Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Панов: Борисов да си каже за СМС-а... ВСС: Ти пък дай отчет какво свърши за 1 г.

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

 

Цацаров: Започна да ми омръзва. Показвайте си разпечатки, само че без мен

Лозан Панов. Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

Председателят на ВКС Лозан Панов пак наостри срещу себе си мнозинството във ВСС тази сутрин, като започна заседанието с декларация. Той първо се извини на представляващия Димитър Узунов, към когото бе апелирал да си извади разпечатка за 14 януари, когато бе пратен СМС до премиера Бойко Борисов (разпечатката показа, че не е Узунов, б.а.)

Искрено се надявах на това, че с неговата разпечатка, както и с моето извинение този казус ще приключи. Мисля обаче, че това не се случи. И мисля, че тук става дума не толкова за имиджа на г-н Узунов, колкото за имиджа на ВСС

Действията по разкриване на истината кой е изпратил въпросния СМС имат значение за независимостта на ВСС и какви са отношенията във ВСС и схемите, по които се взимат решенията във ВСС.

Дискредитирането на хората, които искат да установят истината, имаше за цел да игнорира тяхната позиция и търсенето на истината. Ето защо, ако не го направим, означава, че всички сме в кюпа и всички са маскари.

Този, който го е изпратил, трябва да понесе своята отговорност, или отговорноста остава на целия ВСС, каза Панов.

След което обобщи, че явно има член на съвета, който "при взимане на решения се отчита на политици и използва своето познанство с политици срещу други членове".

Макар и задочно ще отправя своя молба към премиера. Г-н премиер, моля ви помогнете ми. Ценя високо вашето желание и изразена позиция, че бързо ще внесете и ще съдействате за приемане на законопроектите за правосъдието.

Моля ви да разкриете истината кой ви изпрати съобщението. С това свое действие ще покажете, че наистина държите на независимостта на съдебната система.

Ето защо с едно такова действие ще спечели държавникът Борисов, и то много. С това той ще покаже, че върховенството на закона има значение.

Това действие, ако бъде извършено, то ще означава много за държавника и премиера Борисов, декларира Панов.

Веднага обаче думата взе Светла Петкова (от парламентарната квота, предложение на ГЕРБ, б.а.), която буквално се нахвърли върху председателя на ВКС, че говори политически. Тя изведнъж се сети, че около днешна дата са го избирали, "макар и със затруднения, защото имало други достойни кандидатури", и че когато са го избирали, той обещал да има отчетнос. И веднага го призова да се отчете какво е свършил за 1 г. откакто е на поста. Петкова каза:

"Добре дошли след временното ви отсъствие. Приятно сме изненадани, че сте тука в залата. И съм доволна, че се извинихте на представляващия ВСС, а може би трябваше да се извините и на другите членове на съвета, защото вие укорихте и тях. Защото виждам, че извинението се отнася персонално, а ние оставаме... 

Тъй като вие все още продължавате да нагнетявате тази теза - че ние сме виновни, ние сме маскари, защото не сме открили кой е изпратил на премиера СМС. И започвате отново темата, която вчера беше разисквана на заседанието на ВСС съвместно с гражданския съвет именно по тези въпроси – доклада на ЕК. Но вие не присъствахте, за да вземете участие в разискването на тази тема. 

Идвате сега и в редовно заседание внасяте тази тема, за да може отново да не сме в състояние да си довършим дневния ред.

Днес се навършва около 1 г от вашето встъпване в длъжност. През тази 1 година  - поне последната половин година, вие ни занимавате с политически въпроси. Аз не желая в заседателната зала на ВСС, където трябва да работим по управлението на съдебната власт, вие непрекъснато да внасяте и да оправяте отношенията си с министър-председателя и това, което чувам, е един политичски изказ."

След това тя коментира, че е резонно Панов да се отчете за свършеното от ВКС, защото не й е ясно какво е свършил съдът и му постави срок това да стане до края на месеца.

Намеси се Соня Найденова, която напомни, че ВСС има трима членове по право и като ще се иска отчет от единия, е редно да се иска отчет за свършеното и от другите двама - главния прокурор и председателя на ВАС.

Аз не искам г-н Панов да ми се извинява, няма за какво да ми се извинява, не се чувставм засегната от неговите думи. И останалите до 10 човека от ВСС, които поискахме информация от мобилния оператор, я получихме. Мобилният номер, който ползвам аз, няма регистрирани съобщения. Само да припомня, че на работно събиране на 18 януари не всички членове на ВСС изразиха готовност да признаят водили ли са в този времеви интервал някаква кореспонденция, каза Найденова.

Тя обаче напомни на членовете на съвета други случаи от съвсем близкото минало, свързани с бившия министър Христо Иванов.

Но по повдигнатия въпрос - дали тук трябва да се говори политически, или не. Смятам, че ние имаме политика за вършене – политика по управление на съдебната власт и защита на нейната независимост. Дори преди около една година гласувахме документ, който се казва "Политики за управление". Нека в думата политика не вкарваме лош смисъл.

Защото тогава ще трябва да кажем политика ли правехме, когато в тази зала беше отпарвено искане за оставка на министъра на правосъдието? Дали е вършена политика, когато в тази зала е разглеждано поведението на министъра на правосъдието с идея министър-педседатлят да му търси отговорност?

В настаналата суматоха се чуха и подвиквания самият Панов да си покаже разпечатката, на което той отговори, че е готов и дори си я носи.

Накрая ядосано се намеси главният прокурор, който припомни какво казва законът и каза, че ако няма да работят по нормалния дневен ред, "защото отвън чакат маса хора", той просто ще си тръгне.

Ако става дума да изискваме отчет от председателя на ВКС, в закона съвсем ясно е разписано кой на кого кога дължи отчет. Ако тезата е, че г-н Панов дължи отчет, някак си тая теза не се връзва с положението в закона. Дайте да не спекулираме.

По отношение на Закона за електронните съобщения, който прилагате така активно, моето предложение е много просто - хайде да караме по дневния ред, дайте да го оставим за накрая, пък всеки ще си прецени дали да участва в тоя цирк или не. Ако с това ще почне заседанието, аз лично ще ви пожелая приятна работа. Ако ще караме по дневния ред, аз ще работя по него. Ако дойде време да си обсъждате телефоните, всеки е свободен да си решава. Отвънка ни чакат маса хора (има предвид кандидатите са конкурси, б.р.).

Дайте да гласуваме дневния ред - ако това е отделна точка – ок, само че без мен. Ако смятате, че това е най-важното, ок. Започна да ми омръзва, заяви Сотир Цацаров.

Румен Боев от прокурорската квота се включи, че трябва да се върнат към функциите, които са им разписани по закон.

"Нека да се концентрираме към дневния ред – който си има проблеми, да си ги решава", каза той по повод дебата за разпечатките.

 

Тук Димитър Узунов прекрати дебата и присъстващите започнаха с първата точка от редовния дневен ред.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional