Свободата днес и тук 25 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бонусите за ВСС: Плащай, развращавай и управлявай

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, http://www.dnevnik.bg

 

Петя Владимирова 
 
 
Парламентът прие първата порция промени в Закона за съдебната власт и властта сяда да пише отчетите си до Брюксел как сме ускорили реформата, видяхте ли, сваляйте мониторинга.

Изненадващо в промените беше включено и изравняването на заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет с тези на "тримата големи" - председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. "Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни, зле платени? Как ще искаме независимост, ако получават по-малко от другите си колеги. Утре как ще попълним състава на ВСС с качествени магистрати?"

Всяко от тези три изречения на председателя на Правната комисия Данаил Кирилов, с които той защити от парламентарната трибуна предложението, не издържа и най-елементарен тест за истинност, но кой ти гледа - в България днес публичните речи са безогледен популизъм, хвърляне на прах в очите.

Аргументи за изравняване на заплатите - с което те ще скочат поне с 1000 лв. над сегашното им заплащане, въпреки премахването на допълнителния бонус за участието им в комисиите на съвета - няма. Аргументът (публичният) е " по джапанки и бански ли искаме да ходят" (Емил Димиров - Ревизоро). Той и Кирилов

обвързват размера на заплащането като критерий за висок морал на членовете на ВСС

"Правим промените, за да влизат във ВСС хора с високи морални качества, а не клошари".

Скритият аргумент е диаметрално противоположният на публичния: да бъдат сигурни, че ще продължи послушанието на мнозинството в сегашния ВСС и също - да бъдат подмамени евентуалните бъдещи кандидати за членове на следващия ВСС с високото заплащане. Преди всичко.

Така надвисват съмнения, че целта е да се реши базисният проблем на съдебната власт - да бъде управлявана от действително независим ВСС, който да се състои от магистрати с неоспорим професионален и нравствен ресурс. Но защо, ще попитате, високото заплащане да е пречка да се кандидатират именно читави магистрати, то би трябвало да е стимул?

Такива са реалностите у нас. При твърде дългия мандат на ВСС от 5 години, който не беше намален, и след толкова години на видима и отблъскваща читавите магистрати съдебно-политико-икономическа симбиоза, близо до ума е, че съдии и прокурори, които виждат професията си като призвание и не изпълняват поръчки, тоест действително са независими, трудно биха изоставили за 5 години работата си, въпреки високото заплащане, за да се кандидатират за членове на ВСС. Така високото заплащане става по-скоро

примамка за онези, които виждат призванието си в приобщаване към високата съдебно-политическа номенклатура

към белите покривки на скритата власт, където се вземат решенията, мотивирани от всичко друго, не и от загриженост за независим съд, а напротив - от загриженост как да го направят зависим, където не е, и как да запазят зависимостите, където те са отдавна установени.

Дори да е спорно дали конституцията позволява да бъдат изравнени заплатите с тези на "тримата големи", налице е огромен морален проблем. (Затова е важно дали президентът ще наложи вето или ще "пусне" ЗСВ в името на съдебната реформа.)

Тъй че предложението на Емил Димитров-Ревизоро не е солово изпълнение, не е спонтанна хрумка на неговата партия (Патриотичиня фронт). Подкрепата на ГЕРБ (чрез Данаил Кирилов) не е случайна, а е обмислена и координирана акция за предварително обезвреждане на всеки механизъм в ЗСВ, който би довел до промяна. Само че щеше да е съвсем неприлично (пред кого ли се преструват като ги виждаме в целия им блясък) самата управляваща партия да предложи изравняването на заплатите, още по-малко вървеше да е ДПС, чиито инсайдери в съдебната власт се разпореждат на самия й връх. Та затова е Ревизоро.

Припомням още един ярък пример, който

същите депутати свършиха: възнаградиха ВСС с обществените поръчки за съдебните сгради

На 28 април 2015, в разгара на усилията на тогавашния правосъден министър Христо Иванов за прокарване на измененията в конституцията и на съпротивата срещу промените, главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с Патриотичния фронт в рамките на срещи с парламентарни партии за обсъждане на промените. Да кажем - няма лошо. Само часове по-късно ПФ излезе с предложението недвижимото имущество на съдебната власт (съдебните сгради) да премине за управление от Министерството на правосъдието към ВСС.

След първоначалното стъписване (ама как пък им хрумна да се хванат за съдебните сгради!) дойде "просветлението": ама разбира се, да управляваш недвижимо държавно имущество означава поемане на обществените поръчки за ремонт, строеж и стопанисвае на сградите. Дейност, натоварена с най-големия корупционен потенциал.

И това мина в поправките на Конституцията без никакви аргументи. Така ВСС беше натоварен с най-неприсъща дейност, при огромната затрупаност на този орган с присъщите му задължения, достатъчно е да припомним каква колосална работа има да върши съветът само по усъвършенстването на съдебната карта и критериите за натовареността на магистратите.

Защо никой от мнозинството на ВСС, контролирано от главния прокурор и председателя на ВАС, не се разтревожи, защо главният прокурор не възрази, че им добавят нови задължения, и то за стопанисване на сгради, което по традиция, откакто съществува Министерство на правосъдието, се върши именно от министъра на правосъдието, с кратко изключение в първите години на прехода?

Защото корумпирането на ВСС е било договорено, но скрито договорено.

Само корумпиран и безотговорен ВСС може да спаси олигархично-съдебната симбиоза

затова му прехвърлихме и съдебните сгради.

ВСС е колективен орган и няма да носи отговорност за нагласени обществени поръчки, тоест за корупция. Неслучайно конституцията посочва че Министерският съвет управлява държавното имущество чрез съответните министри, за да може да се носи персонална отговорност. Отделно е, че ще трябва се прехвърлят средства от МП към ВСС, да се създава специална дирекция за съдебните имоти, да се назначават хора и харчат пари ... (Не е ли странно, че и готовият да дере по две кожи от данъкоплатците с какви ли не идеи, включително и за вредни храни, големият спестовник - финансовият министър - не се разтревожи, че ще трябва пак да бърка в хазната за приумици? Защо ли не се възмути и от повишените заплати на членовете на ВСС?...)

Защото

развращаването (и блокирането) на институциите на държавата в интерес на скритата власт е реалната политика на видимата власт

Каквото и да струва това.

Само че - както сега, за повишаването на заплатите на членовете на ВСС в ЗСВ, така и преди година предложението се прави я от Патриотичния фронт, я от АБВ, я от БСП, които "да свършат работата" като сведат до публиката тайните договорки. А факторът от управляващата партия Данаил Кирилов трябва само да закима разбиращо "о да, да, прав сте"...

Тарикати.

Обобщено - властта не иска нищо повече от послушен ВСС, за да си подсигури, докато говори за реформа, зависим и послушен съд - където и доколкото смогне, а тази цел е възможна само чрез изначално развращаване на управлението на съдебната власт. Но не някакво имагинерно, предполагаемо и пожелателно развращаване. А обезпечено. Гарантирано. Заложено в Конституцията и Закона за съдебната власт.

По-горе казах "тарикати". Не. Просто мафия.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional