Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Писмото на търговските камари - посланието, което изглежда никой не иска да чуе

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илиян Василев, http://idvassilev.blogspot.bg/


 

Вероятно сте запознати с посланието на търговските камари, в което се изразява тревога и недоволство от влошаващите се условия за инвестиции и липсата на реформи у нас. Ще кажете нищо ново, но има какво да прочетете между редовете.

Защо е значимо това послание?

Първо, защото тези камари се обединяват извън съществуващите български бизнес организации, в които компании членуват. Визирам специално КРИБ, която би трябвало да е приемник на БИБА, но не е. Следователно те не се чувстват достатъчно представени там и намират за целесъобразно да отправят отделно послание от името на чуждестранните инвеститори. Това означава, че тези компании смятат, че сме се върнали към времената на Г-13 от началото на 90-те години, когато бе създадена БИБА - Българската Международна Бизнес Асоциация. Тя бе създадена именно за да защити интересите на чуждестранните инвеститори от "националния", разбирай олигархичен капитал, който днес се олицетворява от наследника на един от най-видните членове на Г-14 Илия Павлов Делян Пеевски. Още през първата година, БИБА започна да приема като членове и български компании, които работеха по международните стандарти за прозрачност и почтеност. Те също имаха нужда от защита и представителност.

За съжаление, в началото на нулевите години БИБА бе "превзета" отвън и сега в КРИБ "на едро" се приемат бизнес членове, които никога не биха могли да покрият критериите за членство в БИБА. Гони се масовост, което няма как да не дойде за сметка на качеството. 

И ето Ви резултата.

Второ, писмото отразява действителни настроения, а не политически хрумвания, както обикновено го изкарват опонентите, лансирайки тезата за чужденците, които ни грабят. В същност в тези камари членуват и много български "бели" компании, които са обект на институционална и друга дискриминация на властите в полза на "избраните" олигархични кръгове на Кой?. Следователно - това не е конфликт на чужденците против българския национален капитал, а на нормалния срещу олигархичния бизнес. Всички големи компании от камарите могат да разчитат на свой посланик за интервенция, когато и ако интересите им бъдат нарушени. Проблемът е, че няма кой да защити българските компании, които си нямат посланик.

Ако не вярвате, че нещата с преките чуждестранни инвестиции не стоят добре, извадете от цифрата за миналата година неодитираните инвестиции в Нефтохим и ще получите действителната картина - срив.

Да, лицето на България пред света е Пеевски - затова да не се изненадваме, че не го харесват и го изразяват открито.

Време да заявим високо - това не ме удовлетворява и ще го променя. Колкото и каквото и да ни струва.

 

Илиян Василев

Изпълнителен Директор на БИБА - 1993-1997 година

Председател на Агенцията по Чуждестранни Инвестиции - 1997- 2000


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional