Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЧНГ: хибриден морфичен резонанс

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стоимен Войнов, http://www.dnevnik.bg

 

 
 

Не знам дали това е хибридна война или обикновен геополитически натиск, но фактите са следните:

1. За Коледа получихме "морфичен резонанс" от Ахмед Доган, който вместо коледно прасе "закла" пред очите на всички председателят на ДПС Лютви Местан. След наситена с алкохол, псувни и обиди към Местан празнична реч (оригиналната, а не публикуваната), основното, което разбрахме е, че за ДПС и Доган Русия и Путин са по-важна от Турция и НАТО и затова Местан трябва да си ходи веднага. Явно Русия е толкова важна (и нервна), че Местан си отиде веднага.

Премиерът Борисов едва прикри симпатията си към Коледата на Доган и обвини Турция в недопустим натиск, за да не стават грешки кой къде стои и кой кого подкрепя. 

Естествено, екзекуцията на Лютви Местан беше "предавана на живо" по всички медийни канали на Делян Пеевски. За фон там от месеци звучат дитирамби за Москва и величието на Владимир Путин.

Само това да беше.

2. Отново по Коледа, започна да става все по-ясно, че в дилемата кой да бъде български кандидат за Генерален секретар на ООН между про-руския кандидат Ирина Бокова и про-западната Кристалина Георгиева, надделява кандидатът на Москва. Трябвало е дори номинацията да бъде официално обявена от премиера Борисов по време на празниците. Не че Ирина Бокова има шанс да спечели в настоящата геополитическа ситуация, но изборът на България сам по себе си ще бъде знаков.

3. Врагът на моят враг. Не всичко обаче е в полза на Москва. Част от събитията са срещу геополитическият противник Вашингтон. Напълно изненадващо и без никакво съгласуване, на последното заседание на правителството за 2015 финансовият министър Владислав Горанов внесе в правителството точка за избор на международни адвокати със съответен бюджет, за водене на дела за прекратяване на договорите с двете американски централи в Марица-Изток.

Също както при Бокова, тук по-важното е да развалим бизнеса на американците. Никой не си мисли, че България ще спечели делата. Неустойките по договорите и разходите ще ги плащат отново тези, които платиха за оргията на Василев и Пеевски в КТБ т.е. всички ние. И сумата ще е подобна.


4. Когато става дума за хибридна война, освен без медии, не може да минем без спрян руски газ. Е, спряха го - на "Овергаз", който вече не е желан партньор на "Газпром" и е открито мразен от българското правителство заради това, че един от собствениците на фирмата издава независим вестник – "Сега". Тук става дума да се съчетае полезното с приятното. "Полезното" е да се заздрави монополът на "Булгаргаз" на българския пазар, независимо какво мислят наивниците в Брюксел за либерализиран пазар на газ. Такъв скоро няма да има и никой в София очевидно не иска да има. 

"Приятното" е, че за един и същ газ, след спасителната операция България плаща повече на Газпром. В традициите на руската корупт-дипломация, допълнителната печалба едва ли ще остане несподелена с местните властници. 

Но още "по-приятното" е, че на карикатуриста Христо Комарницки ще му спрат "газа" в туша. Като ударят по бизнеса на издателя, поради икономии, се очаква Комарницки да започне да рисува премиера Борисов малко по-елегантен.

Като добавим и изкуствената "криза", която беше геройски разрешена за минути, плюс отварянето отново на темата за "Южен поток", тази работа с газа си става отстрелване на четири-пет заека с един изстрел.

Та, не знам дали това е хибридна война или друго, но новата 2016 година започва с едно огромно демонстративно навеждане пред интересите на Русия по всички фронтове. 

И това не е в интерес на България и на българите.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional