Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Зелените протести са само началото

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

Напрежението около забраната за къмпиране и Банско

[Капитал]

 

Винаги през последните години големите напрежения в България по теми, свързани с околната среда, са били само повод да се демонстрира голямо, но потиснато желание за промяна в цялата държава.

През 1988 г. първите по-големи прояви на съпротива срещу режима бяха именно заради мръсния въздух в Русе или отклоняването на водите на Струма и Места и запазването на Рила и Пирин. Хората тогава, изглежда, бяха начертали линия, отвъд която няма да позволят никакво отстъпление.

Един вид - взехте ни свободата, но няма да позволим да ни вземете и въздуха, и водата. Събрали сили от успеха си, тогава хората минаха в контраатака и взеха много по-голяма част от живота си в свои ръце.

Поводът за първата вълна протести при предишното управление на ГЕРБ - през 2012 г., беше също зелен. Тогава парламентът беше приел изменения в закона за горите, които щяха да позволят по-лесно да се строят ски писти. И тогава обаче това беше само повод да избухне напрежението от това, че държавата работи за олигарсите, а не за хората. "Ма-фи-я", викаха те тогава, също както и година по-късно при протестите срещу тока, които доведоха до оставката на Бойко Борисов.

Напрежението с къмпирането и Банско сега са симптоми за подобен проблем. Основният аргумент на хората, които протестираха през седмицата беше: "Незаконни хотели на плажа може, палатки не." Иначе казано, ако преди близо 30 години битката беше за свободата, сега е за справедливостта.

Линията, отвъд която няма да се отстъпва, е начертана, остава да видим дали ще има сили за настъпление. За политиците сега е време за избори - който застане на страната на хората, ще запази някакви шансове за по-дълга кариера. Който продължи както досега, ще остане в миналото.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional