Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Европейски журналисти осъдиха искането да бъде разследвана Mediapool

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 
 

       Да бъде разследвана медия от спецслужба е недопустимо в едно демократично общество, се казва в позицията на АЕЖ

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) остро заклейми в декларация искането на депутат от ГЕРБ  ДАНС да разследва сайта Mediapool заради публикация в него.

В текста се казва, че подобно искане е опасен прецедент, който е в разрез с демокрацията и свободата на словото, която е призната от властите ценност.

Припомняме, че депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев направи коментар по Канал 3 по повод публикация на Mediapool от преди седмица със заглавие „ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор“. То вкара в обяснителен режим Европейската Комисия, която на следващия ден публикува писмо, в което уточни, че никога не е ставало въпрос и не е искала оттегляне на Сотир Цацар

Ето и пълният текст на декларацията на АЕЖ:

"В неделя зам.-председателят на парламента Димитър Главчев призова през ефира на телевизия “Канал 3” специалните служби, посочвайки конкретно ДАНС, да извършат проверка насочена срещу сайта Mediapool заради твърдяно “разклащане на институции”(целият пасаж, можете да видите долу).

Подобен призив, отправен от орган на власт, какъвто е зам.-председател на Народното събрание към специална служба, имаща контраразузнавателни функции и насочен срещу издание, е недопустим в едно демократично общество, в което свободата на медиите е призната от властите ценност.

Считаме, че призивите на зам.-председателя на парламента медии да бъдат проверявани за това как са се сдобили с информация са опасен прецедент, който може да наложи атмосфера на сплашване и да провокира автоцензура", се казва в позицията на АЕЖ.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional