Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Случаят с "Овергаз"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bgВ началото беше речта на Доган


От коментар в webcafe.bg

Ако тия дни живеете с усещането, че ви правят на маймуни, причина не е, че 2016-а е годината на червената огнена маймуна. Докато народът беше празнично опиянен, властите извършиха серия от озадачаващи действия в областта на енергетиката, а накрая се самопровъзгласиха и за спасители. Само не разбрахме от какво ни спасиха.

Първо* беше екшънът с "Овергаз" (* приемайте "първо" много условно след екшъна в Сараите на Доган). С "Овергаз" ситуацията е проста, въпреки че мнозина се постараха да изглежда сложна и "лично" премиерът спасява 200 хиляди българи от катастрофичен сценарий с газа, както ни успокояват дежурните клакьор-анализатори.

Като говорим за спасители, замалко да забравим братята руснаци. "Няма са оставим България без руското синьо гориво", съобщи руското външно министерство. Колко великодушно, но ние си го плащаме, а "Газпром" ни го продава по пазарни цени. Естествено, малко хора загряха, че "Газпром" ще остави партньора си "Овергаз" без газ.

А от участието на Бойко Борисов в сериала на "Труд" "Премиерът говори ексклузивно пред Петю Блъсков" научаваме, че по газовия хъб "Балкан" ще тече... руски газ. Мимоходом споменава интерконектора с Гърция, а за този с Турция казва "Преди това трябва да се решат проблемите на Нагорни Карабах."

В средата на декември, когато посрещна турския си колега Давутоглу, Борисов каза: "България, Турция и Гърция ще изградят интерконекторни връзки, които заедно с газовия разпределител "Балкан" да осъществят движение на природния газ във всяка посока."

Какво се случи за две седмици, че Борисов се сети за конфликта в Нагорни Карабах ли? В началото е речта на Доган. Тай разжалва Местан, ЕС и НАТО два дни след посещението на Давутоглу и баш в деня, в който Борисов и Меркел обсъждаха т.нар. диверсификация.

На този фон решението на правителството от 30 декември да възложи на 2 адвокатски кантори да помогнат за преразглеждането на дългосрочните договори с т.нар. американски централи звучи направо логично. А вие, уважаеми данъкоплатци, към милиарда за 60-те километра за "Хемус", приготвяйте парите и за дупките и в енергетиката**.

**В понеделник Борисов заяви, че  "държавата ще инвестира в още тръби от газовата инфраструктура", а после ще иска от ЕК да признае т.нар. газов хъб за приоритет - бел. ред.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional