Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Шпигел": Пеевски олицетворява олигархичната система на клиентелизма

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 


 Дневник
 
 

Под заглавие "Българският политик Пеевски: Айсбергът на корупцията" германското седмично списание "Шпигел" публикува текст за депутата от ДПС Делян Пеевски. 

"Един поглед върху кариерата на Пеевски през изминалите 15 години показва много за състоянието на развитие и механизмите на българската демокрация и пазарна икономика. Във всеки случай той разкрива повече от твърде необвързващите доклади на Европейската комисия за борбата с корупцията и престъпността" пише в материала, който излиза няколко дни след поредния критичен евродоклад. 

Политическото дете-чудо на Доган

Поддръжниците му го приветстват като политическо дете-чудо, противниците му обясняват неговия възход с близки връзки с политическата мафия: Делян Пеевски е най-енигматичната фигура в българската политика. Сега обаче Брюксел също се вглежда по-внимателно в него, з
апочва публикацията в "Шпигел". 

Статията проследява възхода на Делян Пеевски - как на 21 години и без завършено образование той е назначен от тогавашния премиер на тройната коалиция Симеон Сакскобургготски за парламентарен секретар по транспорта, а след това оглавява борда на най-голямото черноморско пристанище в България - това във Варна. Четири години по-късно, още незавършил юридическото си образование, Пеевски е назначен от премиера социалист Сергей Станишев за зам.-министър в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. "Както никой друг той (Пеевски - бел. ред.) олицетворява олигархичната система на клиентелизма", обобщава "Шпигел".
 
"Майка му Ирена Кръстева има значителен принос в неговия възход. През лятото на 2007 г. тя изведнъж купува всекидневниците "Телеграф" и "Монитор", както и седмичника "Политика". При това като бивша шефка на държавния тотализатор тя всъщност няма как да разполага нито със стартов капитал, нито с ноу-хау за изграждане на медиен концерн. Днес нейната империя е сред водещите медийни концерни в страната. Неговите издания имат славата, че не спазват журналистическата етика. Делян Пеевски дълго отрича да има нещо общо с вестниците на майка му. Редактори обаче твърдят, че точно той давал указания кой да бъде щаден и кой атакуван", пише изданието.

Като негов политически баща или идеолог (Mastermind) e посочен Ахмед Доган и в текста се припомнят думите на Доган "Аз съм този, който разпределя порциите в тази държава".

"Видимата част на огромния айсберг на корупцията"

След влизането си в парламента през 2009 г. от квотата на ДПС, Пеевски вече е за трети последователен път народен представител. Когато на 14 юни 2013 г. парламентарното мнозинство от БСП и ДПС го избира за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), се отприщва най-голямата протестна вълна в новата история на страната, припомня "Шпигел". Само след ден парламентът оттегля решението си.
 
"Кой и защо е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС?" И до днес този въпрос не е изяснен напълно. В провокативна демонстрация на сила срещу противниците й, на 30 април 2015 г. Ирена Кръстева подава в патентната служба искане да бъде защитена марката "Кой". Противниците на Пеевски често и с удоволствие задават въпроса "Кой", се отбелязва в текста.
 
Цитиран и собственикът на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, с когото двамата са бивши партньори: "Делян Пеевски просто е един от инструментите, използван от политическата мафия, за да изнудва българския бизнес. Това е видимата част на огромния айсберг на корупцията."
 
"Преди да банкрутира, Василев купуваше предприятие след предприятие, сега Делян Пеевски върви по стъпките му. След като през август 2015 г. майка му го направи собственик на половината от дяловете на медийната си империя, той купи една телевизия, две цигарени фабрики, телевизионна сграда, фабрика за торф и верига за електроника. "Парите за пазаруването биха могли "да идват от банката, от големите обществени поръчки или от контрабанда", предполага издателя на "Капитал" Иво Прокопиев, за когото "Шпигел" отбелязва, че е една от основните мишени за атака на медиите на Пеевски.  
 
"Шпигел" пише още, че от години Делян Пеевски се придвижва из София с тежка охрана и конвой от луксозни автомобили и това не съответства на данните, подадени за финансовото му състояние пред Сметната палата.    

"Проверка на Пеевски? Главният прокурор маха с ръка"

"Шпигел" припомня, че през пролетта на 2015 г. граждани активисти сезираха главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на имущественото състояние на Пеевски. "Цацаров, който се смята приближен на Пеевски, не видя обаче основание за това. Нямал нищо против неговите сейфове да бъдат отворени, контрира Делян Пеевски всякакви такива искания", се казва в текста.  

Междувременно ЕК има още няколко въпроса и е на мнение, че в прокуратурата в София трябва да се изпратят международни наблюдатели, пише "Шпигел" по повод последния доклад.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional