Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Чудесии

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Бях се заклел да не нагазвам вече в пяната на дните, но не би. Чудесии стават по българските земи, чудесии, все свързани с един успял млад човек – и не само че стават, но и будят въпроси и недоумения. И ако чудесиите можеш да запазиш за себе си, въпросите и недоуменията напъват да бъдат споделени. Например следните:

1.Делян Пеевски продава дяловете си в „Булгартабак“. Официално притежаваните 5%. А какво става с незаявените официално – останалите 95%? Или някой си въобразява, че случайно при втората препродажба на тютюневия холдинг КЗК, ДАНС и други държавни институции тъй и не се запитаха кое ли ще е това физическо лице, дето просто ей така може да извади 130 милиона и да купи БТ „Инвест“ – дотогавашния собственик на „Булгартабак“ и подставена компания на руския „ВТБ Кепитъл“? Като при това, забележете, става дума за предприятието, от което пряко зависи безропотното послушание на електората на ДПС!

2.Според бившия банкер Цветан Василев при затварянето на КТБ споменатият мастит депутат бил имал 150 милиона лева кредити. Само? Значи е покрил овреме част от задълженията си – например тези, с които е финансирал сделките за „Булгартабак“ и „Табак маркет“. Стои обаче въпросът къде са отишли тези 150 милиона, след като банката вече е била затворена. Може би са кривнали по кривата пътека на някоя цесия – свързана например с Първа инвестиционна банка?

3.Бойко Борисов спря обществена поръчка за 800 милиона лева за магистрала „Хемус“ и предотврати възможността в това магистрално дело да бъдат намесени фирми, близки до Делян Пеевски и Валентин Златев. Смел ход, благодарение на който може би се оказа получател на красноречиво писмо с негов портрет и куршум. Само че: кой беше този юнак, който даде обществената поръчка на тези именно фирми? Той няма ли да понесе някаква отговорност? Когато през декември миналата години търговете за строителство бяха спечелени от тях, медиите ги определиха като „коледни подаръци за Кой“. Може би някой не е чел вестници? Или не е проверил овреме за кого става дума?

4.Цветан Василев показа в телевизионна интервю списък със собствености, негови и на КТБ, от които Делян Пеевски е поискал да му бъдат прехвърлени акционерни участия. Става дума за „Булгартабак“, БТК, „Техноекспортстрой“, „Дунарит“ и прочее мащабни предприятия. Основанието е, че ДПС помагало на банкера да придобие тези собствености, а той не се отчитал. Това е откровено рекетьорска акция, а последствията от отказа да се следва логиката на „рекет даден – рекет приет“, се състоят в катурването на КТБ и минус четири милиарда от нашите джобове. Дали подобни искания не бяха подсъдни? Г-н Цацаров, ехооо…

5. Съдия Ченалова, една от двете каки, които си говорят, во истине проговори. И каза в прав текст, че „Главният прокурор постави Владимира Янева в ситуация да избира – или да остане председател на СГС и Цветанов да бъде осъден, или да бъде оправдан и тя да си отиде.“ Е – Цветанов бе оправдан и тя си отиде. Само че това, дето прокурор /главен при това!/ заръчва на съдиите кой да бъде осъден, малко нещо не е като за пред хората, камо ли пък за пред ЕС. И вони на Костинброд, та не се трае. Както и дребната подробност, че Пеевски бил кадрувал в съдебната система. Уви – не само там!

6.От текст, приписван на Даниела Куцарова, синдик на ТЦИМЕ, и адресиран до ЕС, става ясно, че тя е била извикана при Владимира Янева, която я е задължила всички нейни действия по процедурата за несъстоятелност да бъдат предприемани „само след изричните заповеди и инструкции, давани от Делян Пеевски“ – тъй като тази фирма, собственост на Цветан Василев, била „особено важна“ за депутата от ДПС.  Става ясно също, че г-жа Куцова е присъствала лично на среща с Теодор Танев, изпълнителен директор на ТЦИМЕ, Бисер Лазов, приближен на злополучния банкер, а сега основен свидетел на прокуратурата /и един от основните „приватизатори“ на активите на КТБ/ и Ангел Ангелов, адвокат на Делян Пеевски и координатор на неговите финансови операции. На тази среща са били обсъждани – дословно: „различните варианти за източване на дружеството и придобиване на други фирми, контролирани от Цветан Василев“. Като автор на една доста пространно разследване за КТБ, публикувано през април миналата година, ми се струва редно да запитам дали някой все още се съмнява, че банката е изкуствено фалирана, за да може олигархичния кръг около Делян Пеевски да се докопа до нейните активи, възлизащи на милиарди; точно затова тези активи бяха обезценени, от което обезценяване именно се получи „дупката“ от четири милиарда. Само че има и една дребна подробност – този изкуствен фалит се случва с активната и целенасочена помощ на прокуратурата, БНБ, ДАНС и куп още държавни институции, а следите от него се замитат до ден днешен – например от парламентарната комисия, разследвала „аферата КТБ“, или от грижливи следователи, пилеещи почивните си дни, за да режат на ивици наличната в тяхното ведомство документация за фалита на банката – включително разпитите на споменатия Бисер Лазов.

7.Дали пък не се случва нещо и със самия Делян Пеевски? Него, горкия, пак щели да го гърмят. При това, забележете – бил заплашен от тези, дето се опитвали да гръмнат Трактора. Поради което получил в добавка към многобройните си гардове и охрана от НСО, а грозната угроза, надвиснала над него, бе публично оповестена от самия главен секретар на МВР.

В заключение няколко думи, вече без ирония. Изглежда някой си беше представил, че времето ще отмие позора на случващото се – и че може да се мине между капките с Пеевски на шия. Не, не може. В Евразия може да е възможно, но в Европа не е. За замитане на золуми от такъв мащаб бият през пръстите – не случайно коравосърдечно ни разделиха с Румъния и ни оставиха на опашката – да си режем гущеровите опашки, та да ни дойде ума в главата. Изобщо виждането, че Брюксел недовижда и че магариите могат да ни се разминат, е точно толкова наивно, колкото и идеята, че Ирина Бокова може да бъде избрана за генерален секретар на ООН.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional