Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Докладът е хубав

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Веселин Желев, http://clubz.bg

 

Засегнатите да кажат дали им е "мек" или "твърд"

Снимка ЕПА/БГНЕС

 

- Какъв е новият доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи в България? - ме питат от едно радио.

- Хубав е, - отговорям им аз.

- Защо е хубав? - питат те.

- Защото показва, че не сме сами срещу Кой? - отговарям им аз

За девета година подред докладът показва на българина едно и също: Ако някой със сигурност е на негова страна, това е Европа.

Тя всяка година се обявява за всичко, което българският народ иска, но неговите депутати и магистрати не му дават.

Например (от последния доклад): Висш съдебен съвет, ползващ се с широко обществено доверие и адекватно реагиращ, "когато има сериозни съмнения за корупция и търговия с влияние в съдебната система"; ясни стандарти за дисциплинарни производства срещу магистрати; "устойчива поредица" от присъди за корупция и организирана престъпност, независима проверка и реформа на прокуратурата.

Няма отърване от Христо Иванов. Принудиха го да излезе от правителството. Той обаче се връща с препоръките в евродоклада. Особено с тази за прокуратурата. Затова смятам, че докладът е хубав.

Българските управляващи се намръщиха на Лозан Панов, когато им заяви: „Стига вече!“ Европа обаче го приветства. Според доклада  "е окуражително да се види, че българските съдии говорят открито в подкрепа на реформата в правосъдието. Това е здравословен знак...“

За пореден път "проевропейската" българска власт и медийната ѝ прислуга е откъм обратната страна на Европа, а опонентите ѝ – откъм истинската ѝ страна. И затова докладът е хубав. 

Очакванията обаче, че Брюксел ще дойде да ни направи наготово всичко, за което се обявява, са неоправдани. Европа може да ни помогне да имаме по-добра държава, но не може да я замести. Европа не може да замести и българския избирател, макар да е на негова страна. ЕС има преобразяваща сила, но не и полицейска мисия.

Какво обаче следва, ако девет години наред Европа и българският народ искат едно, а неговият т.нар. елит прави друго?

От миналото знаем, че Брюксел може например да спира еврофинансирането за страната ни. От настоящето знаем, че подобно на Полша може да заплашва държави с отнемане на правото на глас. За бъдещето - ще видим. Когато му дойде времето.

Ако вие обаче сте на мястото на Европа, бихте ли наказвали всички българи заради шепа политици и магистрати, с които те не могат да се справят? И то, при положение че не България е най-големият проблем на ЕС? Аз не бих. За вас не знам.

Ако на българите им харесва да живеят в такава държава, трябва ли Европа да им пречи? Това е българска работа. Не европейска.

Така че докладът е хубав. Най-вече защото е верен. Дали е "твърд" или "мек" ще кажат засегнатите. Ще ги слушам с интерес.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional