Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Историк: Превръщаме робството в алиби, че не сме стигнали нивото на другите европейски народи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

Милко Палангурски

 
 
 

Според проф. Палангурски робство, в класическия смисъл на понятието, по българските земи не е съществувало

"Няма единен термин, който може да обхване 500 години от българската история", смята историкът проф. Милко Палангурски. 

В коментар за БТА историкът посочи, че най-точният термин за този период е османско владичество, твърди професорът.

Той отбеляза, че никоя от другите балкански държави не назовава тези векове като робство. 

"Българите превръщаме робството в алиби, а ние сме направили най-бързото освобождение, с най-малко жертви", каза проф. Палангурски.

"Робството е универсалния принцип за самосъжаление и оправдание защо не сме стигнали до нивата на другите европейски народи, при условие, че имаме всички обстоятелства да ги задминем", е категоричен проф. Палангурски.

Според проф. Палангурски робство, в класическия смисъл на понятието, по българските земи не е съществувало.

"В историческата наука има поне 14 белега, които определят понятието роб. Те са свързани с това как той се ражда, как се отнасят с него, като производствена единица, с правото той да бъде купуван или продаван, разменян, да му отнемат децата и те също да имат статут на роби и прочие. Прилагайки тези белези към обикновеното население по българските земи в този период е видно, че те не съвпадат с живота на хората", смята проф. Палангурски. 

"Това, обаче, не прави структурите на тогавашната империя по-малко нечовешки, по-малко авторитарни и по-малко централизирани", посочи той. 

"За да се анализира животът в Османската империя от камбанарията на 21 век, трябва да бъдат разгледани поне четири различни периода в продължение на пет столетия", подчерта историкът. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional