Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сблъсъкът Доган-Местан е на път да разполови "сенчестата константа"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Тони Николов, http://www.dnevnik.bg

 

  •  
 
 

Какво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2016. "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Всички коментари четете в специалната тема "Годината"
 
Днес представяме мнението на главния редактор на портал "Култура" Тони Николов. 


Какви ще бъдат най-големите предизвикателства пред централната власт?


- Да удържи сложно-коалиционната формула на властта. Да устои на външнополитическите бури, доколкото през първата половина на 2016 г. предстоят решаващи събития в Близкия Изток и България трябва да направи своя избор. 

Да се справи с либерализацията на цените на електроенергията (спомняме си съдбата на Борисов 1) и да реши проблема с НЕК. Да гарантира банковата стабилност (чрез стрес-теста на банките). С други думи – да оцелее.

А пред местните власти?


- Да намерят резервни приходи във време, когато част от европейските фондове могат да намалеят заради бежанската криза.

Това ще бъде последната година от мандата на президента Росен Плевнелиев. Как се представи той? Иска ли втори мандат?

- Той започна мандата си в сянката на Бойко Борисов, но през юни 2013 г. президентът Плевнелиев бе този държавен глава, от когото България се нуждаеше. И това е факт. Обтегнатите отношения между ГЕРБ и РБ значително намаляват шансовете за негов втори мандат, ако той въобще реши да се кандидатира.

Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?

- Не.

Възможни ли са вътрешни избори между ГЕРБ и Реформаторския блок за кандидат-президент?

- Все по-малко вероятни са, макар по принцип това да е политическата формула за дясно партньорство. 

И следващият президент ли ще бъде избран благодарение на ДПС?

- Съвсем не е сигурно, като се имат предвид процесите в ДПС. А в тяхната светлина  един подобен "исторически компромис" би имал трайно негативно въздействие върху българската политика през следващите години.

Ще има ли промени в мнозинството зад правителството? Ролята на ДПС ще се увеличи или напротив?


- При тематични мнозинства в парламента ролята на ДПС е "сенчеста константа", но сблъсъкът Доган-Местан е на път да разполови сянката.

Възможно ли е БСП да се съживи, при какви условия?

- Демографският профил на БСП препраща въпроса към научните опити в сферата на анабиозата. Съживяване, при липсата на каквито и да е видими признаци на политически живот, би било равнозначно на чудо и то предполага мисъл за нов политически проект. 

Има ли опозиция на управлението? Какъв е ефектът от липсата на опозиция?  Можем ли да очакваме появата на такава? 

- С излизането на ДСБ в опозиция, картината става далеч по-пъстра. Интересно е да се наблюдава парламент, в който има едновременно дясна и лява опозиция.

През миналата година гражданското общество като че позагуби енергия. Какво може да го активизира?

- Ето че подменените конституционни промени отново изкараха хора на улицата. Вярно е, че излязоха малцина – студът и поразпиляната гражданска енергия си казаха думата. Но пък видяхме и сливане на протести за конституцията с тези на еколозите. Много вероятно е през 2016 г. гражданското общество да се пробуди.

Какво добро може да донесе 2016 г.?

- Най-доброто, което може да ни се случи, е да спрем да повтаряме едни и същи грешки. Тоест римейкът на 14 юни 2013 г. да е невъзможен.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional