Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трепти в морфичен резонанс колективното тяло на многополюсния тъпутинизъм

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Беров, http://www.ivremena.com


Малцина биха се досетили кое е най-тъжното, най-печалното, най жалкото и в същото време най-смешното в представите на Русия и руснаците за света.

То е, че САЩ искат да смажат, да покорят, да съсипят и да унищожат Русия и Путин.
Това, разбира се, не е вярно.

На САЩ Русия въобще никак не й е нужна. Имат си те достатъчно и нефт, и газ. От най-големи потребители на петрол, те се превърнаха в най-големи производители, като през 2014 година настигнаха дори Саудитска Арабия. Сега, ако падне забраната от 73-та година за износ на суров петрол, те могат да станат и най-големите износители / Ма тя вече падна от първи януари 2016-та година /. Всякакви полезни изкопаеми САЩ също си имат. Имат си и достатъчно жизнено пространство. Просто в Русия няма нищо, което да им послужи за каквото и да било.

Но въпреки това или именно поради това отношението на Америка и американците към Русия е обидно, унизително и жестоко. И тази жестокост е невинна, непреднамерена и тъкмо поради това особено изтънчена. Тя е много по-обидна, унизителна и жестока от простото и първичното желание да смажеш, да покориш или да унищожиш нещо или някого.

Американците просто са безразлични към Русия. Не им пука за нея – ето това е най-обидното. И жестокото.

Това безразличие не означава, че тези, които трябва да се занимават с Русия не го правят. Разбира се, че ЦРУ, Държавният департамент, Армията и всички служби за сигурност следят действията на руснаците, това им е работата. Разбира се, че помагат на страните, които се откъсват от Русия и тръгват към Запада. Международният Валутен Фонд, например, реши да отпусне пари на Украйна, въпреки че страната все още има дългове към Русия. Което е против правилата на фонда. А Украйна тази година за пръв път от дълго време насам отбеляза икономически разтеж, което значи, че може и да се отскубне от мъртвата хватка на страшната си съседка/.

Но иначе в американските Средства за Масово Осведомяване Русия се споменава рядко и винаги по някакъв повод. Американците се вълнуват много повече от ония скучни игри дето някакви бягат от първа на втора база, нежели от каканиженето на Путин.

/Ако някой путинолюб мисли, че това ги прави по-тъпи от руснаците или от нас, или от другите разни дълбокомудри нации, нека първо провери каква част от нобеловите лауреати са американци. Впрочем едва ли ще провери, затова направо да кажа – над една трета от всички нобелови лауреати са американци /.

Инак стоят нещата с Русия и руснаците. В Русия непрекъснато се плеще за Америка, всички руски Средства за Масово Осведомяване непрекъснато бълвочат против САЩ и почти всички руснаци непрекъснато проклетисват американците. Каквато и политическа приказка да захване Путин, то накрая винаги стига до „разобличаването” на САЩ, които били в основата на всички руски злочестини. Докато Обама споменава нарядко Путин и то със съвсем обосновано пренебрежение като към водач съсипал стопанството на страната си.

Всички тези тъпутинизми за САЩ, които искали били да смажат Русия биват повтаряни денонощно от всички руски медии. И руското природонаселение зомбясва, не случайно доста наблюдатели наричат тамошните телевизори зомбовизори. По- зомбясали са само севернокорейците - убедени, че ако нещо в страната им не върви /ама иначе всичко им е наред, разбира се/, то затова са виновни САЩ. С които държавата им воювала била/сик/ от доста време насам.

И най-захлупената тьотка в най-закамчатения край на руската империя обяснява липсата на ток, вода, пътища и преизобилието на кал в своето забутаното селище не с друго, а с подлия империалист Обама, който е направил от украинците фашисти, та да разцепи Европа, да съсипе Русия и да завладее света.

Но какво да придиряме на руската безпросветна тьотка, когато просветени уж български професори и медийни дълбокоумници повтарят същите тъпутинизми.

Добре, де добре. Обама е открил шистовия нефт и газ не за друго, а за да смъкне цените на нефта и по този начин да съсипе Русия, щото много го е яд на Путин. Приемаме, че този тъпутинизъм за чиста и неоспорима истина. Приемаме, че е истина и другият тъпутинизъм -Обама е наредил на своите хора от Саудитска Арабия на смъкнат цените на нефта и по този начин да съсипят Русия, щото много го е яд на руснаците / А защо точно го е яд – ами те така, защото не ще многополюсен модел, защото иска да владее целия свят и тук можете да притурите всички глупотевини, които сте чули и чели/

Дори да приемем всички тези тъпунинизми за истинни и верни, все пак остава един въпрос.
Путин пое властта при цена на нефта някъде към 20 долара за барел. По време на управлението му тя достигаше до сто и двадесет долара за барел.
Путин натрупа неподозирани, незаслужени и трудноизчислими печалби, които съдбата подарява на една държава примерно веднъж на сто години, ако въобще им ги подари. За какво ги похарчи Путин тези печалби ?

Да обогати олигарсите си, да поддържа 70 милиона бюджетници, да подхвърля отвреме навреме трохи на природонаселението си /то и на това доволно/, да прави олимпиади, да си утвърждава властта и да подкупва. Да подкупва и чужди и свои уж – от германеца Шрьодер до чеченеца Кадиров. Като намери пари да задели и за Първанов, и за Овчаров, и за Милен Велчев, и за Сидеров, и за Бареков, и за оня Голгин ли беше Молгин ли, и за вся остальная сволоч.

Защо остави страната си да зависи от петрола и газа при тези огромни печалби ? Защо не вложи парите в нещо свястно – високи технологии, производство ? Това е въпросът. И на този въпрос не търсете сложен отговор. Отговорът е прост. Защото е тъпо ченге, затова. Толкова си може, човекът, това си знае, това прави. Разработки, подкупи, заговори, хитрости, убийства, власт, пропаганда, въобще всички гадости на които биват обучавани кагебейците, кадесарите и прочия сган /вся остальная сволоч/.

Като следствие днешна Русия не е нищо повече от суровинен придатък на развития свят. Рентиерска държава на която рентата намалява от година на година. / А догодина, когато и Иран излезе на нефтения пазар рентата съвсем ще спихне. Ами когато и САЩ пуснат нефтените си запаси на пазара ?/

С всичките си безкрайни простори, гори, реки, тундри, тайги и степи, с всичките си полезни изкопаеми, злато и диаманти, с всичките си нефтени и газови находища, с всичките си природни богатства, с всичкото си натяквано величие Русия произвежда по-малко от никаквата Италия в която няма нищо – нито природни богатства, нито полезни изкопаеми. По Брутен Вътрешен продукт на първо място в света са САЩ с 17, 968 трилиона долара, изпреварва ги само Европейския Съюз с над 18 трилиона. Китай е на трето място с 11, 385 трилиона долара, следва Япония с около 4 трилиона. Италия е с 1, 819 трилиона, след нея са Южна Корея и Австралия и чак тогава идва Русия със своите 1,236 трилиона долара БВП. Данните са за 2015 година, взети са от тук .

Обаче. Това е нетният Брутен Вътрешен Продукт. Ами ако го разделим на глава от населението, което би било по- честно? Тогава ? Тогава Русия отива далеч, далеч назад – на 51-во място. След Литва, Естония, Словакия и Кипър. И това са данни от 2012 година, когато петролът все още беше все още скъп, сега Русия е още по-назад. И внимание. По Брутен Вътрешен Продукт на глава от населението България / без никакви природни богатства и без никакво самочувствие, точно обратното / със своето 80-то място изпреварва с 11 места прехваления Китай / на 91-во място/

Данните са взети от тук.

И не е зле това последното изречение да го прочетете още веднъж :
„По Брутен Вътрешен Продукт на глава от населението България / без никакви природни богатства и без никакво самочувствие, точно обратното / със своето 80-то място изпреварва с 11 места прехваления Китай / на 91-во място/”

При споменаването на Китай няма как да не изникнат отнякъде нашенски едни умници, които със сладостна тръпка в прималелите си от умиление сърца и с творчески плам в разширените си от политическо рвение зеници /това важи най-вече за един ТъТъ, който снове по телевизорите, писал съм за него в предишната статия/ ще възразят дръзновено, че Китай е надминал САЩ по Брутен Вътрешен Продукт съотнесен към покупателната способност на населението. Защото Брутният Вътрешен Продукт на Китай съотнесен към покупателната способност на населението /19, 510 трилиона долара/ надминава този на САЩ /17, 968 трилиона/. Какво тържество на многополюсието, на еднопартийното стопанство и на левичарството.

Всъщност тържествено на неграмотността и невежеството. Защото по БВП съотнесен към покупателната способност на населението Виетнам изпреварва Белгия, а пък Венецуела в която няма сапун, тоалетна хартия, мляко и всякакви стоки от първа необходимост изпреварва, представете си, Швейцария. / А също Швеция, Норвегия и Австрия/. Обяснението не е чак толкова сложно. В България можеш да си купиш селска къща с една до пет заплати, зависи от къщата. Даже ги дават безплатно – срещу стопанисване. В САЩ за една селска къща /е, там няма села в нашенския смисъл на думата/ трябва яко да бачкаш примерно едно двайсет години. А пък за къща в Швейцария – 40 години. Ето я разгадката.

Но да кажем, произведеното от една държава, тоест БВП не показва точно на какво точно дередже е тя. Има тогава и други, по-справедливи показатели за преценка на състоянието й. Това са основните човешки нужди – вода, храна, подслон, сигурност, а също и потребности – образование, здравеопазване, опазване на природа, а също и възможности – човешки права, свобода на избор, достъп до образование. По тези показатели /обществено състояние и напредък/ Русия е на…на никакво място. Тук нея въобще я няма, тъй като данните са за водещите 68 държави. България обаче я има. Тя е на него 43-то място. Преди Сърбия, Румъния, Македония, Мексико и Перу. Докато Русия …ами да, казах го вече, няма я Русия. / Източникът за данните е тук /

Остава изконната руска гордост – военщината. И тук на пръв поглед Русия е пред всички. През 2014-та година военните й разходи са се увеличили с 8,1 процента в сравнение с предишната година достигайки 4, 5 процента от Брутния Вътрешен Продукт. Не случайно навсякъде из мрежата и по всичките руски зомбовизори грохотно дрънчат танкове, прелетно хвърчат самолети, мощно излитат ракети и обкичени с тенекиени търкалета генерали обясняват колко велика е руската армия и как е способна тутакси да затрие когото си поще, най-вече САЩ, разбира се.

Докато военните разходи на САЩ са само 3, 5 % от БВП, на Китай само 2,2 %, да не говорим за Европейските страни, които сякаш въобще са зарязали всякакво въоръжаване.
Само дето има разлика между процент от сто и от сто процента от едно. Нали. В нетни измерения нещата се преобръщат изцяло. През миналата година САЩ са изразходвали за военни цели 610 милиарда долара, Китай 216 милиарда, а Русия, 84, 5 милиарда. САЩ са изразходвали значи седем пъти повече средства за въоръжаване от Русия. Даже малко повече от седем пъти. И това що се отнася до количеството. А качеството ?

Когато отвориха черната кутия на сваления от турците самолет за да видят какво точно аджеба му се е случило, оказа се, че не могат да видят, защото платките й се счупили. От остарял образец били щото. И това в оборудването на съвременен бомбардировач.

Танкове, танкове, танкове. Също като през 1942-ра година, когато СССР произвеждаше десетки хиляди Т-34. Бройката тогава победи направата. Само че днес сме 2016 година. Времето на дроновете, високите технологии, нанотехниката, сателитното наблюдение и компютрите. Страшилище, които едни платки не е мал да сколаса, това е днешна Русия.

Остава все пак най-страшното оръжие – ядрената гьостерица. Разбира се, Русия ще изгуби ядрената война с НАТО и то много бързо. Руските ракети са неточни, те няма как да нацелят укритите и добре защитени натовски ядрени установки, докато натовските ядрени установки могат тутакси да унищожат руските / обстоятелство известно на всички познавачи, освен на българските /.Само че ако нанесат първи ядрения удар, руснаците ще избият стотици хиляди и дори милиони хора преди самите те да бъдат избити. И тук им е гадното извратено предимство. Те са способни да се самоунищожат. Защото на Запад човешкият живот е върховна ценност, хората там не биха се жертвали за някакво си измислено тъпанарско или тъпутинарско величие, докато в Русия в Северна Корея човекът е нищо, там върховната ценност е тъпутинизмът кимченунизмът.

Светът е еднополюсен, нещастници. Дори да си оплетат кошницата в Сирия, дори да овардят Асад, дори да прекъснат газовите потоци от Иран, Ирак и Саудитска Арабия към Eвропа, дори да успеят зорлем да се присламчат към развитите държави чрез общ съюз срещу Даеш, путиняците пак няма да се превърнат във втора световна сила. Нито в трети, нито в четвърта. Газово-нефтеното им величие спихва. Светът открива нови находища и нови източници на енергия. Руският газ вече започна да залежава. Никакъв Южен поток никому не е нужен, Турски поток също. Сибирската сила към Китай също е на път да се провали. Но не е това най-важното. Истинските причини поради която няма начин Русия да бъде световна сила, и въобще никаква сила са съвсем други. За тях тъпутинистите дори не се досеща. И не само те не се досещат.

Ето една от тези причини.

Науката.

Преди време САЩ влагаха в наука и научни изследвания двойно повече средства, отколкото всички европейски страни взети заедно. Сега нещата едва ли да са се променили особено.

Науката– това означава нови технологии, нови начини на производство, нови източници на енергия, изключително висока производителност, стопанство развито на съвсем нова основа и достигащо съвсем нови равнища, съвсем нови информационни технологии /съобщителни способи/, завладяване на нови пазари, или ако използваме марксовото определение за производителна сила в развития свят производителна сила е вече образованието, науката, изобретението, откритието. В изостаналия рентиерски свят производителни сили няма. Там има нефт, газ и рентиери. Там нямат нужда от наука, а от убийци и самоубийци. Разликата не е в десетки години, тя е във векове. Развитият Запад след десет – петнадесет години ще прати хора на Марс, Изтокът се е вкочанил, той се вълнува от предсказанията на Ванга.

Един малък пример. Китай все пак работи, произвежда, тя не е рентиерска държава. В китайския град Сечуан, например, се произвеждат 400 хиляди айфони и всякакви други джаджи на Ейпъл. Всъщност Ейпъл нямат собствени производствени мощности – всичко е изнесено. И въпреки това китайците получават само един процент от разходите за производство. Само един. Причината е, че всички тези съвременни джаджи – като мисъл, като чертеж, като познание, като умение, като наука, като виждане, като разпространение, като търговия всъщност се правят не другаде, а в Силициевата долина, в град Купертино – Съединени Американски Щати. Китайците само сглобяват чаркове.

Развитият свят работи, твори, създава, открива, живее, радва се, кефи се. Нефтената и газова рента на рентиерските държави се топи от година на година, да създадат работещо стопанство те вече не са неспособни, да създадат демократично общество те не могат, единственото, което сплотява разпилените им, обезценени и лишени от значение човешки единици са мракобесните идеологии, опаковани със заблудите на едно изопачено вероизповедание – било то ислям, било православие.

Какъв ти многополюсен свят, нещастници, какво ти равновесие на силите, какво ти налагане на путинизирана Русия като световна сила. /Освен ако невежеството, мракобесието, омразата, злобата, глупостта и жестокостта не се приемат за уравновесителни сили. Така де, нека има и зло, та да уравновесява доброто /

 Всичко това е блъф. Русия затъва все по-дълбоко в икономическото блато, общественият й живот се връща към първичността на монголо-татарското й начало – хан, хранени хора /сега им викат олигарси/ и биомаса от полувоенизирано и отровено с дива пропаганда човешко множество. Както вървят нещата Русия може да се окаже и пред разпад – първи ще се откъснат от цялото онези нейни части, които могат да се издържат сами. / Чечня вече се е откъснала, Рамзан Кадиров си е хан в собствено ханство и ще спре да славослови Путин веднага след като Путин спре да му плаща годишния данък от 25 милиарда. Следва Татарстан /.

  Путин играе „ва банк, или „ол ин”, или както там се нарича последната възможност на която губещите картоиграчи залагат. Путин залага всичко, което остана неразпиляно от досегашните печалби. И тия тарикатски блъфове на провален картоиграч нашите тъпутинисти наричат утвърждаване на путинска Русия като световна сила.

В България пък, зашеметени от някакъв нелеп морфичен резонанс, доста хора приемат пиянските безсмислици на едно продажно и алчно човече за висше геополитическо откровение. Дано само покрай последните залози на Путин България не изгуби незаслужената си принадлежност към Развития свят, макар и като един от най-изостаналите негови членове.

Толкоз засега. Само едно допълнение като прибавка. За Китай, Брикса, Микса и другите путинящини.

   Какъв БРИКС бе, нещастници. Търговският стокообмен между САЩ и Китай е 600 млрд. долара и то въпреки американските санкции срещу Китай / ония, които още траят след събитията на площад Тянънмън през 1989 г/. Докато целият, ама целият стокооборот на Русия с целия свят за 2015-та година е 500 млрд долара. Замислете се бе, тъпутинисти. Китай имо по-голям стокооборот с Австралия, нежели с Русия. Замислете се бе, тъпутинари.

Китайските вложения в чужбина са около 880 млрд. долара, а от тях в Русия има само 8 млрд., т. е. по-малко от 1%. Китайците не искат да влагат пари в корумпираната си северна съседка, където всеки областен управител е мошеник и изнудвач. Миналата седмица агенция Синхуа обнародва унищожителна статия за руското стопанство, а това е агенцията, която отразява мнението на китайските управници.

Всъщност истинската заплаха за Русия е тъкмо Китай. В Сибир вече живеят със сигурност повече от два милиона китайци. Китай е закупил прекалено много концесии за добив на природни богатства в Сибир. Ако има страна, която се нуждае от руското жизнено пространство и от руските суровини това е Китай, не САЩ. И няма никакво съмнение,  че част поне от Сибир рано или късно ще бъди китайски. И единствената световна сила, която би могла да се възпротиви на това неизбежно китайско завоевание, каква насмешка на съдбата, са тъкмо Съединените Американски Щати

Само че за тъпото ченге Путин с неговите пинизи на махленски картоиграч, подобни висоти на геополитическата мисъл са напълно непостижими. Което не пречи на колективното руско, а и не само руско тяло да трепти вдъхновено в морфичния резонанс на многополюсния тъпутинизъм.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional