Свободата днес и тук 09 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Христо Иванов: Борисов винаги е бил ясен, че ще се съобрази с главния прокурор

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

Получи се каквото Цацаров поиска, казва бившият министър

Христо Иванов. Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

През цялото време с премиера сме имали коректни отношения. Г-н Борисов е бил достатъчно ясен с мене, че ще се случват само неща, които са съгласувани с г-н Цацаров.

Това каза тази сутрин в Нова тв подалият оставка правосъден министър Христо Иванов. На уточняващ въпрос на водещите правилно ли са разбрали, че Цацаров диктува решение в парламента, той каза:

Съвсем правилно ме разбрахте. Това беше видимо през цялото време. Ние се опитвахме по всякакъв начин да лавираме около него и накрая се получи това, което той поиска.

Имахме компромиси. 180 депутати се подписаха под едни текстове, след това по предложение на една малка партия над 200 депутата гласуваха предложение и се получи това, което той поиска. 

На въпрос той питал ли е премиера защо ще се съобразява с главния прокурор, той отговори:

Очевидно е в България - ако главният прокурор може да обърне парламента по този намчин, неговото желание да се превърне в закон – не задавам въпроси, задавам отговори. Аз не мисля, че има какво да се обяснява. Не е въпрос към мене защо Бойко Борисов се съобразява с главния прокурор, каза Иванов.

Той отново предположи, че премиерът трябва да балансира между сложни политически, икономически "и всякакви други" интереси.

Запитан защо при това положение не е подал оставка по-рано, Иванов отговори, че е трябвало да опита докрай това, което е поел като ангажимент. Той все пак благодари за подкрепата на правителството, но обърна внимание, че когато е поискал да се разследва разговорът Ченалова-Янева, станал обект на атака от медиите на Пеевски и подкрепата от правителството  секнала.

Очевидно е, че съмна и без петел, но денят е доста мрачен. Имаше една поредица от събития, която започна с тези записи – "две жени си говорят". От момента, в който аз започнах да настоявам тези твърдения да бъдат проверени, срещу мене започна доста сериозна пропагандна война – не знам дали се забелязва отстрани... В която аз не получих никаква подкрепа.

- Подкрепа от Борисов не сте получили, така ли - попита Ани Цолова.

- Вие видяхте ли някъде - отговори с въпрос Иванов.

Той бе помолен да уточни кога се е преобърнала позицията - когато името на самия министър-председател е било споменато от двете съдийки ли.

"Правителството и цялата държава, когато почнаха да излизат тези записи, беше изправено пред един много сериозен избор. Това е най-сериозният скандал в този мандат на това правителство и се превърна в тест – имаме ли сериозна антикорупционна воля и политика. Може да си отговорите колко души излязоха и казаха нещо по тази тема.

Въпросът е следният – един член на кабинета заема тази позиция и попада под ударите на огромна кампания, след което на него му се казва, че води войни (изказването на Бойко Борисов от миналата седмица, б.р.). За мене беше ясно, че ние като управление правим избор и той не е моят избор. Ако ще участваме в замитане на този скандал, ако ще затваряме очи...", обясни решението си бившият министър.

Иванов даде и пример - че "пропогандните инструменти на г-н Пеевски" от седмици зоват за неговата оставка. И не си спомня прецедент, при който 7-8 вестника излизат с едно и също заглавие срещу един министър и след дни същата "малоумна опорна точка" да почне да се повтаря и от главния прокурор.

А защо се харесва на другите медии - тези, които воюват с медиите на Пеевски?

Едните са медии, другите не са. Едните се занимават с нещо, което изглежда като нормална журналистика, има някакви проверими факти. Другите се занимаватг с неподписани материали, в които се отправят едни абсолютно недоказуеми бомбастични твърдения, отговори той.

Ексминистърът уточни, че в българската политика със сигурност "има доста високи нива на зависимост".

Как иначе да си обясним, че има 180 подписа и накрая се решава нещо различно, попита Иванов. 

Иванов отрече цялата война да е, защото реформаторите искат да сложат свои хора по високи постове на съдебната власт и за пореден път напомни, че Румяна Ченалова е уволнена по негово предложение и че лично винаги е настоявал съставът на Въсшия съдебен съвет да не се променя.

Според него има само един начин да се разплетат корупционните паяжини - когато човек отвътре започне да говори. И това не пречи на институциите да направят проверка. Такава обаче започнала с "огромно нежелание" и след "огромни патаклами" в навечерието на идването на представителя на ЕК.

"... И отначалото казва (главният прокурор, б.р.) кой няма да бъде проверяван. Когато ти поставяш тази преценка като предусловие, това е огромен проблем.

Венецианската комисия казва, че българия има проблем със свръховластената фигура на главния прокурор. Това е системен, структурен проблем на българската демокрация. И нямаме никакъв контрол как тази огромна власт бива употребена. Когато си оставен насаме с такава огромна власт, почваш бързо да я употребяваш и има голям риск да я употребяваш не точно в полза на публичните интереси. До вчера имаше избор", каза Иванов.

Той даде пример с приетите вчера поправки, че ще може главният прокурор, когато прецени, да обяснява пред парламента "какво мисли например за времето" (НС не прие, че парламентът ще може да "изисква" - дума, предлагана от реформаторите, отчети от главния прокурор, б.р.) .

На въпрос с какво ще се занимава от днес, Иванов отговори: "Със същото." И добави, че винаги се е занимавал със съдебната реформа и усилията тя да се случи.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional