Свободата днес и тук 09 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

О. Минчев: Третият Кобург осуети бг-демокрацията

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Огнян Минчев, http://frognews.bg

 

 
Огнян Минчев
 

Влизането на Реформаторския блок (РБ) във властта беше правилна стъпка. Правилна стъпка е и преминаването на депутатите на РБ с принципна позиция в опозиция след триумфа на новото мнозинство в НС при гласуване на реформата в правосъдието.Това пише в блога си политологът Огнян Минчев.


Освен негативите, които неизбежно ще донесе подобна стъпка - нарастващ натиск и охулване от медиите на мафията, опити за разправа - включително чрез злоупотреба с институционална власт, преминаването на тази част от РБ в опозиция ще има и положителни ефекти, казва той и ги анализира:

Първо, ГЕРБ и лично Б. Борисов ще имат шанса да разберат чрез личен опит какво следва от една политика на публично съглашателство с ДПС и стоящите зад него кръгове на посткомунистическата мафия. Досега върхът на ГЕРБ има опита от алъш-вериш-а със Сарая само зад сцената, тихомълком. Сега ще трябва да споделят опита на бившия цар и на Станишев какво означава ортаците публично да те изпързалят.

Второ, във властта ще останат само тези групички от РБ, които винаги са били обикновена прислуга на всяка власт. Когато продадеш партията си срещу бонуса да събираш таксите от един паркинг през лятото, не можеш да претендираш за никаква друга роля, освен тази на слуга.

Трето, след 14 месеца използване на РБ като "момче за бой" от олигархията във властта и зад властта, формулата на властта се връща към утвърдения след 2001 г. вариант на тройна коалиция - царски хора, ДПС и червена партия - с Първанов, вместо Станишев.

В България след 2001 г. вече не съществува достатъчно силна демократична общност, способна да поеме самостоятелно отговорност за управлението. Това е големият принос на третия Кобург към осуетяването на българската демокрация. Но и статуквото на олигархичното управление е далеч от стабилност и гарантирано бъдеще. Битката за бъдещето на България ще продължи, смята политологът


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional