Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Огнян Минчев: Докато няма конкуренция между социолозите, ще действат в услуга на политиците

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 

Огнян Минчев


 

 

С разбиването на НЦИОМ отпадна още един инструмент за контрол над властта

"Това е първия социологически сондаж, който се публикува от доста месеци насам. Не ви ли прави впечатление, че социологическите изследвания изчезнаха от публичния дебат? След като в качеството си на председател на Народното събрание Михаил Миков целенасочено разби НЦИОМ, неговата настояща приемница Цецка Цачева тихомълком трансформира НЦИОМ в център за законодателни изследвания". Това коментира във Фейсбук политологът Огнян Минчев по повод информация на "Галъп", че ако днес имаше парламентарни избори, ГЕРБ щеше да има 24%, а БСП - 12 на сто.

"Безспорна е необходимостта от законодателни изследвания в българския парламент, но много симптоматично е съвпадението на две неща. Първото - официалното преустановяване на демоскопските изследвания под егидата на Народното събрание и - второто - изчезването на публичната демоскопска (социологическа) информация, предназначена за общественото мнение. Изследвания се правят - при това редовно, но не се публикуват. Поръчителите - политиците - очевидно поставят условието за конфиденциалност на социолозите за да финансират техните изследвания. Самите социолози са обединени в един квази-картел, който съществува в удобна симбиоза с властта. Така от българската публична сцена отпадна още един инструмент за обществен контрол и влияние върху институциите на властта - професионалната социологическа информация, включително рейтингите на политиците и институциите. Купуване на гласове, арогантен корпоративен и партийно-административен натиск върху избирателите, всеобхватен олигархичен контрол върху институциите на държавата, липса на достоверна публична социологическа информация - какво остана от механизмите на демократично представителство и публичен контрол върху властта? Публикуваното по-долу изследване на ББСС Галъп - първо от месеци насам - представя картина на политически предпочитания, които като цяло повтарят статуквото от периода след 5 октомври 2014 г. Аз не съм длъжен да приемам с безусловно доверие това изследване - най-малкото защото нямам с какво да го сравня. Докато няма реална и публична - пазарна конкуренция на демоскопи, социологията функционира като прислужница на политическата власт, а не като инструмент на общественото мнение", казва още Минчев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional