Свободата днес и тук 24 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трябва ли да се самовзривява либералната демокрация

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владимир Левчев, http://www.dnevnik.bg

 

От Владимир Левчев 
 

Всички бяхме потресени от атентатите в Брюксел, при които загинаха 55 души и над 100 бяха ранени. Това беше пореден удар в сърцето на Европейския съюз. Не само радикалните ислямисти от ИДИЛ, но и други сили в света, включително идеолозите на евразийството, а и десни европейски ксенофоби, мечтаят за края на обединена Европа, наричана от тях "гейропа". Говорят за нова световна война между различни цивилизации. Война срещу Европа наистина има. И това е всъщност войната срещу либералната демокрация.

Тази война се води с коварни средства, чрез всяване на страх, чрез дезинформация, медийно наливане на масло в огъня на конфликти вътре в съюза, подстрекаване към ограничаване на демокрацията в името на сигурността. Терорът е само видимото (и то в умишлено видимо, за да плаши) лице на тази подмолна война. Тя се води така, че да не бъде ясно нито къде точно е фронтовата линия, нито дори кой точно е врагът. Враговете на Европа са и някъде далеч от изток, и тук, между нас.

Но когато говорим за тероризъм, нека не забравяме, че той не се извършва само в Европа. При самоубийствения атентат край парка "Гулшан-е-Акбал" в Пакистан по време на католическия Великден загинаха над 70 души, предимно жени и деца. Над 300 бяха ранените. Жертвите на терористични атаки в Близкия Изток са много повече, отколкото в европейските страни. И тези жертви далеч не са само християни — напротив, най-често са мюсюлмани. Наскоро властите в Ирак обявиха, че жертвите от самоубийствения атентат на стадиона в Искандария са 41, а други 105 са били сериозно ранени. Такива атентати стават постоянно.

Тероризмът не е нещо ново

но, уви, заплахата от тероризъм в целия свят нараства. Защото от времето на неуспешния Барутен заговор за взривяване на английския парламент през 1605 г. до успешните атаки срещу кулите-близнаци на 11 септември 2001 година в Ню Йорк и до ден днешен техническите средства, които терористите ползват за своите деяния стават все по-ефективни и лесно достъпни. Средствата за масово убиване на хора днес са несравними с мечовете и копията на кръстоносците и и религиозните войни в Европа. Несравними са дори с обикновения барут.

Но миналата седмица в "Панорама" Иван Кръстев спомена един интересен факт (ако не звучи цинично думата "интересен", когато говорим за тероризъм): през 70-те, когато действаха местни, европейски леви терористи като фракция "Червена армия", терористичните атаки в Европа са били много повече на брой, отколкото са сега. Тероризмът, политически или религиозно мотивираните убийства на невинни хора, не е нещо ново и не е нещо насочено само срещу Европа или само срещу либералната демокрация. Нито ислямистите са единствените терористи, макар и да са най-активните и жестоките в последните десетилетия. В Европа имаше и десни, "християнски" терористи, като Брейвик, който убил 77 невинни норвежци, или Караджич, който масово избиваше мирни мюсюлмани в Босна. Жертвите на десния бял атентатор Тимъти Маквей в Оклахома, в САЩ през 1995 г. бяха 169, включително 19 деца.

Така че война срещу Европейския съюз и либералната демокрация наистина се води, но

жертвите на тероризма извън Европа са много повече

а в Европа не всички терористични атаки са били мотивирани от ислямистка идеология.

Тероризмът е сериозен световен проблем. Но съвсем отделен е въпросът с потока бежанци към Европа, в следствие на терора на ИДИЛ или на Асад в Сирия, или от страни, където се води гражданска война, от провалени и разградени държави като Сомалия или Ирак. Бежанският поток не е пряко свързан с тероризма. Терористите на 11 септември 2001 г. не бяха нелегални бежанци от Близкия изток. Повечето от терористите в Париж и в Брюксел през последната година бяха, уви, граждани на Европа.

Бежанският поток предизвиква оправдана тревога на Стария континент

защото той се влива в друг поток — на икономическата имиграция от бедни към богати държави по света, за да се превърне в опасно прииждаща към Европа река. Но проблемът с миграцията е световен. И той е икономически проблем, а не е някаква културно-религиозна война срещу Европа. Никой не бяга в страни, които мрази и смята за вражески. Има икономическа миграция и от България към Германия, Англия, или САЩ. Тя няма никаква идеологическа мотивация.

Миграцията безспорно създава сериозни проблеми. Но тревожен е и един друг проблем. Повечето от белгийските и френските терористи са родени в тези страни. Това показва, че има някакъв сериозен дефект в политиката на мултикултурализъм в Европа (проблемът изобщо не е такъв в САЩ), има проблем с политиката на отворената за всички имигранти социална европейска държава. Очевидно се е провалил, не е бил направен по правилен начин опитът за интеграция на хора, идващи от неевропейски страни, дори когато те са вече второ поколение европейски граждани. Европа има какво да научи от Америка по отношение на имигрантите.

Но където има гета на етническа или религиозна основа, с масова безработица, и то сред младежите, там много по-лесно проникват радикални идеологии като тази на ИДИЛ.

Трябва, разбира се, да се прави ясно разграничение между ислям и радикален,терористичен ислямизъм. Повече мирни мюсюлмани стават жертва на тероризма по света, отколкото християни. И повечето мюсюлмани са мирни. Но слабата интеграция и гетоизацията създават условия за радикализиране. И у нас радикалния ислям (макар и в несравнимо по-малка степен) намира най-добра почва в гетото, където живее неинтегрирано и безработно малцинство.

Европа трябва да се обедини, за да се бори по-ефективно с тероризма

Трябва да имаме общо разузнаване, сили на реда, обща отбрана. Съюзът трябва по-добре да пази общата си външна граница, вместо да се връща към старата континентална разпокъсаност с вътрешни граници. Разединена Европа ще бъде по-слаба. Западът трябва с обши усилия да работи за ликвидиране на "Ислямска държава" и спиране на войната в Сирия. Това ще намали и имигрантския поток.

Наистина Европа трябва да се обедини още повече, за да се отбранява по-добре. Но доброто пазене на границите и регистрирането на бежанците само ще намали временно, ще ограничи, но няма да спре миграцията. Докато има рязка разлика между много бедни и много богати страни в глобалния свят, ще продължава преселението на маси от хора от по-бедни към по-богати страни. Граничните ограждения са временна и половинчата мярка за сигурност. Независимо от мерките за сигурност, заплахата от тероризъм ще бъде по-голяма там, където има по-слаба интеграция вътре в едно общество, или когато в световен мащаб има пропаст между много бедни и много богати страни.

Европа трябва да се обедини още повече не само за да се пази по-добре от терористите. Тя трябва да се обедини и за да пази по-добре либералната демокрация. Именно с либералната демокрация, наричана от враговете й "либерастията" или "толерастията", воюват и ИДИЛ, и редица други, от Путинова Русия да популистите европофоби в отделни държави на самата Европа. Именно заради либералната демокрация Европа е най-богатото и най-привлекателно за живеене място на света.

Дяснопопулистка идея, че либералната демокрация е твърде слаба

и трябва да бъде заменена с някаква секюритокрация от путински тип, както и виждането на ИДИЛ за Европа като бойно поле в световна религиозна война, са еднакво враждебни на либералната демокрация. Крайно десните ксенофоби всъщност помагат на ИДИЛ. Трябва ли европейската либерална демокрация да се самовзриви в името на сигурността? Можем да се спасим от новото средновековие като издигаме средновековни крепостни стени и се върнем от отвореното демократично общество към ново затворено общество?

Истинската демокрацията е власт на закона. Ако всички са равни пред закона и законите стриктно се спазват, без бюрократични спънки, ако се преодолее растящата пропаст между много бедни и много богати, която създава гета от неинтегрирани групи от хора в големите градове, или непоносими за живеене места в света, западната демокрация ще бъде достатъчно силна. И няма да има нужда да се самовзривява в името на сигурността. Паниката е лош съветник.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional