Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ИД има план да разруши Европа. Имат ли европейците план, с който да я спрат?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

Атентатите в Брюксел са последната проява на все по-ефективната серия от удари, целящи да предизвикат хаос в Европа и с това да "ликвидират сивата зона", както се посочва в редакционната статия на "Дабик"(Dabiq), онлайн изданието на "Ислямска държава"(ИД), публикувана в началото на 2015 г. Под "сива зона" се разбира сумрачната зона, заемана от повечето мюсюлмани между доброто и злото – с други думи, между Халифата и Неверниците, пояснява американският в. "Дейли бийст".

В редакционната статия на "Дабик" е цитиран Осама бин Ладен, чийто истински наследник е ИД: "Светът днес е разделен. Буш изрече истината като каза:"Или сте с нас или сте с терористите", като истинските "терористи" са западните кръстоносци. Сега е настъпило времето за друго събитие, което ...да раздели света и да ликвидира сивата зона навсякъде."

Идеята е ИД да запълни вакуума навсякъде, където вече съществува хаос и да създаде хаос, който може да запълни – което се опитва да направи в Европа, пояснява авторът Скот Етрън.

Гостоприемният прием на бягащите от хаоса сирийски бежанци е ясният печеливш отговор на Запада по отношение на тази стратегия на разделяне, докато цялостното отхвърляне на бежанците е губещият отговор, смята той и допълва: Помнете, че когато Тед Круз говори за американски полицаи, които да патрулират мюсюлманските квартали, а Доналд Тръмп говори за забрана на мюсюлманите, те буквално ползват наръчника на ИД.

Следващите аксиоми са взети от "Сивата зона" и от "Стратегия за управление на хаоса", публикувани през 2004 г., които са задължително четиво за всеки политически, религиозен или военен лидер на ИД. Действията на групировката са били и вероятно ще продължат да се придържат към тези аксиоми:

 

Разнообразие на ударите и атакуване на "меки" цели – туристически зони, заведения за хранене, места за развлечение, спортни събития и т.н., които вероятно не могат да бъдат защитени навсякъде. Разпиляване на ресурсите на "неверниците" и изтощаването им до възможно най-голяма степен, като по този начин се подкопава вярата на хората в способността на правителствата да гарантират сигурност, която е най-важна за всички държавни функции.

В указанията се казва, че масите трябва да бъдат мотивирани да бягат в райони, намиращи се под управлението на ИД, да се унищожи самата "сива зона" между "правоверните" и "неверниците", която повечето мюсюлмани в момента населяват (съмняващите се в убежденията си мюсюлмани да бъдат примамени към радикализма).

Указва се също да се използват "терористични атаки" да помогнат на мюсюлманите да разберат, че немюсюлманите мразят исляма и искат да навредят на всички, които го изповядват; да се покаже, че мирът и спокойствието не носят на мюсюлманите нищо, освен страдание.

По-нататък се препоръчва да се използват социалните медии за подбуждане на симпатизантите зад граница към насилие. Да се разпространява посланието: Прави каквото можеш, с каквото имаш, където и да се намираш, винаги, когато е възможно.

Подозирам, че ИД планира координирани атаки в много градове на Европа, за да ускори процесът на ликвидиране на "сивата зона", а също така да отвлече вниманието на последователите си от факта, че в Сирия и Ирак групировката все повече е ограничавана с военни средства.

За разлика от Ал Каида, чиито нападения в Европа и на други места бяха провокирани по-скоро от вдъхновение, а не толкова от пряка команда и контрол, сега ИД е способна дистанционно да командва, както и да инспирира с идеята за утопичния Халифат (нещо, което Бин Ладен упорито отхвърляше, докато САЩ бяха достатъчно мощни да го сдържат и делегитимират).

ИД проникна в имигрантските квартали, в бежанските канали. Групировката се възползва от апатията на западно общество, което от 70 години насам не познава война или истинска битка за ценности, както и от аномията на привидно безкрайното, безполово и културно неопределено юношество.

ИД радикално унищожава всичко това с ясни червени линии и впечатляващо насилие. Нейните чуждестранни последователи преживяват това като разкъсване на веригите на личността и тези на човечеството.

При липса на обожествявана алтернатива на страст и значимост, много от онези, които се присъединяват към ИД, изглежда си мислят, че е по-добре да се сложи край на страданието на статуквото с надежда за нещо по-добро, независимо колко страдание и ужас носи. Това е сърцевината на апокалиптичното съзнание - за да се спаси този свят, той може би трябва да се разруши и надеждата да се отложи за следващия живот.

Военните действия за сдържане и разгром на ИД на нейната основна територия е необходимо условие за нейното унищожаване, макар че е по-трудно постижимо, отколкото обикновено ни убеждават нашите политически и военни лидери.

Но дори и да се случи, това само по себе си няма да е достатъчно, ако искаме да не изгубим идните поколения. В дългосрочна перспектива най-доброто, на което можем да се надяваме за противопоставяне на изкушението на "Ислямска държава" и нейните подобни, може да дойде от инициативи по отношение на общностите. Тези инициативи трябва да се ръководят от обучени млади активисти, способни да предложат алтернативен израз на идеализъм, основан на рисковани, вълнуващи и славни форми на "миротворчество", примамващи като войната, заключава авторът.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional