Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

​Започна обратното броене за нови избори

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илиян Василев, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Илиан Василев

 

Или реформираме, или загиваме, но тъй като катастрофата не е избор, остават реформите

idvassilev.blogspot.bg

Това, че Радан Кънев оттегля подкрепата си за кабинета, а Христо Иванов подава оставка не е новина. Тук трябва да бъде ясно, че следващата стъпка е нови избори - друг път няма. Реформаторите ще се разцепят, но това няма също голямо значение, защото всички партии ще пострадат, дори считаните за неуязвими ДПС и ГЕРБ.

Въпросът е кой ще излезе в активна опозиция на статуквото - днес и сега. Затова казах снощи, че днес ще е ден Първи от ново обратно броене.

От гледна точка на очакванията за днешното гласуване - разбира се, че те бяха прекомерни - не може с гласовете на РБ и условна подкрепа на ГЕРБ да се прави конституционна реформа - просто математиката не излиза. В този смисъл резултатът от днешното гласуване бе предизвестен.

Може ли без тази реформа и другите реформи - не може.

Прокуратурата ще продължи да атакува членството ни в НАТО, правото да си ремонтираме самолетите, президента - тоест докато Кой? и опората му в прокуратурата не бъдат извадени от уравнението на нестабилността в държавата,

движение към по-добро не може да има

КТБ грабежът е реализиран чрез прокуратурата - утре се готвят да потопят други банки и цели сектори, както и да преследват всеки друг недоволен. Вървим към мека диктатура. Тези сили са ключов фактор на уязвимостта ни в условията на хибридна война.

Дори и сега да не стане - новите избори са неизбежни.

Дневният ред на България е реформи и нищо друго - те не могат да бъдат подменени или заметени. Нито пък да бъдат фейквани - което със сигурност "здравите сили" сега ще се опитат да направят - медийно или като пиар. Едни ще отчетат успехи - като в енергетиката, други ще кажат, че са на прав път.

Нещата са на етап или реформираме или загиваме. И тъй като катастрофата не е избор, остават реформите. Ако не стават с този Парламент и правителство - следващото моля. Бързо. Личната съдба или интерес на лидерите не ме интересуват.

Разбира се СДС и ДБГ ще направят всичко възможно да останат във властта, но съдържанието на участието им е изчерпано. От Лукарски не се очаква нищо - той стигна върха в кариерното си развитие и освен "с връзки" в ново правителство трудно ще попадне, а електоралната тежест на СДС не нараства от неговото поведение.

ГЕРБ скоро ще се убеди, че им трябва 

нова легитимност чрез избори

В текущата патова ситуация - ако останат да висят на ДПС подкрепа, ще ги постигне съдбата на всеки друг партньор в миналото - СДС, НДСВ и БСП т.е. тотална маргинализация.

Няма лошо - новите избори дори и малко да променят ситуацията ще изчистят гюбрето - ненужните и маргинализирани посредници и ще изчистят фокуса на избирателите върху това - кой е „за“ и „против“ реформите. Поне за просветената част.

Затова казах, че е много по-важно от днешното гласуване да се приеме закона за електронното гласуване. Там е разковничето за Промяната.

И последно - ако няма обществена енергия зад политическия процес, изборите няма да решат нищо.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional