Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Красивите винетки няма да спасят българските пътища

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красимир Цигуларов, http://www.segabg.com

 

Управляващите нахално разхищават парите ни за скъпи, но пък некачествени строежи и ремонти. И жестоко се обиждат на справедливите протести

Снимка: БГНЕС

Така тържествено бе открита магистрала "Марица". Въпреки платените допълнително над 40 милиона лева за отводняване, дренажи и укрепване на трасето, то започна да пропада месец след като бе пуснато.

През тази година интересът към новите винетки е много голям. Те са по-красиви, с по-добър дизайн. Повишена е степента на тяхната защита, а имат и нова цена. Така започна в понеделник представянето на новите стикери шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров. После регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че сегашното рязко повишение на винетката за обикновените граждани от 67 на 97 лв. е резултат от задържането на цената в последните години и че тя ще продължи да расте постепенно докато стигне поне 145-150 лева.

Новите винетки от вчера са в продажба - въпреки протестите, организирани в цялата страна. Въпреки нормалната практика в повечето страни в Европа да се плаща по далеч по-справедлива система - за изминато разстояние по пътищата. Въпреки очевидния и признаван неведнъж факт, че голяма част от шосетата в България са в отчайващо състояние.

Удивително, нахално и дори безочливо обаче е отношението на управляващите както към протестите срещу вдигането на цените, така и към начина, по който се разхищават парите на данъкоплатците."Протестите срещу повишението на цената на винетките не са масови,а сред гражданите има и редовно протестиращи". Това е коментар на регионалния министър Лиляна Павлова след заседание на Министерския съвет, на което бяха определени новите цени. След това тя подчерта, че решението е взето и няма как да бъде променено. И не каза нито дума защо само допреди месец се кълнеше, че повишение на цените няма да има. Затова пък арогантно обяви, че купуването на новите стикери е по желание и който не ги иска, може да не ползва пътищата. "Това е правото на всеки, не е задължителен данък, такса, а е доброволна", каза Лиляна Павлова. И тя, и Лазар Лазаров залагат на аргумента, че не било честно всички да плащат през бюджета за шосетата, след като част от хората не ги ползвали. Но пътят, както е писано още в древността, е живот. А в България липсата на достъп до стотици населени места доведе буквално до тяхното умиране. Да не говорим за по-малки селища, до които няма обществен транспорт, няма и доставки дори на стоки от първа необходимост и на лекарства. Нима за тях не са нужни нормални пътища? И чия отговорност са те?

Всъщност всичко, свързано с пътищата в България, е тотално сбъркано. Ако искаме справедлива система за ползване на пътища, трябва да се плаща на изминато разстояние. Управляващите обаче предпочитат да залагат на твърда винетна такса, независимо от това кой колко ползва пътищата им. И за това си има логично обяснение - направили са си сметка, че за пътища са им нужни около 700 млн. лв. годишно и тези пари трябва да се изстискат от хората. В момента от винетки получават около 220 милиона лева. Тоестцената ще расте, докато покрие нуждите на пътната агенцияВ бюджета за идната година за нея са заложени същите 220 милиона лева, колкото бяха и в предишни години. Твърди се, че имало начин при по-високи приходи от винетки те да се пренасочат за шосетата. Как - не става ясно.

За разхищенията около пътищата също не става и дума. Тези дни се видя, че трасето на новата магистрала "Марица" се напука и започна да пропада. Тя бе открита тържествено и с възторжени репортажи преди около месец от президента, премиера, регионалния министър и т.н. Сега ни се обяснява, че пропадането било на малък участък, че изпълнителят вече е взел мерки за своя сметка и че дефектът е отстранен. Никой от управниците обаче не споменава, че в началото на тази година за довършването на "Марица" бяха платени допълнителни 43 милиона лева, и то от бюджета, над първоначално договорената цена. Те трябваше да отидат точно за отводнителни канали, за дренажи и за укрепване на трасето. Кой, как и защо е издал разрешение за ползване, защо не е упражнен достатъчен контрол и защо имаше предизборно тържествено откриване, е отделен въпрос. Същото е положението с почти всички новооткрити пътища - и в страната, и в София дори. Те дават дефект още в първите месеци, защото са изпълнени набързо, некачествено, но пък безумно скъпо.

Тепърва ще трябва да плащаме и за амбицията на управляващите на всяка цена да се построи магистрала "Хемус". След като вече бе одобрен малък участък от "Струма" на рекордна дори за Европа цена, сега имаме и рекордна цена за магистрала в България. За около 60 километра ще отидат общо около 800 милиона лева. Изпълнителите вече са избрани и те са познати фирми, близки до още по-познати лица от политическия и икономическия живот. Особеното е, че пари за този строеж няма. Европейският съюз в новия програмен период не толерира строителството на пътища, за България изключение е единствено магистрала "Струма". Министерският съвет ще иска от Народното събрание одобрение за строежа на "Хемус". Ако се съди по последните гласувания в парламента,това разрешение ще бъде полученос цената на определени компромиси и с осигуряване на работа и средства за определени фирми. Същото, впрочем, се случва и с участъка на "Струма" през Кресненското дефиле. Първоначалният проект за тунел от 15 км там бе заменен със серия от естакади и по-малки тунели, при това не с магистрален профил. Причината, според хора от строителния бранш, е, че в България няма фирма, която да може да построи такъв тунел, докато при новия проект "нашите фирми" вече ще могат да се класират.

На този фон е направо нелепо изригването на премиера Бойко Борисов по повод на протестите срещу винетките. На тези протести се отивало с поршета. "Само докато запалиш поршето, е изхарчило 12 лв., а протестират за 8 лв. винетка", обясни той. Изглежда е забравил, че винетката не се плаща за марка автомобил, а за преминаване по републиканските пътища. И че тежките автомобили увреждат шосетата далеч повече, отколкото който и да е лек автомобил. И че за автомобили, освен винетка, у нас, както и в други страни, се плаща и данък. В България той отива в полза на общините, в зависимост от мощността на двигателя достига до стотици левове. Засега не се е видяло с тези пари общините да са оправили местните пътища или пък улиците в градовете. По-скоро парите отиват за други цели, най-вече за издръжка на чиновниците и за поддържане на техния стандарт.

Независимо от протестите поскъпването на таксите за пътищата очевидно ще продължи. Стига да не се окаже една от маловодните засега капки на протести, която ще се влее в други протести. Но пък красотата на новите винетки със сигурност няма да оправи българските пътища. А ще продължим да сме длъжни да плащаме за разхищението на парите си.

Снимка: БГНЕС

Протестите срещу новите цени на винетките изобщо не трогнаха управляващите.

БГНЕС

Освен на магистрала "Марица" тези дни пукнатини се появиха и на магистрала "Струма" - поредното трасе, което бе тържествено открито неотдавна от управляващите.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional