Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Грешката от Кръглата маса е договарянето с БКП

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Огнян Минчев, http://clubz.bg

Тогавашната опозиция пропусна да се изправи срещу правителството, вместо срещу излъчилата го партия

Стоян Ганев, Пламен Даракчиев и д-р Константин Тренчев на Кръглата маса. Снимка Пламен Даракчиев

Огнян Минчев

Договарянето за Кръгла маса между БКП и СДС наистина бе основна стратегическа грешка на съвсем младата опозиция в първите дни на 1990 г. Ако вместо БКП на масата бяха седнали представителите на правителството на Георги Атанасов, темата на дебата щеше по необходимост да бъде процесът на предаване на властта.

Години по-късно вече покойният президент Желю Желев обясни, че СДС се съгласява да преговаря с БКП защото в партийното ръководство - за разлика от правителството на Атанасов - са комунистите-реформатори начело с Луканов, докато Атанасов е известен както с близостта си до Живков, така и с участието си в политическите решения за "възродителния процес". Преведена на практичен политически език позицията на Желев означава, че току що сформираният СДС е отдал предпочитание на идеологическите аргументи (комунисти реформатори срещу нереформирани такива), а не на властово-политическите.

Опозицията се бори за идейно-политическо обновление, а не да вземе властта...

КРЪГЛАТА МАСА ДАДЕ ИСТИНСКОТО НАЧАЛО НА ЗАДКУЛИСИЕТО

От днешна гледна точка е лесно да посочим грешката, но не бива да забравяме две неща:

Първо, пълната липса на политически опит сред тогавашните дисиденти в и около СДС.

Второ, фактът, че и Желев, и Симеонов, и мнозина от останалите бяха научни работници в социалните науки - те бяха идеологически, а не властово мислещи хора. В Полша "Солидарност" имаше зад гърба си десетилетие политически битки - да не говорим за съпротивата от преди 1980 г. В Чехословакия имаше Харта 77. У нас имаше интелектуалци с дидидентска позиция във и около БКП. Другите бяха избити или прогонени. Политическото лукавство на Луканов и другите реформатори на БКП, разбира се, не допусна до преговорния процес хора като Илия Минев. 

ТРЯБВАШЕ ДА ЗАБРАНИМ БКП ОЩЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА 1990 Г.

Кръглата маса постигна целите, които бяха заложени от самото начало. Даде възможност на БКП да се реформира и да се легитимира в новата епоха. Институционализира СДС като един вид младши партньор в неизбежния процес на въвеждане на политически плурализъм. Определено трябва да се каже, че СДС постигна неочаквано много повече - за броени месеци успя да влезе в управлението на равноправни начала с БСП в края на 1990 г., а 10 месеца по-късно - и да състави правителство с "подкрепата" на ДПС.

Тази "подкрепа" може би нямаше да бъде необходима, ако не бе режисирано и осъществено разцепление на СДС, което бе проява на същата политическа незрелост и уязвимост, която бе заложена и в грешката за приемане на БКП като партньор на Кръглата маса.

Мнението на Огнян Минчев е от фейсбук профила му. То е реакция на коментарите на Петко Симеонов и Петър Бояджиев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional