Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Президентът заслужава респект

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Момчил Дойчев, http://www.dnevnik.bg

 

 
 

Какво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2016? "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите им за новата година. Всички коментари четете в специалната тема "Годината".  Днес представяме мнението на Момчил Дойчев. То е записано преди промените в ДПС.

Какви ще бъдат най-големите предизвикателства пред централната власт?


- Външни – изострянето на противоречията на Русия и ислямските терористични режими с нашата цивилизация.

Вътрешни предизвикателства ще са да се направят максимални положителни промени при невъзможността да се осъществяват в максимален обем необходимите реформи.

А пред местните власти?

- Да усвоят повече фондове, но за необходими, а не за безсмислени проекти.

Това ще бъде последната година от мандата на президента Росен Плевнелиев. Как се представи той? Иска ли втори мандат?

- Росен Плевнелиев изненада приятно своите критици "отдясно" с активна проевропейска и пробългарска политика. Той за разлика от премиера не се побоя да изкаже гласно резервите на всички мислещи българи по отношение на политиката на Путинова Русия против България. Само това да е, заслужава респект. За съжаление българите не оценяват като че ли това, защото свободата им дойде готово на тепсия.

Ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент?

- Никога. Поне не преди края на премиерския му мандат. Всеки случай не и на тези президентски избори. Що се отнася до следващите – ще се кандидатира, ако вече не е министър-председател.

Възможни ли са вътрешни избори между ГЕРБ и Реформаторския блок за кандидат-президент?

- Възможно е, но не е вероятно, ако РБ излезе в опозиция догодина.

И следващият президент ли ще бъде избран благодарение на ДПС?

- ДПС спекулира с избора на български президент, за да покаже, че е незаобиколим фактор, макар и вече не "балансьор" – балансьор, но винаги в интерес на БСП!

Ще има ли промени в мнозинството зад правителството? Ролята на ДПС ще
се увеличи или напротив?

- Очевидно архитектурата на мнозинството се променя, макар на ДПС да не се налага засега да се изяви като проправителствена партия. Впрочем липсата на опозиция от страна на БСП и ДПС, както и поредните налудни изяви на "Атака" са симптом за криза, а не за стабилност. Но от тези изчерпани откъм идеи и смисъл партии не може да се очаква нищо друго.

Възможно ли е БСП да се съживи, при какви условия?

- БСП е поставена на командно дишане и засега не виждам начин да бъде съживена. В крайна сметка всичко се плаща, особено 70-годишния грабеж "в името на народа".

Има ли опозиция на управлението? 

- Опозиция се появи след бламирането на съдебната реформа. В лицето на Радан Кънев и част от ДСБ, съдийското съсловие и в медиите, на гражданството, които не са под контрола на олигархията и мафията.
 
През миналата година гражданското общество като че позагуби енергия. Какво може да го активизира?

- Липсата на ефективни реформи, което рано или късно ще доведе и до дестабилизация.

Какво добро може да донесе 2016 г.?

- Може и избори две в едно, ако признаците за дестабилизация се засилят. А има надежди тези избори да доведат до разширяване на реформаторското мнозинство.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional