Свободата днес и тук 08 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

А защо да не възстановим и Варшавския договор

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

Въвеждането на военна отчетност за всички млади българи

© Георги Кожухаров

 

 
Министерството на отбраната роди тази седмица поредната безумна идея, която доказва, че мисленето на много хора във ведомството не е мръднало от времето на окопната война и че стратезите на българските въоръжени сили като че ли нямат особена идея как се защитава националната сигурност в началото на 21-и век.

Анонсираният проект за промяна в Закона за резерва, според която на военна отчетност ще подлежат всички млади българи между 18 и 32 години, показва, че концептуално мисленето на военните ни е застинало в епохата на Първата световна война, когато е можело просто да връчиш винтовка с щик на някой младеж и да го караш да взима "по пет на нож". Още по-трагикомичен е фактът, че в тази категория са вкарани и младите дами, което може би ще зарадва част от по-крайните феминистки и поне на теория би могъл да превърне България в своеобразен Израел на Балканите.

Всъщност малко вероятно е хората, които са родили тази екзотична идея, наистина да не са чули, че в наши дни войната от трето и четвърто поколение е строго специализирана професионална дейност, която трудно се изпълнява от насила мобилизирани запасняци, получили повърхностно обучение как да не се застрелят сами. Далеч по-вероятно е въпросната промяна да преследва чисто вътрешноведомствени цели.

А именно да осмисли продължаващото и до днес безсмислено съществуване на печално известните военни окръжия, които допреди десетина години тормозеха младежите след завършване на училище. И заради които цяло едно поколение следвали в чужбина образовани българи предпочетоха да не реализират потенциала си у нас.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional