Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Забравим ли завета на Паисий, утре няма как да разпознаят труповете ни

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Паисий Хилендарски


 
 
 

На днешната дата преди 250 години възрожденецът Софроний Врачански завършва в Котел първия препис на "История славянобългарская". Реално това е човекът, изпълнил пръв завета на Паисий:

„Преписвайте тая историйца и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!”. 

По-късно примерът му е последван от още 32-ма родолюбиви българи. Последният препис е от 1880 г. и е известен като Банския препис. Направен е от Ив. Д. Чучулаин в гр. Банско, където историята била донесена от Г. х. Русков.

Четвърт хилядолетие по-късно делото на нашите възрожденци е почти забравено, а заветът на Хилендарския монах, запалил българското Възраждане - е сякаш ненужен и вехт. Националните ценности удавихме в гръмката идея за глобален свят и сега сме на път да пристъпим и второто предупреждение на Паисий: „...пазете я да не изчезне!”. 

Истината е, че в света на супер технологиите, "История славянобългарская" няма нужда от буквално преписване, а от препрочитане и осъзнаване, защото тя е просто българското ДНК. Изчезне ли, утре няма как да разпознаят труповете ни.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional