Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Премиерът взе страна - прокуратурата е независима, ДСБ ръководи съдилищата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

  Дневник
 
 

Премиерът Бойко Борисов смята, че прокуратурата е независима, а силата й е в големите правомощия на главния прокурор. В същото време е разтревожен, че все повече съдии се обвързват с една политическа сила - ДСБ. Това се разбира от негово обширно интервю за "Медиапул".  

"Десетилетия наред политически партии и лидери се опитват да яхнат или прокуратурата, или съда. На всички мои колеги мога да им кажа, че никой не е успял, няма да успее и не е успял и в момента. Няма сила, която може да яхне прокуратурата или съда. Но има големи интереси по тази тема", казва Борисов. Малко по-късно в хода на разговора обаче променя тезата си: "Това, което истински ме тревожи, че все повече съдии се обвързват с една друга политическа сила. С ДСБ." На въпрос как ДСБ ръководи съдилищата и кои съдилища, отговаря: "ВКС в лицето на Лозан Панов и СГС. От трите големи съда остава само ВАС. Те се ръководят от хора, които не се крият, че са близки с определени медии и определени хора."

Запитан как гледа на тезата, че главният прокурор е всевластна политическа фигура, защото във всеки момент той може да възобнови дадена проверка, Борисов отговаря в лично качество: "Да ми възобновяват. То в това е силата на прокуратурата. Ако считат, че има нещо грешно, да го възобновяват веднага. Ще отговоря на всички въпроси." И допълва: "Ако някой има гузен, изплашен от нещо, което да крие – това може да го смущава."

Според Борисов смяната на главния прокурор Сотир Цацаров в сегашния момент, както иска лидерът на ДСБ Радан Кънев, е опасна, защото "като го сменим аз и той, ако приемем, че сме на един акъл, този новият няма ли да кажат, че е наш, ще му вярват ли".

"От едната страна ежедневно се напилва, напилва, напилва, че главният прокурор трябва да бъде сменен, защото държи или политическите партии, или те го държат, но във всеки случай трябва нещо да му се направи лошо. Аз не искам да подчинявам институцията, но моите партньори много искат да я подчинят. Ама вижте, ДСБ е като двуглава ламя – едната ламя е в бордовете на фирми, в управлението, а другата иска да узурпира съдебната власт. И погледнете – от трите големи съда два пряко ги ръководи ДСБ"... От трите големи съда остава само ВАС (бел. ред. - с ръководител Георги Колев), казва той.

Борисов отправя нападки към ДСБ, че под реформи разбират "на мястото на един човек да сложим друг, ама да е "наш", и това вече придавало смешен привкус на думата. 

"Реформите ще си станат, ама бавно. И партиите, и институциите узряват. И като един не излиза отпред да се изпъчи и да го вее като знаме – всички партии имат интерес да се случи това. Защото, като ни съберат в Брюксел, всяка една партия получава указания – ето ние сме ЕНП, другите са либерали, третите социалдемократи", обещава Борисов.

Премиерът коментира, че има много фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, които участват в обществени поръчки, но "такива бизнесмени като Пеевски има много". Той уверява, че ще  възложи да бъдат проверени и спрени и други  поръчки (освен "Хемус"), но не посочва конкретни, за да не се вкарва в съдебни процеси. Запитан дали ще се вкара в процес и с Пеевски, отговаря: "Ако с нещо съм го уязвил – може да ме съди. Но ето, нито веднъж в това интервю с нещо не съм го обидил. Казал съм само това, че когато има поръчка, която може да бъде направена по-добре и да бъде защитена публично, аз съм длъжен да го наложа. Но такива са много, много бизнесмени. Като Пеевски."

Запитан защо никога не коментира Пеевски, премиерът отговаря, че има много коментатори и дори изградени цели политически платформи върху името на депутата от ДПС. 

Борисов казва, че не чете никакви медии, нито на Пеевски, нито други, а се информира от "Фейсбук". По думите му това, че сега медиите на депутата не го критикуват, му носи повече негативи. Когато бил под техен прицел, винаги печелел


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional