Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как да си обясним Борисов тази седмица

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биляна Рилска, http://www.dnevnik.bg

 

Биляна Рилска 
 

"Само Борисов знае" - така депутатите в ГЕРБ най-често отговарят за това какво се крие зад действията на лидера им, който през седмицата изненада с поредица от изказвания, спирането на обществени поръчки за над милиард лева и демонстративно разграничаване от Делян Пеевски.

Политици и анализатори се чудят как да тълкуват действията на премиера. Догадките за повода варират от силен натиск отвън (това предположение изнервя Борисов пролича от негови изказвания) до спонтанно решение след срещата му с българи в Лондон в началото на февруари. Коментарите за ефекта също се поляризират - от евтин спектакъл до чистене на имидж преди предстоящите президентски избори.

Натиск, но откъде

Публичният прочит и подредбата на събитията навежда на мисълта, че зад действията на Борисов вероятно стои натиск от Европа.

В деня преди премиерът да обяви, че е наредил да спре поръчката за магистрала "Хемус", в която участват фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и с Валентин Златев, дойде съобщение, че е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел. Предположенията бяха, че телефонното обаждане е предизвикано от решението на Борисов да отиде в понеделник на срещата на Вишеградската четворка, чиято позиция е за затваряне на границата на Македония и България с Гърция, а Берлин държи да има общоевропейско решение в основата, на което е сделката с Турция. 

На другата сутрин обаче Борисов изненадващо разпореди спиране на поръчката за "Хемус". Привечер от Прага основна тема на изказванията му пред медиите бяха не разговорите с лидерите на четворката, а коментарите му, че е спрял търга, заради съмнения за връзки на фирмите с Пеевски и Златев. Премиерът отиде и по-далече като каза, че е "попроверил кой кой е". Той обяви, че негово било разпореждането да се поиска публикуване и на доклада за КТБ от разследващата фирма.

Въпреки яростното отричане на Борисов, че никой не го е натискал за тези действия, наблюдателите предположиха, че разпределянето на европарите, съсредоточването на големи поръчки в компании, свързвани с Пеевски и други вътрешнополитически проблеми също са били тема на разговора с Меркел. 

Часове след спирането на търга за "Хемус", председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че разделянето на България и Румъния в мониторинга е все по-възможно заради липсата на напредък в борбата с корупцията.

През следващите дни Борисов продължи да нарежда да се спират обществени поръчки, като в част от тях отново имаше фирми, свързвани с Пеевски. 

Депутати от различни парламентарни групи обаче допускат, че зад спрения търг за магистрала "Хемус" стоят икономически интереси. Според тях е възможно чужди компании да са проявили в последния момент желание да участват заради апетитната прогнозна стойност на проекта - 434 млн. евро.

Турска линия отново - две посоки

Другата загадка от действията на Борисов е дали той наистина се опитва да се разграничи от Пеевски и неговия имидж и какви са позициите на депутата от ДПС в момента или следките и отношенията ще минат отново под прикритие.

Наблюдателите припомнят, че само преди седмица медии, близки до управляващите в Анкара публикуваха информация, че Ахмед Доган и Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция и тя беше потвърдена от посолството в България. Повече официална информация не последва, което дава извинение на българските политици да не коментират темата.

В публикации на "Капитал" обаче беше разказано за доклада на турските служби за сигурност за контрабандата на цигари, според който около 50% от нея са свързани с марки, произвеждани от "Булгартабак". Седмичникът писа, че "формално фирмата не прави нищо нередно - изнася за Близкия изток, а как оттам се реализират част от количествата не е нейна работа. Това правят и други световни производители на цигари. С приходите от контрабандата обаче се издържат някои от кюрдските сепаратисти. В доклад от миналата година на турската служба за борба с финансовите измами МАСАК, в който също се подчертава големият дял на цигарите от марки на "Булгартабак", се твърди, че българският производител продава законно цигари на фирми в Северен Ирак, контролирани от кюрдския гражданин Салам Кадир Фараж." Според "Капитал" темата е поставяне не веднъж от турските власти пред българските, но без особен ефект.

Дали сега в искането на действия от България са се включили и въпроси от Европа, не е ясно, но дни преди да говори с Борисов, Меркел беше на среща с турския премиер Ахмет Давутоглу (8 февруари).


За Меркел в момента сделката за имигрантите с Турция е фундаментална, защото тя иска те изобщо да не потеглят към Европа и добрите й отношения с властите там са важни. А турският президент Реджеп Тайп Ердоган преди седмица заплаши, че ще пусне автобусите с бежанци към Одрин т.е. към България и Гърция, ако Европа не намери бързо решение.

Днес Делян Пеевски изненадващо обяви, че продава дела си в "Булгартабак", макар все още да не е ясно на кого.

Друга турска линия

Междувременно се появиха оскъдни неофициални информации за тристранна среща между премиера Бойко Борисов, турския му колега Ахмет Давутоглу и отстранения лидер на ДПС Лютви Местан, в която не е имало преводач, а Местан е бил посредник между Борисов и Давутоглу. Срещата не е отречена от нито един от участниците. По информация на "Дневник" на нея Давутоглу е предложил на Борисов безлихвени кредити целево за развитието на селските райони в Родопите и Добруджа, които са предимно със смесено население, чрез стимулирането на биоземеделие и животновъдство. А продукцията да се изкупува на преференциални цени от Турция.

Тристранният разговор бил на 15 декември, когато Давутоглу беше на официално посещение в София, а два дни по-късно почетният председател на ДПС Ахмед Доган произнесе новогодишното си слово, в което нарочи Местан за изгонване. Според публикациите Борисов е информирал Доган за срещата с Местан и Давутоглу. Каква е причината Борисов да потърси Доган след тази среща остава неясно. А депутати твърдят, че двамата общуват редовно и не винаги ползват Делян Пеевски за посредник.

В края на миналата година премиерът призна, че в телефонен разговор турският му колега го е помолил да заеме страна в конфликта Доган-Местан, а самият Местан месец по-късно отговори, че Борисов е заел такава страна, но не била неговата.

Впрочем наскоро лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви по повод срещата му с Местан преди месец, че председател на опозиционна партия се оказал далеч по-информиран за магистрала "Хемус" от водача на партия, която е в управлението.

В тези информации, депутати търсят обяснение дали има промяна в позициите на Пеевски и каква, ако той се е оказал неудобен и за външни фактори. 


Дори и да има турска връзка, няма обяснение защо потърпевш от решението на Борисов излиза и дългогодишният му приятел - генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, за когото премиерът е казвал в интервюта, че лъжел на карти.

Кой мисли за рейтинга и изборите

Все по-възможна изглежда хипотезата, че зад действията на Борисов, известен с желанието си да се харесва на всички, стои силното му раздразнение и изпускането на нерви по време на срещата му с българи в Лондон, когато беше попитан дали, когато се погледне в огледалото вижда Пеевски.

"Когато след Лондон си дадох сметка, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност, мисля, че реакциите са повече от ясни. Благодаря на това момче в Лондон, много ме жегна, има голям принос. Като се огледах отстрани, разбрах, че може би за нормалните хора така изглежда. Взех всички мерки, които всички в Брюксел подкрепят. Искам да ви се закълна и да го знаете - нито един европеец, американец, руснак, какъвто искате, нито една институция в света, за което се заклевам, не ми е дала този съвет. Не е говорил никой никога с мен, а камо ли такива приказки, че от Брюксел ми казали, пък Ангела Меркел ми казала. Ще я доведа (Меркел - бел. ред.) да ви каже за какво беше нашият разговор", обясни сам Борисов пред журналисти в Брюксел в четвъртък.

Той заяви още, че "нямам нужда да ме подкрепят, имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля и ако искат всички да ми обявят война, защото виждате – в огледалото започва да излиза кой ли не и да се разправят по брутален начин помежду си".

По линия на усърдието за вдигане на личния рейтинг на премиера дойде и съобщението в петък, че той се обадил на чистачка на летище "София", за да я успокои, че запазва работата си, защото е наредил да бъде прекратен договорът с фирмата за почистване.

Политици от ГЕРБ обвързаха действията на премиера към предстоящите президентски избори, като напомниха, че все още нямат кандидат и намекнаха, че това може и да е Борисов, който пък все още не бил решил какво да прави. Те не изключват да се стигне и до предсрочни парламентарни избори и твърдят, че за такива помощта на Делян Пеевски и Валентин Златев не им била важна. Пеевски и медиите му играят за ДПС, Златев пък продължавал да подкрепя предимно левицата - БСП и АБВ на Георги Първанов. А най-важна за Борисов била "всенародната любов" и да поддържа имидж на борец срещу корупцията.

Тази седмица в София пристигна и новият американски посланик Ерик Сет Рубин. Няма официална информация дали той вече е имал срещи с премиера или българските власти. По време на изслушването му в Сената през декември миналата година той заяви, че в България, която е член на ЕС и НАТО се дават пари за проруска пропаганда. "Това се разпространява от местни медии и различни групи, получаващи пари, за да го правят. Мисля, че като работим с нашите естествени приятели, които са мнозинството от българите и от депутатите, с екипа си ще имаме предвид този въпрос и трябва да намерим ресурси за реагиране по такива случаи", каза Рубин.

Война или театър

"Вече нямаме работа, Борисов стана опозиция сам на себе си", пошегува се депутат, който доскоро подкрепяше властта. За повечето депутати от опозицията, без значение дали решението е взето под натиск или импулсивно, е театър и скоро проектите ще бъдат пуснати по новия Закон за обществените поръчки, който пък още повече отварял вратата за корупция.

Дано да е театър, че война с Пеевски точно в този момент не ни трябва, коментира политик от управляващото мнозинство. Той нарече "студена война" отношенията между ГЕРБ и Пеевски - никой на никого не пречи.

Ако е театър, доста лошо изпълнение, коментира пък друг представител на управляващата партия. Ако се съди по публикациите в медиите на Пеевски, които засега поддържат проправителствената линия, не личи по нищо пактът за ненападение да е нарушен.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional