Свободата днес и тук 22 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Все по-страшно и все по-малко весело

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Славея Балдева, www.slaveyabaldeva.wordpress.com

Вече не можем да сме сигурни дали Третата световна война не е започнала от известно време. Оттук-нататък е ясно само, че ударите върху Европа или опитите за тях ще продължат. Възможно е някой да е въздъхнал от облекчение, когато преди дни в Брюксел беше заловен известен терорист. Но последваха атентати в същия този Брюксел – като отговор на незададен въпрос. Разчитам го така: „Нищо, че го заловихте. Има много като него, като нас. Ние сме тук – в сърцето на омразната Европа, което ударихме. Ще продължим да го правим. Презираме вашата Европа, въпреки че някои от нас живеят в нея.” И т.н.

Тук става въпрос за все по-отчетлива цивилизационна дивергенция. Не може да се живее повече така. Злото има различни лица – по-отчетливи или забулени по различен начин, но все пак - разпознаваеми.

Главорезите от ДАЕШ си завзеха някаква територия и се самоопределиха за ислямска държава. Но едва ли само на тази територия раздават „правосъдие”. Последното подклаждат и въздават събудили се клетки, установени в Европа. Беше вчера, но е гаранция, че ще има опит за още и още.

Злото е гъвкаво и амбициозно.

Преди около две години в Украйна се появиха агресивни зелени човечета без опознавателни знаци и започнаха да убиват. Всякаква връзка с предполагаемата посока, от която са дошли, беше отричана. После взеха да се оказват руски войници „в отпуска”. Оказаха се и „учтиви”. Нали „учтиво” убиваха някак. Заради „учтивостта” им Русия ги награди официално. „Учтиво” отвлякоха украинския пилот Надежда Савченко от собствената й страна, за да я осъдят на 22 години лагернически „живот”, ако случайно го преживее – каквато вероятно не е целта.

Ако дружно ненавиждат „толерастка Гейропа”, защо също така дружно се стремят към нея. Ако я презират и мразят – да я оставят на пороците й, та да си загние сама в „гнилия” си капитализъм, а те тогава да дойдат на бял кон. Но не. Те нямат търпение в неистовото си желание нормалният и развит свят да се срине и да настъпи хаосът, в който те ще са господари. Няма значение каква ще е потенциалната дива орда, която точи зъби на препатилия и мъдър, но все пак наивен Стар свят – Европа. На него точат зъби две държави – Ислямска и Православна.

Не могат и двете да се примирят, че този стар свят се развива цивилизовано и технологично, без особена необходимост от тях. Но и без враждебност. Те са тези, които са патологично враждебни и подозрителни. Не Украйна нападна Русия. Не Крим въстана срещу Украйна, за да се влее в Русия. А откъде и от нищото се пръкна Ислямска държава.

Навремето Русия се възползва от пакта Молотов – Рибентроп, за да се включи във вече започнатия конфликт от Германия – т.е. – не като инициатор. Докато Хитлер от запад премазваше Полша, недълго след това от изток по терлици притича Сталин.

А после се зае да „освобождава” Източна Европа. Тази днешна Източна Европа с разнопосочен успех на освобождение от „освободителното” си минало е днешен интерес на слюноотделящия патентен „освободител”. Не е спирал да се обижда, ако непрекъснато не му благодарят за това.

Бог да прости невинните хора, загинали в Брюксел. Не ги наричам жертви, защото това някак унифицира. Всеки от тях има семейство, близки и приятели. Мога да си представя как се чувстват всички, загубили свой близък заради безликата необявена война от оживялото днес Средновековие.

Ей тъй подличко ще ви издебнем, европейски толерасти – когато най-малко очаквате.

Искат да ударят Европа и нормалния й живот. Искат да всеят страх с терора си. Това е негласно обявена война. Това вероятно е и Третата световна война, в която всеки е редно да се самоопредели – на чия страна е.

България излъчва разнопосочни сигнали. Тук успехите в борбата срещу контрабандата няма да са достатъчни.

Нито, че има дюнери на всеки ъгъл.

Добре, че засега до нас не са опрели, а целят сърцето на Европа. Ние засега сме си под „уютните” хибридни атаки, които част от българското общество разпознава като комплимент почти.

„Страшно е, майко, и весело.” – писа навремето Никола Фурнаджиев..

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional