Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сашо Дончев до ЕК: Атаката срещу нас е за съживяване на „Южен поток“

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

Според EurActiv газовата война разкрива тайната стратегия на „Газпром“

Сашо Дончев. Снимка БГНЕС

Клуб Z

„Овергаз“ подозира, че това (съвпадението на интересите на „Газпром“ и БЕХ) е политически мотивирано от желанието на Русия да съживи „Южен поток“ след възникналото напрежение между Русия и Турция“, пише председателят на Съвета на директорите на „Овергаз холдинг“ Сашо Дончев в писмо до Европейската комисия, цитирано от базираното в Брюксел издание EurActiv.

Медията допълва, че има достатъчно знаци за плановете на България да „доведе руския газ до своите граници, както Германия, която планира разширяване на „Северен поток“. Борисов обаче предпочита да нарича проекта „газов хъб“ вместо „Южен поток“, пише EurActiv.

Клуб Z още снощи съобщи: БРЮКСЕЛ СЕ ЗАЕМА С ПРЕКРАТЕНИТЕ ДОСТАВКИ ЗА "ОВЕРГАЗ"

Представители на Овергаз“ са съобщили пред EurActiv, че са информирали държавното дружество „Булгаргаз“ на 30 декември за ситуацията и за това, че няма риск от прекъсвания, което противоречи на казаното от премиера Бойко Борисов, припомня изданието.

Сашо Дончев е изпратил до ЕК писмо на 23 декември, с което предупреждава за злоупотреба на „Газпром“ с господстващо положение при доставката на газ и за риск от „сериозни и непоправими щети за конкуренцията“.

"Всяко прекъсване на доставките от „Газпром експорт“, дори за кратък период, би довело по всяка вероятност до трайното заличаване на „Овергаз“ като единствения конкурент в България“, пише още Сашо Дончев в писмото.

Шефът на „Овергаз“ разкрива, че на 21 декември зам.-директорът на „Газпром“ Александър Медведев му е казал по телефона, че „Газпром“ ще прекъсне доставките до „Овергаз“ от 1 януари 2016 година, въпреки факта че според действащ договор „Газпром“ е длъжна да продължи доставките поне до 31 декември 2017 година.

EurActiv описва „Овергаз“ като „най-голямата частна компания в енергетиката на България“, 50% от която са собственост на „Газпром“, а останалите 50% са на Сашо Дончев. Фирмата доставя газ до 55 хиляди домакинства и 3 хиляди индустриални консуматори – общо около 1,5 млн кубични метра газ дневно, което е около 10% от консумацията на синьо гориво в България.

Брюкселското издание откроява някои детайли от сагата – че БЕХ първо е обявила риска „200 хиляди души да останат на студено“, а после представител на „Овергаз“ изобщо не е бил поканен на извънредната среща при министър-председателя.

Изненадващо на 30 декември изявление направи руското външно министерство, а не „Газпром“. То каза, че България може да получи при необходимост и повече от обичайното количество газ от 3 млрд кубични метра годишно и че „Русия няма да остави България без синьо гориво“, припомня EurActiv.

Сашо Дончев е казал още, че са обсъдили с Медведев още на 2 декември напускането на „Газпром“ на фирмата „Овергаз“, включително с условията, графика и взаимните ангажименти. Пред EurActiv Дончев определя развода с „Газпром“ като „въпрос на ефективност“.

"Ние сме в процес на разделяне. „Газпром“ няма никакъв интерес в дистрибуторския бизнес“, казва Дончев.

Той обяснил, че според българските закони бордът на директорите трябва да заседава четири пъти в годината. Всъщност за последните шест години е имало само пет събирания, а само три от тях са взимали решения.

"Не е възможно да се работи така. Ние наистина имаме нужда на всяко тримесечие да актуализираме инвестиционната си програма, да избираме новите продукти за пазара. Но в последните шест години въртим напразно“.

"ОВЕРГАЗ" ЯДОСВАШЕ ОЩЕ ПЪРВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОРИСОВ

EurActiv припомня, че според някои атаката срещу „Овергаз“ цели не само отнемане на бизнеса, но има връзка и с издавания от Сашо Дончев критичен вестник „Сега“, който публикува остри карикатури на Христо Комарницки, от които пък премиерът Борисов не веднъж е изразявал недоволството си.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional