Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Костов: Да обявим турския посланик за персона нон грата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

В законите ни няма дори определение за „тероризъм”, за да различим вярващия мюсюлманин от радикалния, казва бившият премиер

Иван Костов. Снимка БГНЕС

Клуб Z

Турският посланик в България трябва да бъде обявен за персона нон грата заради намесата му във вътрешните работи на страната, както изисква Виенската конвенция, а властите трябва да предприемат сериозни мерки и да се направят важни промени в законите, за да бъде защитена държавата от радикалния ислям.

Това стана ясно от интервю на бившия премиер Иван Костов пред бТВ.

„Външно министерство трябва да постави на мястото му турското посолство и турските консули в България – така, както направихме ние навремето - изгонихме тези, които участват в политически мероприятия на определена партия, без разрешение на министъра на външните работи. Турският посланик трябва да бъде предупреден и обявен за персона нон грата, след като е влязъл толкова навътре в българския политически живот с намесите си. Трябва да бъде отстранен от страната заедно с всички, които води на политическите мероприятия. Не може Турция да се намесва в българския политически живот. Това е опасно. Това засяга нейните съкровени национални интереси. Защото то води до етно-религиозно разделение на хората”, бе категоричен бившият министър-председател.

Според него са „хипотези” твърденията, че Анкара би отговорила с реципрочни действия, защото българските дипломати не се намесват в работите на Турция и няма основания за изгонването им според Виенската конвенция.

Костов смята, че България прилича много на Австрия и Германия с голямата си турска общност. Той припомни, че Австрия сложи сериозни репери, които да не позволяват да се получава радикализация на исляма, а Анкара посрещна това с много сериозна критика, която затихна, когато и Германия тръгна по същия път.

„Много по-важно е какво трябва да направят българските власти, за да защитят държавата. Необходимо е да се направят промени в закона за политическите партии. В него трябва да се гарантира, че българските политически партии няма да защитават и пропагандират групови и малцинствени права, по начин, който ги изолира и ги противопоставя на страната. Което става в момента от страна на ДПС. И не само в момента. Трябва да се гарантира, че те няма да опитват да представляват религиозна общност. Защото те това казват. Местан каза: "Моят народ – мюсюлманите в България". Не може една партия, която и да е, да претендира да представлява религиозна общност. Следващото е да се гарантира, че те няма да се намесват в делата на религиозните изповедания и да използват религиите и техните ритуали и символи в политическата си дейност. И накрая да гарантира, че няма да въздействат по никакъв начин за промяна на етническото и религиозно самосъзнание на българските граждани, което прави ДПС с българските роми и българските мохамедани”, изреди Костов.

Попитан означава ли това забрана на ДПС, той отговори: „Не, това е длъжна да направи държавата, за да защити себе си, за да спре разрастването на полиическия ислямизъм в нашата страна. Това трябва да се направи по отношение на политическите партии”.

Костов настоява още да бъдат обявени за престъпления пропагандирането и практикуването на радикален ислям, всякакви ритуали, в които се проповядва война, използването на религията за политически цели, както и да се започнат наказателни акции срещу тероризма, трафика на хора, логистичните групи за подкрепа от имами и радикални ислямисти. Трябва и всички религиозни проповедници да са български граждани, да владеят български, да са завършили български висши училища, смята той.

„България не е подготвена законодателно да посрещне тези неща, сигурно имат много други задачи в Народното събрание, при нас дори няма определение в закона какво е тероризъм, за да се разграничи нормалният вярващ мюсюлманин от радикалния”, каза Костов.

Той коментира през призмата на радикалния ислям и случващото се в ДПС:

„Следващата битка на това, което става в ДПС, ще е на 25 януари, когато двете страни ще се опитат да проведат незаконна конференция на българското ислямско вероизповедание. Защото българският съд е определил, че ръководството е незаконно, нелегитимно, незаконно вписано. И сега тези хора се опитват да направят нова провокация срещу българското законодателство. Да се сблъскат отново всичките крила, които сега са на терен, което е много опасно. Защото зад Мустафа Хаджи стои турският Дианет (Управлението по религиозните дела – бел. ред.), който издържа българските имами и училищата, това е много сериозна намеса”, смята бившият премиер.

Споед него е много важно да обърнем внимание на това, защото проблемът на радикалния ислям е политически, той иска да постигне политически цели, което е против логиката и практиката на сунитския ислям.

„Българското мюсюлманско вероизповедание е създадено заедно с Търновската конституция от много умни хора, които са създали българска институция, подчертавам – българска. България е важно да се пребори да бъде българска институцията, защото това което си позволява ДПС - да използва религията за политически цели, даже Ердоган не го прави. В България религията е изцяло подчинена, вкарана не само в геополотическия конфликт Турция-Русия, а и във вътрешнополитическия конфликт. Става въпрос за злоупотреба с религията”, каза още Костов.

Той припомни, че още преди три години е предупреждавал, че „радикалният ислям е критично опасен за европейската цивилиация, защото неговият ислямски призив не е религиозен, а е политически – налагане на исляма с терор, със сила, с война.”

„Той вероятно няма да успее, но радикализира останалите вярвания. Останалите вярващи биват провокирани, както в Кьолн, и се поражда конфликт, който може да отиде много далече”, каза Костов.

Накрая в коментар за Русия той сподели, че България е една от страните, в които се води най-голяма пропагандна война, почти наравно с тази в Украйна и Полша.

„Това води до изкривяване на цялата дейност на българските медии и обществения дебат. В България прониква толкова много информация, че онези, които се занимават с това, не успяват да сверят с фактически обстоятелства това, което идва като новини”, добави бившият министър-председател.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional