Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Радан – сапун за „Чисти ръце“ на управляващите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Сотиров, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Иван Сотиров

 

Страстното и натрапчиво говорене за реформи е като приказките за секс при застаряващи мераклии


Не знам защо, но почти при всяка изява на лидера на ДСБ, се сещам за някой стар виц. Тези дни, като гледах сблъсъка му с Цацаров се сетих за заека, който намерил в гората една заредена ловджийска двуцевка. Та добил заека самочувствие и решил да „изпраска“ лъва, като го издебнал на една поляна до едно голямо изпражнение. Насочил зайо пушката и наредил на лъва да изяде изпражнението. Лъвът изръмжал нервно. Заекът опитал да го притисне, като произведе изстрел, но едната цев засекла, после засекла и другата цев. Тогава заекът метнал небрежно пушката на рамо и казал на лъва: „Е, като ти не искаш, аз ще го изям!“. Така се случи и с опитите на Радан Кънев да притисне главния прокурор да си изчисти името, на което Цацаров му отговори, че той „не е човека, който ще го накара да си изчисти името“ и след като се обърна към реформатор №1 като го „посъветва да се концентрира върху себе си“, Кънев се зае лично да изчисти името на Цацаров. 

В специално медийно участие той ни обясни, как главният прокурор и премиера са шантажирани от мафията за да не правят реформи и т.н. Демек , те са добрите, срещу които се борят тъмните сили. Изобщо прокурор №1, едва ли не е една малка рибка, срещу която са се нахвърлили едни страшни акули. Според Кънев, големият проблем не е главния прокурор, а някаква си там градска съдийка. Те вече и „каките“, и „фризьорките, и маникюристките“ разбраха, че ДПС дърпа конците в съда, прокуратурата и службите, но и Кънев, като Борисов, е над тези неща. „Десните“ са на ниво магистрали и газопроводи, а нека ДПС да си прави пътни карти за съдебната реформа - пък и за всеки трябва да има по нещо – на фирмите на ДПС ще се възлага изпълнението на магистралите и газопроводите, а на РБ изпълнението на пътната карта за съдебната реформа. Тия приказки, че

рибата миришела от главата 

трябва да ги забравим, поне докато изтече мандата на този главен прокурор и на този ВСС. Важното, което ни съобщи Радан е, че има „реформаторски устрем“ и че „има воля“; е, вярно е - „нямало желание“, но като има воля, все някога, отнякъде ще се намерят и желаещи.

А ето и какво е основното желание на главният реформатор: - „Единен РБ в силни партньорски връзки с единна ГЕРБ“, като подчерта, че „в момента за да го няма това, мафията се опитва да разлюля цялата тази конструкция“. Дали тази нежна поетичност в думата „люля“, когато се говори за мафията, не е кодирана подсъзнателна синовност, дали това майчино „люляне“ във властта не води до приятен унес - това са въпроси, които може само да си задаваме - няма кой да ти каже. Но единството, това е нещо до болка познато. Предшественикът на Кънев едно време казваше:- „ Има една партия, една воля и една дисциплина.“ Е, сега има две партии или по точно една партия и една коалиция и няколко други партии и коалиции, или още по-точно нещата са както едно време пишеше в чл. 1, ал.(3) от Конституцията на НРБ „Българската комунистическа партия ръководи изграждането на развито социалистическо общество в Народна република България в тясно братско сътрудничество с Българския земеделски народен съюз.“ Като имаме предвид, че и сега здравеопазването и правосъдието са дадени от ГЕРБ на РБ, както едно време БКП даваше тези министерства на БЗНС, аналогията е пълна. И за да е още по-пълна вместо Отечествен фронт днес си имаме Патриотичен фронт и вместо Общонароден комитет за българо-съветска дружба си имаме АБВ, а местната власт, както видяхме, с комсомолски ентусиазъм е преминала в режим – „Клас стан! Клас мирно! 

И лозунгите си приличат. Едно време беше „Два конгреса - една цел“, днес е „Две партии - една реформа“. Изобщо единството е важно нещо, не е случайно, че магическата дума „Единство, Единство, Единство….“ кънтеше като боен вик по партийните конгреси. И нищо да не правиш, и всякакви безобразия да твориш, има ли единство, всичко е наред. Затова е важно да не се правят подмятания, които могат да нарушат „силните партньорски връзки“. Защото, какво означават намеци от страна на главният реформатор - че в ГЕРБ има проблем с единството? Това си е директно обвинение към сестринската партия, че там има 

раздвоение на Личността

Така че, както би казал главният прокурор, от РБ да се концентрират върху себе си, защото там проблемът с единството има хроничен характер – още една прилика с БЗНС.

Има ли още някой, който да се съмнява, че РБ е създаден не около принципи и не от съмишленици, а само и единствено за да се участва във властта и че Блокът може да е единен само във властта. РБ не може нито да я напусне единно, нито да запази единство в опозиция, защото е интегриран в управлението на обособени части, нещо като приватизация на обособени части, но с обратен знак. 

Всеки от лидерите на Блока е „интегриран“ по индивидуален план. Но едно е сигурно, за да се излезе от революционната ситуация, при която „има воля на народа за радикална промяна, но управляващия елит няма желание“, ще продължат да ни баламосват с лозунги за реформи. Обикновено, колкото повече човек говори за нещо, толкова по сигурно е, че не го може. Това е като вербална компенсация за физическо безсилие, защото който може да върши работа, няма време за много приказки. Страстното и натрапчиво говорене за реформи е като говоренето за секс при застаряващи мераклии. А що се отнася до изявлението на Радан Кънев, че „Може би сме на прага на операция „Чисти ръце““, не знам от къде на него му се привиждат такива неща, може би е предусещал решението на Софийския градски съд по делото Бисеров, но очевидно ролята на сапун за всякакви операции за измиване на ръцете на управляващите му допада!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional