Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ВСС избра "човека на Бойко" за свой представляващ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, http://www.mediapool.bg

  
 

Димитър Узунов, Бойко Борисов и Яне Янев. Узунов е бивш председател на Районния съд в Сандански, откъдето е и Янев. Снимка: Биволъ

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отправи в сряда много силен сигнал към обществото, избирайки официално за свой представляващ "човека на Бойко" в кадровия орган Димитър Узунов. Решението пасва идеално в оформения образ на ВСС като притурка към политическите власти. Изненадващо донякъде бе, че смяната на досегашния представляващ Соня Найденов стана дори без фасадна процедура, а бе наложено от раз, без мнозинството да сметне за нужно да се обяснява на несъгласните.

"За" Димитър Узунов гласуваха 13 членове на ВСС, в това число главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Общо петима членове на ВСС напуснаха залата в знак на несъгласие с тоталитарните подходи на мнозинство при обсъждането на толкова важни въпроси за съдебната власт. Заедно с тях в залата не бяха самата Соня Найденова и Димитър Узунов, защото решението ги засягаше пряко.

Смяната на Найденова бе внесено като допълнителна точка. То бе дори извън официално раздадените на журналистите допълнителни точки, които са съгласувани между всички членове на съвета. По-късно се разбра, че 12 членове на ВСС са се събрали и са решили да сменят Найденова с Узунов. Извън тези хора никой друг не е знаел за подготвения преди ден пуч, се разбра по време на заседанието.

За подготвената смяна на Найденова се говори отдавна, защото тя реши да спре да подкрепя политиката на мнозинството във ВСС и да стане част от крехката опозиция. В последните два месеца тя даде няколко интервюта, в които ясно изрази несъгласие с водената от ВСС политика.

На свой ред Димитър Узунов бе директно посочен от бившия правосъден министър Христо Иванов като човекът, който най-вероятно е изпратил SMS на Бойко Борисов преди седмица. Узунов е бивш шеф на районния съд в Сандански и много близък до премиерския съветник Яне Янев, който се опита да понесе отговорността върху себе си.

 

От записите по "Яневагейт" се чува как Владимира Янева нарича "Митето" - човека на Бойко във ВСС. Янева описва него и Ясен Тодоров като "оправните момчета", които управляват лобитата във ВСС. Преди седмица, когато Бойко Борисов нахълта във ВСС, Димитър Узунов бе сред онези членове на съвета, които му станаха на крака. Той се опита да помага на премиера, опитвайки да подмени темата за изпратения на Лозан Панов есемес с благодарности към Борисов.

Без мотиви

Несъгласните във ВСС бяха скандализирани не толкова от предложението за назначаването на Димитър Узунов, а от начина, по който това се прави - абсолютно непрозрачно и без никакви мотиви за смяната на Соня Найденова. Хардлайнерът на мнозинството Светла Петкова, както обикновено пое върху себе си отговорността да обясни защо се прокарва това решение. От думите й се разбра, че без никакво съмнение задкулисието диктува дневния ред на ВСС.

Светла Петкова обясни, че назначаването на Димитър Узунов се налага заради "огромните структурни и функционални задачи" на съдебната реформа. Тя не сметна за нужно да поясни, че Узунов със своите действия винаги е показвал, че е срещу съдебната реформа, както тя фигурира в приетата от Народното събрание стратегия на Христо Иванов.

Светла Петкова започна да изброява качествата на Димитър Узунов - конструктивност, диалогичност, точност, акуратност, ефективност и административен опит. Тя стовари върху него всички лаври за увеличаването на бюджета на съдебната власт за тази година, въпреки че тежките преговори с финансовото министерство бяха изнесени от Лозан Панов, Сотир Цацаров и Соня Найденова.

В така представените мотиви от Светла Петкова нямаше нито дума защо се предлага смяната на Соня Найденова, макар на всички вече да им беше станало ясно, че тя вече не е угодна на мнозинството. Калин Калпакчиев първи обяви, че ще напусне залата заради така направеното решение.

Тоталитарен хлад

"Смятам да напусна. Не смятам да участвам в предварително режисиран фарс. Това е решение, което е провокация към здравия разум, обществото, българските граждани, взето по безпардонен начин. От тази зала вее тоталитарен хлад. Тук чуждо мнение не се търпи. Как е възможно чуждото мнение до такава степен да е способно да доведе до ярост мнозинството в тази зала. Дори и в момента. За мен тази демонстрация на сила е необяснима. Решението вече е взето, но извън тази зала. Не е възможно тук да се води демократичен диалог", каза Калпакчиев.

Неговият пример бе последван от Галя Карагьозова, Юлия Ковачева, Магдалена Лазарова и Камен Иванов. В залата останаха 15 души. Против решението на мнозинството се обявиха още Юлиана Колева и Каролина Неделчева, но те участваха в гласуването.

Юлия Ковачева обяви, че решението на мнозинството има за цел да покаже, че във ВСС чуждото мнение няма никакво значение. Тя излезе, обяснявайки, че вече "не се чувства добре". Магдалена Лазарова, която твърде често е част от решенията на управляващото мнозинство, този път също бе скандализирана. Тя предупреди, че така представеното решение ще навреди на имиджа на съдебната власт.

"Аз не откривам мотиви защо се предлага да се смени Соня Найденова. Тя не ме е разочаровала като представляващ. Намирам случващото се за меко казано обидно. Не виждам смисъл от присъствието си в тази зала", каза тя.

Камен Иванов напусна с аргумент, че присъствието му в залата вече е безпредметно.

Самата Соня Найденова излезе, казвайки само, че не разбира защо никой дори не й е дал възможност да зашити своята работа през последните три години и половина.

"Можеше да се запази някакво приличие. Този представляващ член на ВСС (Соня Найденова) беше избрана от същите тези хора (които сега предлагат смяната й). Причината за нейната смяна е, че тя започна да изразява собствено мнение. Именно тук се крие разковничето. Въпреки това, можеше да се проведе поне някаква фасадна форма на избор. А сега без дебат ни се предлага човек, който не излиза от страниците на медиите. Не мога да се съглася. Нямам място в тази зала", обясни Галина Карагьозова.

Това е демокрацията

Светла Петкова пак обясни аргументите на мнозинството. "Отговорът на въпроса какво налага смяната се съдържа в мотивите. Няма време за бавене. Тука трябва действие, а не приказки, да не се поддаваме на натиска на улицата...." После допълни: "Това е демокрацията".

Галя Георгиева от мнозинството каза, че никой няма нищо против работата на Соня Найденова и дори й благодари. Тя не даде обяснение защо точно изведнъж е сметнала Димитър Узунов за по-подходящ, но отчете, че има право на това.

Милка Итова допълни, че през последните 3 години членовете на ВСС са се опознали по-добре, разбрали са кой какви качества има, а Узунов сега изглежда като подходящ за "обединител на членовете на ВСС". Изказването й прозвуча нелепо на фона на празните столове в залата.

Румен Боев настоя да не се дава толкова голяма тежест случващото се. "С какво се нарушава демокрацията? Събираш гласовете и толкова. Какво има да обсъждаме дълго и продължително? Или събираш гласовете, или не. Какво има толкова. Няма защо да обсъждаме тази част със Соня Найденова. Благодарим й и толкова. Въпросът е кой има ресурс да ни обедини. Това стана видно, стана ясно, по линия на няколко случая, кой защитава позиция на съвета, както е гласувана. По-големият ресурс е на Димитър Узунов", каза Боев. Така той единствен призна, че причината за смяната на Соня Найденова е нейната критична позиция към решенията на мнозинството.

След Боев думата взе Ясен Тодоров, който даде своя незаменим принос към дискусията с думите: "Малцинството се опитва да диктува чрез напускане на зала. Това саботира работата на органа. Какво е виновен г-н Узунов, че е във всички медии? Проблемът е на медиите, те трябва да пишат нещо".

Единствената останала в залата несъгласна бе Юлиана Колева, която е бивш депутат от ГЕРБ. Тя каза: "Аз съм обидена, че никой не ме е питал дали имам или нямам нищо против г-н Узунов да ме представлява. Това е естествена реакция на колегите, които излязоха. Веднага се внася това предложение и веднага се разглежда, без да се обясни на останалите какво точно налага да се гласува веднага. Никой не реши да обясни на останалите, които със слабо развитите си мозъци явно не са способни да разберат какво точно ще ощети ВСС, ако тази точка не се разглежда веднага".

Въпреки всички аргументи решението бе наложено без аргументи и Димитър Узунов зае мястото на представляващ член на ВСС.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional