Свободата днес и тук 26 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Почна се: паника и глупости до пълна динковизация

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://clubz.bg

 

Хората трябва да са уплашени, разочаровани и разсеяни – кой има интерес от това?

Един от разпространителите на "новината" - Десислав Чуколов, се появи на мястото на "полицейския шеф" в колажа на Иван Червенков.

 

„Случи се! Мигрантските орди нахлуват в България!“, панически съобщава сайт с име на инструмент за цепене на дърва. „Започва ли нашествието на бежанците от Гърция?“, пита в заглавие „Блиц“, а пловдивският „Марица“ му отговаря: „Почна се. Бежанци нахлуват у нас от Гърция“.

Още десетки издания с различни заглавия тиражираха едно кратко съобщение на Българското национално радио от понеделник сутринта как „жители на село Кулата твърдят, че първите нелегални бежанци вече са влезли от Гърция в България“. Думите на кореспондента на радиото от региона звучат далеч по-уравновесено:

„В събота вечерта деца от селото са забелязали 6-7 души с торби с багаж, които се движели по международната железопътна линия. Децата споделили с родителите си, че непознатите говорели чужд език и им правели знаци да не вдигат шум. Възрастни от селото също видели групата, която се отдалечила бързо в тъмнината. Сигналът е подаден на "Гранична полиция", но следите на нелегално влезлите се губят“, съобщава БНР.

„Ордите“ не са заловени, не са и видени втори път от други хора. Но паникьорските заглавия са факт, а „новината“ си е актуална – след затварянето на т.нар. балкански маршрут през Македония, очакваният натиск върху гръцко-българската граница е често обсъждана тема. Бъдете спокойни - появи ли се реален интерес към България, няма да имате възможност изобщо да забележите друга новина. Засега обаче такова нещо няма. Но пък...

Защо да не вдигнем леко адреналина на публиката? 

Случаят нито е първи, нито ще бъде последен. И едва ли всеки един заслужава специално внимание, но внимание заслужава общото послание от „букета“ новини от последната седмица. Преди дни друга „новина“ шестваше из голям брой медии и все още събира възмущение и гняв – "шефът на полицията" в Брюксел позира в ефирна розова рокля с обилен грим.

„Това в средата е шефът на полицията в Брюксел. Той се бори с терористите в сърцето на Европа!“, гръмва ексклузивно „Пик“.

„Еврогейско: Този в средата е шеф на полицията в Брюксел“, обогатява сюжета „Пан.бг“. Други задават въпроса „Що за птица е шефът на полицията в Брюксел?!“

„Новината“ е тиражирана и от профила на народния представител от „Атака“ Десислав Чуколов. Тя присъства масово и в рускоезични сайтове и е публикувана часове след атентатите в Брюксел, които отнеха живота на 35 души.

 

 

Внушението е очевадно: Тия в Европа за нищо не стават!

Това, което въпросните сайтове не правят, прави Здравка Русенова, чието кратко разследване също става популярно във фейсбук. Това не е нито шефът на полицията в Брюксел, нито пък шефът е само един - 100-процентова измислица, позоваваща се на снимка, която руска туристка била качила в мрежата...

 

 

Колегите от Уебкафе също изясниха произхода на този фалшификат, но това не попречи по никакъв начин на разпространението на измислицата.

Дотук „букетът“ има за цел да паникьоса хората и да ги отврати от Европа.

„Става страшно! Не разчитайте на тия еврогейове да ви спасят!“, ни казват голям брой „медии“.

И когато стресираш един човек и го разколебаеш в досегашния му избор, идва ред да му предложиш новото решение. Вечната тема „Защо в Япония няма ислямски тероризъм?“ винаги върши работа. Тя отново е в добра форма в последните седмици и ни казва:

Има решение извън свободата. Има решение на изток

Има обаче и един малък проблем. Всички „новини“ и аргументи по форуми как в Япония няма ислямски тероризъм, защото ислямът е забранен като религия, в страната не се допускат мюсюлмани и проповядването на тази религия се преследва, са... абсолютна измислица. Конституцията на Япония гарантира религиозните свободи, така както го правят конституциите на почти всички демократични държави.

Традиционно мюсюлмани в Япония не живеят, но от началото на 20-и век тази вяра навлиза и там. Днес мюсюлманите в страната са няколко десетки хиляди, а джамиите са десетки. Нелегални имигранти работят и в Япония и те идват основно от Индонезия, Бангладеш и Пакистан, но никой не ги преследва заради мюсюлманската им вяра. А и да даваш Япония за пример като страна, свободна от тероризъм, е също толкова нелепо. Целият свят помни случая от 20 март 1995 г., когато метрото в Токио бе обгазено с отровния зарин.

Комбинираното внушение от този „букет“ от неистини е, че трябва да сме постоянно разтърсени, тревожни и паникьосани; че трябва да обърнем гръб на Европа, защото „видяхме го тоя, дето ще ни брани!“; че решението е в крачка назад и две на изток.

Кой печели от това ли?

Всеки, който има интерес от откъснато от трезвеността общество, което водено от страх и паника може лесно да се откаже от вече завоювани постижения и може лесно да подкрепи водач, който иска да го поведе към лесното решение. След пълната и окончателна победа на динковизацията, подпомагана от услужливи "медии" и от срамежливото мълчание на политиците, това решение може да изглежда и зловещо. Но няма да го забележим преди да сме го взели. Напълно демократично.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional