Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съд срещу Савченко няма, както няма президент на Русия, а човек узурпирал властта

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Аркадий Бабченко, http://clubz.bg

 

Съд ще има. Но по-късно. И в Хага, пише журналистът Аркадий Бабченко

Надежда Савченко. Снимка ЕПА/БГНЕС

 

Формулировката "Съд срещу Надежда Савченко" ме нервира точно толкова, колкото, да речем, формулировките "Руска федерация" или "Президент на Русия".

Като журналист винаги последователно призовавам към точност на формулировките. И точно тъй, както в Русия няма никакъв президент - понеже тази длъжност е изборна - а има човек, узурпирал властта чрез силов преврат, а за самата дума "федерация" се завеждат наказателни дела, точно толкова няма и никакъв "съд" срещу Надежда Савченко.

ЗАЛОЖНИК №1 НА ВЛАДИМИР ПУТИН

Съдът е правно понятие.

Какво общо с правото има някакво действие, чрез което някакви хора, узурпирали властта, казват на офицер от армията на съседна страна, борещ се против окупиращите градове в неговата държава терористични въоръжени отряди, че той е убил граждани на друга, съседна страна, попаднали неясно как в неговата страна. И за това ние го похитихме, незаконно го изведохме и предявяваме сега обвинения. И не стига, че са обвинения, ами и дявол знае какво трябва да разбираме - изобщо не разбирам.

Прокурорите на една страна предявяват обвинения срещу офицер от друга страна за това, че е изпълнил своя професионален дълг в своята страна, която няма нищо общо с тях...

Най-близката, но и не пълна аналогия е съд срещу офицер от Червената армия в Гестапо за участието му в партизански отряд.

Тя не е пълна, защото дори в този случай той би бил военнопленник.

А Савченко дори не е военнопленник. Защото официално тази държава се страхува дори да назовава нещата с имената им.

Така че Савченко е отвлечена. Заложничка е.

НАДЕЖДА САВЧЕНКО: ЩЕ МЕ ВЪРНЕТЕ В УКРАЙНА. ЖИВА ИЛИ МЪРТВА, НО ЩЕ МЕ ВЪРНЕТЕ

Член 126 от НК на Руската федерация, част втора, алинеи а), в), г) и част трета от алинея а). До 15 години, за особено тежко престъпление.

Без да броим такива добавки като бандитизъм, екстремизъм, тероризъм и т.н.

Така че с понятието "съд" всичко това, разбира се, няма нищо общо.

Съд, разбира се, ще има. Но по-късно.

И в Хага.

----

* Авторът е руски журналист, създател на проекта „Журналистика без посредници“. Работил е за много издания, сред които „Московски комсомолец“ и „Новая газета“, както и за тв предавания. Като военен кореспондент на „Новая газета“ е отразявал войната в Южна Осетия през 2008 г. Препечатваме коментара му от неговия профил във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional