Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще приключи ли съдебната реформа, преди да е започнала

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Димитър Пеев, http://www.capital.bg

 

Сотир Цацаров и ДПС са на път да обезсмислят конституционните промени

 
 

АБВ на Георги Първанов е физическият изпълнител на поръчката окастряне на реформата

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ
 
Протяжност и досада. Това бяха двете основни емоции, които витаеха във въздуха по време на последното заседание на парламентарната комисия за промени в конституцията. На него трябваше да бъдат обсъдени и гласувани на второ четене предложенията за промени в основния закон, засягащи съдебната власт. Особено досадно и протяжно изглеждаше случващото се на фона на неспирните и истерични медийни атаки срещу двама от основните носители на промените - правосъдния министър Христо Иванов и лидера на ДСБ Радан Кънев.

След "историческия компромис" през лятото, който обедини гласовете на всички парламентарни групи без АБВ и БСП, проектът за конституционна реформа в момента навлиза във финалната си права. Комисията трябваше да реши кои от постъпилите между първо и второ четене текстове да подкрепи. Въпреки че заседанието на комисията не ангажира пленарната зала с конкретно решение, то до голяма степен беше генерална репетиция преди гласуването на текстовете от всички депутати, което трябва да се случи следващата сряда.

Демонстрацията беше успешна за статуквото - през цедката на комисията не само не мина нито едно предложение, което можеше да разклати безконтролната власт на главния прокурор. Приетите текстове също така влошават първоначално гласувания вариант до степен, че го обезсмислят. Ако гласуването в пленарна зала мине по същия начин, това ще бъде окончателният край на настоящата съдебна реформа.

В петък най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите, определи момента като "решителен за държавата", в който "пред обществото ни стои задачата да защити правото си на независима съдебна система, гарант на правата му."

АБВ-то на прокуратурата

Така столичният адвокат Георги Атанасов обобщи преди време предложенията за промени в конституцията, направени от партията на Георги Първанов между първо и второ четене. Те предвиждаха преформатиране на разпределението между парламентарните и професионалните квоти в двете бъдещи колегии във Висшия съдебен съвет (ВСС) - съдийска и прокурорско-следователска.

Разделението на кадровия орган на съдебната власт е гръбнакът на конституционната реформа. То има за цел да предпази съда от външна намеса и в същото време да вкара елемент на отчетност в управлението на държавното обвинение. За да стане това, от изключителна важност е как точно ще бъдат разпределени представителите на различните квоти на съвета в двете колегии - избираните от парламента, от прокуратурата и следствието и от съда. ВСС има 25 членове, като 11 се избират от парламента, а 11 от съдебната власт  (шестима съдии, четирима прокурори и един следовател). Главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища са членове по право.

Вариантът "исторически компромис", приет през лятото, предвиждаше съдийската колегия да включва шестима съдии, председателите на ВКС и ВАС и петима, излъчени от Народното събрание. Той се доближава максимално до международния стандарт за независимост на съда, който изисква кариерните въпроси на съдиите да се решават от орган, в който съдиите, избирани от техните колеги, да са мнозинство. Според първоначалната версия прокурорската квота включваше четирима държавни обвинители и един следовател, главния прокурор и шестима, излъчени от Народното събрание. По този начин се налагаше принципът на паритета, който правосъдният министър Христо Иванов определи като "отговор на стоящия десетилетия въпрос в България за създаването на инструментариум за демократична отчетност в работата на прокуратурата и следствието."

Предложенията на АБВ, които бяха подкрепени от ДПС и приети от комисията в четвъртък, преформатираха квотите в двете колегии. Така съдийската колегия се предлага да стане с 14 членове - шестима избрани от съдии, шестима от парламента и двамата председатели на върховните съдилища. Прокурорската ще има 11 членове - главният прокурор, четирима избрани пряко от прокурорите, един от следователите и петима от парламента. Подобна конфигурация обръща наобратно първоначалната идея на промените и не само ще обезсмисли разделението на съдебния съвет, но и ще влоши положението му - в съда ще могат да кадруват избраните от парламента, а прокуратурата остава непробиваема за външна квота, защото прокурорите и главният прокурор ще имат мнозинство.

Показателно за бъдещето на промените е поведението на председателя на комисията Димитър Лазаров (ГЕРБ). Той въобще не подложи на гласуване първоначално предложеното от вносителите разпределение: "Комисията е помощен орган. В зала ще се вземе решение дали ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване. Комисиите само предлагат", се опитваше да размие отговорността Лазаров.

Фактът, че промените бяха направени от АБВ на Георги Първанов, не следва да ни учудва. Движението има поне две допирни точки със статуквото. Първата са притесненията на бившия президент около започналата проверка за покупката на хотела в Кюстендил от сина му. Втората минава през бившия главен прокурор Никола Филчев, който е еднакво близо както до Цацаров, така и до председателя на парламентарната група на АБВ проф. Борислав Борисов.

Прокуратурата - все така безконтролна
Комисията отхвърли всички предложения на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", които предвиждаха въвеждането на механизми за контрол на прокуратурата. Извинението беше, че те излизат от обхвата на приетите на първо четене текстове и следователно не могат да бъдат добавени. Всъщност това е доста йезуитско становище, което противоречи на дългогодишната практика на Народното събрание да прокарва ключови (а често лобистки) промени именно между първо и второ четене. Само Атанас Атанасов от ДСБ гласува "за" текстовете. Единственият параграф по отношение на прокуратурата, който комисията одобри, предвижда, че "Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика". Идеята за въвеждане на явно гласуване във ВСС по кадровите въпроси също не беше подкрепена. Ключово предложение, което беше прието от комисията, обаче предвижда настоящият състав на кадровия орган да довърши мандата си, който изтича след две години.

"Този сценарий е задействан и ще продължи да действа, докато траят всички процедури, свързани с измененията на Конституцията" така през седмицата главният прокурор Сотир Цацаров обясни призивите към него и Висшия съдебен съвет (ВСС) да гарантират независимо разследване на изтеклите записи. Опитът за свързване на двете теми и представянето на изключително притеснителния сюжет от "Яневагейт" като изкуствено създаден скандал, целящ да упражни натиск за прокарване на промените в конституцията, отнасящи се до прокуратурата, видяхме и в медиите, обслужващи интересите на Делян Пеевски и ДПС. Подобно ашладисване на двете теми има ясна цел - да убие и двата сюжета. Иначе този синхрон на интереси е поредното доказателство, че групата Пеевски - Цацаров, е притеснена от евентуално преформатиране на модела на управление на съдебната власт. А това едва ли щеше да стане, дори и да бяха приети текстовете от т.нар. исторически компромис. Риск, който статуквото очевидно не иска да поеме, защото в четвъртък успя да окастри и малкото плахи предложения за промяна.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional