Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Христо Иванов: Есемесът на Борисов не е скандал, а конституционна криза

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

Дали съобщението не крие натиск, попита бившият правосъден министър 
 

"Това не е скандал. Това е конституционна криза", написа бившият министър на правосъдието Христо Иванов във Фейсбук по повод скандала с изпратения от премиера Бойко Борисов есемес до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Чаналова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с смс-и, дори не със закони като в Полша", написа още Христо Иванов, който подаде оставка на 9 декември, след като гласовете на ГЕРБ парламентът бламира ключов текст от конституционните промени, свързани със съдебната реформа.

По-рано председателят на ВКС Лозан Панов показа пред членовете на ВСС и пред журналистите получено съобщение премиера Борисов, което гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме". Очевидно става дума за донос, изпратен от член на ВСС до премиера в реално време, докато съдебният съвет обсъжда проверката на аферата "Яневагейт". Борисов след това препараща съобщението до Лозан Панов.

По-късно в четвъртък Христо Иванов коментира пред бТВ, че съдебна реформа в България ще се случи, когато когато "на никого във ВСС не му идва на ум да пише смс-и на премиера".

"Всички са тъпанари, а ти имаш златния номер"

"Има сговор, че за тези хора не важат законите и разделенията на властите”, смята Иванов. Според него това върви с чувството, че "всички са тъпанари, а ти имаш златния номер”. По думите му става въпрос за изкривен престиж.

"Парадоксално е, че ние се намираме в точката, в която имаме най-големия шанс да се случи съдебната реформа”, каза още Иванов. Факт е, че има хора вътре в системата на българското правосъдие, които искат тази промяна, допълни той: "Започна с онези 17 съдии, които поискаха да бъдат изслушани и свърши с нещата, които прави Лозан Панов. Това е огромен капитал, който не трябва да пропиляваме”.

Според бившия правосъден министър скандалът с изтеклите записи от разговори между съдиите Янева и Ченалова, известен като "двете каки" или "Яневагейт", е най-големият шанс за операция "Чисти ръце" в съдебната система. "Това ще се случи, ако се намери кой да провери фактологията от разговорите", смята той.

"Твърде често стигаме до тези ситуации коя институция да започне проверката, именно затова ще продължаваме да бъдем под мониторинг”, смята Иванов, който напомни, че скоро ще бъде огласен докладът за наблюдение от ЕК.

"Днес видяхме края на замитането на скандала с Владимира Янева. Очевидно не беше направена сериозна проверка, очевидно тези разпити не бяха достатъчно задълбочени, накрая – идва историята с този есемес”, допълни Иванов. Според него, който и да е изпратил скандалното съобщение до премиера, независимо дали е член на ВСС или работи в администрацията, трябва да понесе своите последствия.

Съобщението на Борисов дали не крие в себе си натиск?

"Кой може да провери това? Недопустимо е в една държава, демократична и европейска, да не става ясно кой е подателят на този есемес. Кой може да установи този факт? Бихме ли имали доверие на парламента да провери това нещо?”, запита Христо Иванов.

Важно е според него да се разбере и какъв е мотивът на самия премиер да препрати съобщението до Лозан Панов. "Това би поставило въпроса дали не крие в себе си натиск, влияние”, уточни Иванов.

"Ако с едно съобщение това нещо го изхвърляме през прозореца, защото не ни е удобно; ако във висшия ешелон има маса от хора, които мислят, че могат да правят каквото си искат, че могат с есемес да договарят резултати, че главният прокурор може да започва проверка и от самото начало да казват, че той не е предмет на тази проверка... Кой ще има доверие на резултатите?”, каза още бившият министър на правосъдието.

Кънев: Борисов отвори врата, която сам не може да затвори обратно

В четвъртък виждането си "по повод днешните изказвания на г-н Борисов пред "независимия" ВСС, който се отчита с SMS..." изложи и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Кънев, който оттегли подкрепата си за управлението, обяснява, че е подчинил всяка амбиция и лични планове на неуспешната конституционна промяна."Заради нея поддържах власт, която не го заслужаваше, заради отмятането от постигнатия компромис напуснах властта. И останах верен и на подписа си, и на принципите си", пише Кънев във Фейсбук.

"Всеки прави избори, в живота и политиката. Господин Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише SMS, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. С Христо му дадохме тази възможност на тепсия. Той направи избор да върви с Първанов и Цацаров и Пеевски, да си получава SMS-ите. Да не ми го прехвърля. Негов си е. Вярвам, че е голям човек и решава сам, не аз вместо него", продължава той.

По думите му днешното развитие показа тежестта на направения избор. "В един ден, властта понесе отговорността за мафията в съдебната власт и покриването на кадровите скандали. Защото за хората, които ти се отчитат, ти отговаряш. И в същия ден получи наглото изнудване от Първанов в сферата на външната политика.", казва лидерът на ДСБ и завършва с думите, че "на 9 декември, г-н Борисов избра да отвори врата, която сам не може да затвори обратно. И няма съюзници, които да искат да я затворят".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional