Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Плевнелиев: Свързани с комунистическата партия и службите й продължават опитите да доминират в обществото ни

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 


 

Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество. Това заявява президентът Росен Плевнелиев по повод 1 февруари - Ден на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.
 
В обръщението, разпространено от прессекретариата му, държавният глава посочва, че сенките от миналото правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да залъгват колко "прекрасен" бил животът ни в несвобода, да ни откъснат от семейството на европейските народи. "Дори днес - в самото навечерие на деня, в който си спомняме за жертвите на комунистическия терор, политици, живеещи в едно отминало време, опитват да закрият Комисията по досиетата", заявява президентът.
 
"Недоумявам пред арогантния опит да се запуши устата на Комисията по досиетата. Уверявам ви, че докато съм държавен глава, няма да допусна да се подменя историята и ще направя всичко по силите си да изпратим окончателно комунизма в музея на миналото", категоричен е Росен Плевнелиев. 
 
Президентът призовава цялата истина за комунизма да бъде разказана на младите поколения на висок глас. "През изминалите 25 години пропуснахме да пратим комунизма с всичките му метастази в музея. Като човек, който не е назначил нито един сътрудник на ДС в дипломацията, в съдебната или изпълнителната власт, аз обаче ще съм последният, който би казал, че сме обречени да живеем по правилата на преродилите се тоталитарни елити", посочва Росен Плевнелиев.

Той отбелязва, че е приел патронажа на инициативата в учебните програми на българските училища да бъде включено обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век. Държавният глава заявява подкрепа и на идеята за законови промени, които предвиждат проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност на свързаните с фалита на КТБ.
 
"Време е веднъж завинаги да скъсаме оковите на миналото, за да дадем шанс на млада и демократична България. Поклон пред жертвите на комунистическия режим", посочва още президентът.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional