Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Липсващият въпрос

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Бойко Пенчев, http://www.dnevnik.bg/

 

  •  

Бойко Пенчев 
 

"Дневник" се обърна към дългогодишния си автор Бойко Пенчев, който е участник в работната група, подготвяща учебните програми по литература, да коментира раздухания скандал с промените и поисканата оставка на министъра на образованието Тодор Танев.

Изписа се и се изприказва какво ли не за учебните програми и смяната на министъра, но никой не задава естествения първи въпрос: "А защо всъщност министър-председателят поиска оставката на Тодор Танев?" Медиите се държат така, сякаш отговорът на този въпрос е самоочевиден. Абсурдното обаче е, че и ръководството на Реформаторския блок не иска да зададе този въпрос на своя старши коалиционен партньор.

Всъщност в обществото циркулират два отговора кое наложи Танев да бъде пожертван.

Първият отговор е, че

това е отвличаща вниманието маневра

която снема напрежението от Цацаров и Висшия съдебен съвет след негативния доклад на Еврокомисията. Ако имаха някакъв политически разум, ГЕРБ, а и техният коалиционен партньор, би трябвало се стремят на всяка цена да опровергаят тази интерпретация. Едно задълбаване в причините за оставката на министъра би помогнало да се разсеят съмненията, но това не се случва.

Вторият възможен отговор, в който вярва по-голямата част от публиката е, че

Танев наистина е сменен заради скандала с учебните програми

заради "посегателството срещу българщината", което пък означава, че Бойко Борисов се е уплашил от псевдопатриотичните истерии и манипулации, тръгнали от една телевизия и изданията на "Кой?".

Реформаторският блок не пита дали това наистина е така. Но ако реформаторите са съгласни, че Танев е трябвало да бъде сменен, защото е посегнал на българщината, значи споделят позицията, защитавана от изданията на Пеевски, "Атака" и БСП. Съответно РБ не пита какъв ще бъде мандатът на бъдещия министър, какво се очаква той да прави – да продължи с реформите или да ги спре, за да угоди на бабаит-патриотите. Вместо това лидерите на РБ сядат и на два пъти мъдруват каква кандидатура да предложат, която да е "приемлива". Приемлива за какво и за кого? Ако не е ясно какво е трябвало да прави Тодор Танев и в какво се е провалил, за какво отива в сградата на МОН новият министър? На какъв кредит от обществено доверие ще може да се надява?

Някои биха предположили, че реформаторите не искат да разсърдят Бойко Борисов или пък въобще хабер си нямат от проблематиката на образованието и затова не им идва на акъла да питат такива неща. Може и така да е, но не е само това.

Има едно системно двуличие и страх,
които блокират всяка реформа в образованието


през последните десетина, че и повече години. Уж всички искат образователната система да се промени и да започне да формира знаещи и можещи, подготвени професионално, граждански активни млади хора. Само че държавата все няма пари и затова ресурсното обезпечаване на реформата се търси чрез "европейско финансиране". Започва едно писане на проекти, в които ключови думи са "повишаване на качеството", "компетентности", "социална реализация" и т.н. Финансирането идва, нещо тръгва да се прави и в този момент бдителните медии изревават "Орязват Ботев!!!", "Махат Паисий!!!", "Сменят робството със съжителство!" или някаква подобна дивотия и в същия миг министърът, който и да е той, обръща плочата и започва да повтаря как, сакън, няма да допусне такова нещо и всичко спира (Така направи Анелия Клисарова през 2013 г.). Или пък министърът опитва на скорост да вземе завоя, но премиерът за всеки случай го уволнява. (Случаят с Тодор Танев). Това политическо двуличие далеч не се ограничава само с образованието. Навсякъде е същото – политическият ни елит говори на Брюксел едно, а на избирателите, кълвящи на евтини манипулации - обратното.

Възникналият шум около новите учебни програми

беше възможност ГЕРБ да покаже,
че може поне веднъж да проведе докрай собствената си реформа


а не да се снишава пред медийната истерия. Реформаторският блок пък можеше да попита защо Тодор Танев трябваше да си тръгне и по този начин да припомни на ГЕРБ, че заедно са се впрегнали да правят някакви неща и не може да се дава заден ход само защото Антон Хекимян бил показал дечица, пеещи революционни песни. Защото и това трябва да се знае – толкова коментираните сега учебни програми са редактиран вариант на програмите, разработени с европейско финансиране още по време на първото правителство на ГЕРБ. Цялата концепция пък е обвързана с внесения от ГЕРБ и приет от Народното събрание нов закон за училищното образование. Нещата не започват с министър Тодор Танев, няма и да свършат с него.

Въпросът сега е дали след като ГЕРБ и РБ зачеркнаха Танев, ще зачеркнат и цялата си политика в тази сфера. А ако мълчат и се правят, че не разбират за какво става въпрос, значи наистина смяната на министъра е продиктувана от нещо друго, а не от скандала с програмите.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional