Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

​Преди 7 години Станишев и Миков биха студентите като животни

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Изстъпленията на никоя власт не трябва да бъдат забравяни

Сега, когато Сергей Станишев говори от европарламента за социално равенство и демократични ценности, а Михаил Миков иска да внуши, че БСП е конструктивна опозиция, трудно кореспондира с това, което се случи на 14 януари 2009 година. Народът още помни как преди 7 години правителството на тройната коалиция, оглавявано от Станишев разпръсна със сила мирен протест на студенти, недоволни от корумпираната власт. Към гнева им се присъединиха природозащитници, майки, блогъри, земеделци – все групи с нарушени права. Организацията се състоя изцяло в интернет пространството чрез банери в младежки форуми и социални мрежи.

Срещу порива за свобода на младежи от софийските вузове Станишев и вътрешният му министър Михаил Миков пратиха тежко въоръжения отряд за масови безредици. Пред върховния символ на нацията –парламентът, биха с палки и мачкаха младежите като животни. Над 500 от демонстрантите бяха закопчани с белезници и натикани насила в полицейските джипове.

На другия ден репресивната власт организира за първи път в най-новата ни история мобилни съдилища в софийските РПУ-та. Там по бързата процедура нарушителите на рахата на тройната коалиция трябваше да бъдат съдени. 90% от бунтарите обаче бяха оправдани от съдебните състави, което доказа, че не са действали против закона, а МВР е нямала основание да хвърля срещу тях въоръжена сила.

14 януари с основание ще остане един от най-мрачните моменти от управлението на Станишев и Миков. От опозицията тогава коментираха, че поне вътрешният министър трябва да бъде разследван за полицейското насилие над студентите. Шест години по-късно обаче никой от виновниците не е получил възмездие, но народът не е безпаметен.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional