Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За още победи над собствената ти памет

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

Властта ще продължава да плаща на медии непрозрачно и без правила

Благодарение най-вече на еврофондовете успешно претворяваме Оруел.

© Капитал

Сайтове без ясен собственик и с псевдоновини създават информационен хаос в българския интернет

18 дек 2015

Едва ли някой си спомня скандала с непрозрачно излетите от земеделското министерство над 3 млн. лв. в определени медии през 2012 г. Тогава Европейската комисия коментира, че директните договори са "изкривяване на тълкуването на закона", а от първото правителство на ГЕРБ заявиха, че обмислят централизиран начин, по който различните администрации да харчат парите за реклама по европрограмите.

Близо 4 години по-късно отново управлява правителство на ГЕРБ начело с Борисов - вече с партньори, самонарекли се реформатори."Обсъждане за въвеждане на законова забрана публични средства да бъдат пряко или косвено предоставяни на... електронни медии, които не   са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик", пише в управленската им програма.

Ден след като премиерът заяви, че "до последно ще се борим за стабилността", ГЕРБ и т.нар. реформатори се разбраха да ускорят "реформите" - с акцент върху съдебната, която ГЕРБ неотдавна открито бламира, и прословутото антикорупционно законодателство, което също не видя бял свят.

Но докато партийните ръководства нищеха в сряда някакъв пореден и нищонезначещ за реалността документ, в парламента депутатите им за пореден път демонстрираха какво трябва да разбираме под "стабилност". 

Уж новият и много "европейски" Закон за обществените поръчки, чрез който се разпределя огромният финансов ресурс от данъците на гражданите (в България и другите страни от ЕС), очаквано не промени скандалното изключение за изливаните пари от властта в радиата и телевизиите - които са и с най-големите аудитории. И "закупуване на програмно време или осигуряване на предавания" ще продължи без поръчки и каквито и да било състезателни процедури.

Текстът беше приет основно с гласовете на ГЕРБ, АБВ на Първанов и БДЦ на Ковачки. "Работата е много дебела. Да се купуват медийни услуги без търг или конкурс е купуване на медиен комфорт. Това е раздаване на пари гьотере", заяви  депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов - един от 10-имата, обявили се за опозиция на управлението след провала на съдебната реформа.

След предложението му за прегласуване на текста седмина от опозицията в рамките на РБ гласуваха "против", останалите - крепители на "стабилността", го подкрепиха мълчаливо с "въздържали се". Толкова за някакви реформи и тяхното "ускоряване".

В случая става въпрос за много пари, срещу които на публиката, както досега, ще й бъдат сервирани общи приказки - за антикорупционното законодателство например, а при стресови ситуации - нашествие на хвърковатата чета от агенти на ДС по студиата, за да говорят "правилните" неща.

Те впрочем отдавна са зациклили в една и съща опорка: властта е чудесна, а критикуващите статуквото са продажници, соросоиди и гейове, на които им се плаща, за да рушат споменатата вече "стабилност".

До това оруелско положение стигнахме благодарение най-вече на еврофондовете - чрез значителните средства за т.нар. комуникация по различните оперативни програми, ефектите от чието харчене никой не си прави труда да проследи.

И ако има някаква промяна в минаващите години на безвремие, тя е в липсата вече дори на скандал като този през 2012 г. Защото "Който контролира миналото - гласи лозунгът на Партията - контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото"... Беше толкова просто. Изискваше се само безкрайна поредица от победи над собствената ти памет, наричаха го "Контрол над действителността" (Оруел, "1984")


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional