Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За КОЙ работи НСО, в час ли е президентът?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Ген. Антонов и Плевнелиев

 
 
 
 

Тъжни изводи след пресконференцията на Местан – държава или територия сме!

Пресконференцията на изгонения от ДПС лидер Лютви Местан даде отговор на един много тежък за държавата въпрос. Той виси със страшна сила пред обществото от Бъдни вечер – замесени ли са специалните служби в протичащите скандали в Сарайската корпорация? Категоричният отговор вече е ДА! Изведената от Местан хронология на събитията около отстрелването му потвърди съмненията, че има поразително съвпадение между крайния срок на ултимативно поисканата оставка на вече бившия лидер и ненадейното сваляне на охраната му от НСО. Faktor.bg писа още преди дни, че съществува такава версия, но държавните институции мълчаха геройски. Без да назовава точни имена, Местан подсказа, че важният посредник, който му е поставил ултиматумът е Пеевски, а светкавично снетата охрана потвърждава подозренията на гражданите, че 

ДПС и КОЙ имат влияние в службите

По времето на кабинета на Орешарски това беше едно от най-смущаващите обвинения към ДАНС, НСО и МВР, но изключително опасно е, че това усещане остана да тежи дори и след кадрови промени в ръководствата им. Източници на Faktor.bg разкриха днес, че полковник Славчев от НСО всъщност е предал на 22 декември вечерта новината на Местан, че остава без охрана. 16 часа по-късно пак той му е съобщил, че се възстановява частично. Полковникът е отговарял през последните години пряко за сигурността на политика и едва ли той е издал нарежданията, просто е бил изпълнител на волята на прекия си шеф – ген. Ангел Антонов. За него няма съмнения, че разбира от изпълнение на корпоративни поръчки – нали е бил шеф на сигурността на покойната империя на банкера Емил Кюлев.

Въпреки специално приетия закон, НСО не стана прозрачна служба, а продължава да крие скандалните си действия зад измислена секретност и съображения за сигурност. Службата мълчи за мотивите да бъде свалена охраната на Местан, а цялата завера може да се тълкува и като провокация - да се осигури благоприятна среда за физическото му пресиране след отказ да подаде оставка.

Според действията на НСО излиза, че от 19,26 ч вечерта на 22 декември, оттеглянето им от опазването на политика е вид предупреждение за него. Такива послания ли трябва да излъчва държавната служба за охрана, която в случая е действала като структура на силоваци? Начинът, по който е взето решението за светкавичното сваляне на охраната на Местан, поставя под сериозни съмнения и целесъобразността от съществуването на тази охрана над две години, още повече стана ясно, че тя е поставена след анонимен и вероятно измислен сигнал, че Каси Дал готви убийството му. По-вероятната версия е, че гардовете на НСО са поставени, за да бъде контролиран Местан непрекъснато, а информацията за него е отивала в Сараите.

Най-скандалният и печален факт от

аферата „Местан-НСО“ 

е, че държавният глава Росен Плевнелиев не е знаел, че охраната на важен политик е свалена, както и че 16 часа по-късно частично му е била възстановена.

Какво става на „Дондуков“ 2, в час ли е държавният глава? Въпросът е в стила на почетния председател Доган. Но няма съмнение, че НСО, което е единствената специална служба под прякото ръководство на президента, действа през главата му и изпълнява вероятно други нареждания. Разбираемо е и защо Местан не се е обадил във фаталната вечер на премиера Борисов – защото службата за охрана е на подчинение на държавния глава. Разбираемо е и защо е отишъл в турското посолство притеснен за живота си, след като държавният глава не може да му гарантира сигурност и да реагира на случващото се.

И ако все пак можем да допуснем, че играчи от НСО или други нива от държавата могат да действат през главата на Плевнелиев, то недопустимо е поведението му - след като е разбрал за фала, почти две седмици не е поискал разследване по случая и изслушване на шефа на НСО, а защо не и оставката му, която вече би следвало да се търкаля по жълтите павета.

Пред Faktor.bg, запитан на пресконференцията дали се съмнява, че службите са обслужвали случващото се в ДПС – Местан отговори: „От изложените от мен факти явно се налага изводът, че имат отношение“. Тази обвързаност се потвърждава и от други отговори на политика за съмнително изтичане на информация към определени медии, 

тиражиране на слухове, провокации

и заблуждаващи постановки. Така например кой ще разследва всезнаещия Божидар Димитров, който контролирано изнесе информация, че службите засекли таен разговор на Местан с Давудоглу. На пресконференцията се разбра обаче, че и премиерът Борисов е бил на тази среща, а Местан директно отклони отговора – какво са си говорили.

Мистериите с действието на НСО, другите служби за сигурност и неадекватното поведение на президента поставят недвусмислено въпроса – в каква държава живеем? Последната надежда остава в парламента, който след зимната ваканция спешно трябва да разследва зловещите връзки на службите за сигурност със Сараите. Ако този възел не бъде разсечен сега, в примката му ще бъдат задушени много съдби, а усещането за територия, в която властват правилата на мафията, ще бъде още по-силно.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional