Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

По делата ще ги познаете

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дияна Костова, http://www.webcafe.bg

 

 

Снимка: © Нова ТВ

 

"Не сме се събрали да се обичаме" е първа аксиома на българския трудов колектив, в който всяка форма на екип над двама души се възприема като чета с предател.

Когато четата шета тихомълком в най-важния следствен отдел на единната и централизирана прокуратура, обаче, всеки "предател" на омертата трябва да бъде изслушван много внимателно.

Най-неочаквано - такъв се намери. Следователят Бойко Атанасов проби стената на мълчанието преди седмици, като изговори на глас онова, което всеки средноинтелигентен български гражданин подозира - от край време прокуратурата се използва за дистанционен контрол "на къс повод" и рекет над политически лица; има конкретни виновници за този произвол и те си имат имена.

Това го каза човек с над 10-годишен юридически стаж, прекаран изцяло в Столичното следствие, включително - с кратък, но бурен опит в т.нар. "шпицкоманда" на Пепи Еврото.

Опровержението не дойде от озлочестения му бивш началник, който все още се намира в "чистилището" на съдебната власт между системата и свободата. Опровержението дойде от 26-ма колеги на следователя, написано в неподатлив на интерпретация стил.

Достатъчно е само да видите препратката за "шпицкоманда" към Уикиречник (!) в кървавото писмо на прокурорите, за да се отчаяте от нивото на дебат в държавното обвинение.

Още по-впечатляващ е съставът на подписалите декларацията. Извън наблюдаващия прокурор по разследването за източване на КТБ Иван Гешев, едва ли ще разпознаете някое от имената в нея на първо четене.

Ще ги познаете, обаче, по делата им.

В списъка на прокурорите блести Ирена Ганчева - обвинителят, който откри противоконституционната проверка срещу президента Росен Плевнелиев по сигнала на Николай Бареков (докато последният още беше в "правилния" отбор).

Прокурорът Дойчо Тарев беше част от екипа на Боряна Бецова, който претърпя първоинстанционен провал по делото срещу Христо Бисеров - впоследствие се отказа да го съди за пране на пари.

Роза Царева е следователят, който влиза в КТБ по време на обиските на 13 юни 2014 г. На нея се паднаха и делата срещу Цветан Цветанов (приключили с един отказ от обвинението и две оправдателни присъди). Тя води следствието срещу собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев и производството срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров (и двете прекратени след 2-годишно разследване поради липса на достатъчно доказателства).

Царева и колежката й Илияна Кирилова (също подписала писмото) работеха по делото срещу Филип Златанов, чиито тефтери с политически поръчки внезапно се изгубиха по пътя към Следствието - дни преди смяната на властта през ноември 2014.

Красимир Алексиев и Мая Ковачева са следователите, които повдигнаха обвинението срещу "убийците на Делян Пеевски", което лично главният прокурор Сотир Цацаров се принуди да признае като грешка.

Впрочем, Красимир Алексиев водеше и разследването срещу общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, който беше нарочен от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за връзки с наркоаферата "Рали Дакар". Резултат по него не е известен.

Петър Калчев е следователят по разследването "срещу неизвестен извършител" за склоняване към самоубийство на прокурора Николай Джамбов. Калчев работи и по делото за смъртта на адвокатката Надежда Георгиева - два казуса, над които от години виси тежката сянка на Никола Филчев.

Сред останалите имена в писмото има следователи, за които Инспектората на ВСС твърди, че в продължение на две години не са приключили нито едно (или са приключили само едно) досъдебно производство с мнение за съд.

И това са хора, които заемат щатни длъжности в "специализирани" отдели на прокуратурата, чиято отговорност е да разследват дела с тежка фактическа и правна сложност срещу лица с имунитет, полицаи и служители на ДАНС.

Да, за широката публика някой си Бойко Атанасов е напълно неизвестна личност, лесно пренебрежим на фона на всеобщото "араламбене" на тема съдебна реформа.

Въпреки това хората с памет не са забравили, че през 2004 г. именно неговият сигнал срещу корупцията на високо ниво в следствието доведе до една от редките окончателни осъдителни присъди срещу магистрат (макар и на цената на 9-годишно размотаване в съда).

Да, със страшна сила стои въпросът защо едва сега реши да проговори с конкретни примери за произвола в СО на СГП.

Стои обаче и въпросът защо досега никой от възмутените му колеги не намери за възмутително, че (не)волно съучастват във фарса с т.нар. знакови разследвания.

Крайно време е прокуратурата да спре да възприема всяка критика като предателство.

Защото ако някой има интерес от провал на делата - това са подсъдимите. Ако някой има интерес от справедливост - това сме всички ние. Междинният резултат е много на нула. На това му се казва "свирен мач" (не, няма го в Уикиречник).


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional