й се образува дисциплинарно производство заради проверката срещу Иван Данов – бивш министър на инвестиционното проектиране в кабинета „Орешарски”. Именно по този повод и френският посланик у нас Ксавие Кабан иронично беше запитал в социалната мрежа, 

"дали Бецова не е „гнила ябълка”

Но позицията на главния прокурор бе, че Бецова е магистрат, „който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения”.

В крайна сметка народът чакаше две години Христо Бисеров да бъде опраскан от Темида, но той бе оправдан. Бисеров не получи исканите от обвинението 4 г. затвор и конфискация на имуществото.

Проваленото дело налага няколко хипотези, на които гражданите търсят логичен отговор: Съдът ли е корумпиран, или според събраните доказателства и предявеното обвинение Темида не е открила виновност и е действала обективно. По-сложен е казусът с ролята на държавното обвинение. Юристи коментират, че или наблюдаващият прокурор е некадърен да напише качествено обвинение, или то умишлено е формулирано така, че да не издържи пред съда, защото е гнила ябълка.

"Делото на Бисеров беше като настъпана мотика за правосъдната система. Основата на справедливостта е доверието, а когато няма доверие, няма справедливост. Ако попитате хората след делото на Бисеров дали вярват в съдебната система, не 92%, а може би до 100% ще ви отговорят отрицателно. Има огромна липса на справедливост. Причините за това може да са три - некадърна прокуратура, подкупна прокуратура или прокуратура, която служи на корпоративни интереси. Нашето обвинение е сред най-мощните спрямо глава на населението в Европа, а в същото време е сред най-неефективните“, посочи в свой коментар по темата депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Естествено извън сферата на конспиративните теории изплува отново и сянката на ДПС.

Прекалено многото са съвпадения при Бецова, касаещи хора от етническата партия. Те отвеждат погледите нагоре към Сокола, който раздава заповеди от покоите си. Тезата съвсем не е за пренебрегване, като се има в предвид, че в един от последните си разговори Румяна Ченалова и Владимира Янева коментират, че последният бастион на ДПС, който е останал, са службите за сигурност. Не звучи невероятно чрез тях от Сараите да упражняват и контрол над съдебната власт. Любопитен е и въпросът, защо все пак Сараите са оказали евентуално въздействие? Според Осман Октай, познавач на нравите в ДПС, с оправдателната присъда е купено мълчанието на Бисеров. Той има много какво да разкаже за задкулисния живот в партията-корпорация, но две години мълчи геройски. Прокрадва се и друга версия - че срещу свободата стои раздяла с парите и богатството, натрупани от политика.

Независимо коя ще се окаже най-правдивата версия, циркът с Христо Бисеров още повече уплътнява сянката на обществено недоверие към родното правосъдие. След „Яневагейт“ едва ли има съмнение, че не законът, а някой друг, извън съдебните зали решава дали да те опраскат или да те пощадят.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional