Свободата днес и тук 10 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Плевнелиев: Енергийният „голям шлем“ за България се нарича енергийна ефективност

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Росен Плевнелиев

 

 

Българската икономика и целият регион не трябва да бъдат зависими от един източник на енергийни ресурси, заяви президентът

Българската енергетика премина от „голям шлем“ към смислени проекти за енергийна ефективност, диверсификация на източниците и на трасетата за доставка на енергийни ресурси и енергийна либерализация. Това е голямото ни постижение, заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 със специалния пратеник и координатор по енергийните въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хокстийн, съобщиха от пресцентъра на президентството. 

На срещата беше подчертано стратегическото значение за България и за региона на проектите от Южния газов коридор и на изграждането на интерконекторната газова връзка България-Гърция (IGB), която ще осигури реална диверсификация на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ за региона и за Европа. Планира се изграждането на интерконектора да започне през октомври 2016 г., а до средата на 2018 г. да бъде въведен в експлоатация. „Имаме две цели – българската икономика и целият регион да не бъдат зависими от един източник на енергийни ресурси и Европа да бъде по-малко зависима от енергийни доставки на неконкурентни цени“, заяви президентът Плевнелиев по време на срещата. 

Росен Плевнелиев и Амос Хокстийн споделиха позицията, че интеграцията и гъвкавостта на енергийния пазар изискват повече свързаност на регионалната енергийна инфраструктура. В тази връзка от особено значение е ускореното изграждане на междусистемните газови връзки на България със съседните страни. Именно свързаността – на енергийните мрежи, на пътната, железопътна и комуникационна инфраструктура в региона – е и един от приоритетите на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, посочи държавният глава.

Президентът допълни, че през последните години страната ни подобрява националната си енергийна инфраструктура и са налице всички предпоставки България да запази позицията си на енергиен разпределителен център за региона. Росен Плевнелиев и Амос Хокстийн изразиха удовлетворение от интензивната работа на Междуведомствената работна група „Енергийна сигурност” в рамките на стратегическия диалог между България и САЩ, която подпомогна през 2015 г. да се ускори работата по ключовите енергийни проекти.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional