Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

О. Минчев: Мишоци са, които смятат турското робство за "съжителство"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://frognews.bg

 

 
Огнян Минчев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ваксини могат да се купят отвсякъде, включително от Турция, а съжителството в Османската империя е било робство - особено през първите векове на "присъствието". Би било смешно, ако не беше жалко как в продължение на четвърт век хора, броящи себе си за либерални космополити усърдно се опитват да редактират националната памет на българите в съответствие с модните за тях полит-коректни клишета.“ Това написа във Фейсбук политологът Огнян Минчев


„Всъщност те не са космополити, а провинциални мишоци. Космополит е човек, който успешно е интегрирал в личността си всички нива на своята идентичност - като започнем от семейството. Успешният космополит е добър син и баща, отзивчив съсед и гражданин, патриот на своята родина и отговорен носител на духовната традиция, която е наследил от предците си. Едва тогава той успешно може да придобие мировата идентичност на космополита... Нашенският космополитизъм е пази Боже сляпо да прогледа. Христо Ботев е истински космополит - четете "Политическа зима"! Но неговият космополитизъм не му пречи да напише "...да гледам турчин как бесней над бащино ми огнище" - напротив, непримиримостта пред унизителното битие на робството е неразделна част от мировото съзнание на българския поетичен гений, пише още Минчев.

Смешни са полит-коректните обитатели на Ганковото кафене, които от десетилетия не мирясват докато не прекръстят турското робство на "присъствие" ли не щеш, сега пък на "съжителство". През Възраждането българският народ имаше достоен елит, съизмерващ се с най-големите върхове на своята епоха. Левски, Ботев и Каравелов не бяха по-глупави от сегашните "либерални" полит-коректници когато говореха за турско робство. Тяхното определение си стои и никой не може да го помръдне, защото то отразява истината за историческата епоха на Османското господство над България. Ама било остаряло, ама било недемократично - а стига бе, кога станахте калайджии, кога ви почерняха задниците? Левски и Ботев на демокрация ще учите! Същият Левски, който каза - "Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от Бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България". Същият Левски - "не щях да съм турский и никакъв роб, същото да гледам и на милия си род...", коментира полотологът.

За съжаление днес българският национален елит не само не се съизмерва с космополитизма на епохата си, но не може и носа си да покаже извън Ганковото кафене. В тази задимена от интриги публична среда царуват дребнодушието и милиционерския тарикатлък. Всичко Мара втасала - само дето турското робство "съжителство" не беше станало. И от какъв зор? Дали за да обслужим "стратегическата дълбочина" на комшиите, или за да изразим собственото си плитко малоумие? Май че и двете, и двете, за съжаление..., заключава Минчев.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional