Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ОПРАЗНИХА ЧЕРКВИТЕ, КАКТО И ТУРЧИН НЕ УСПЯ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Коста Радев

            Понякога, драги приятели, има въпроси, които обществото задава гръмогласно, чака бърз и честен отговор, настоява, изисква и протестира – и цялата тази енергия се разбива в една студена, бездушна, безмълвна  стена. Всяка друга институция би се стреснала, би потърсила ако не отговор или обяснение, поне някаква приемлива формулировка, докато отмине вълната на недоволството. Да, всяка друга институция, освен българската православна църква. Или както сполучливо я нарече отец Венцеслав Илиев /междувременно свален от екран/ - „Църквата на мълчанието”.

            И то какво мълчание, братя! Наистина не човеци, а безсловесни железа, минали през школовката на ДС, излязоха нашите родни владици! Как пък веднъж не се пропука надменната броня под расата им! Уверени в своята неприкосновеност, те само понякога пускат по някоя лъжа за пред хора; но и лъжите не им се удават май, за тях все пак се иска и доза артистичност. Помня какъв смях настана из Варна, когато обявиха тукашния църковен гаулайтер за удавил се при ловене на миди и тъй се оплетоха в лъжите си, че накрая изобретиха и сухото удавяне. Е, замина си светиня му, само прякорът му остана – Киро Плувеца; а наследниците на далаверите му потънаха в характерното за църквата ни мълчание с елементи на многозначителност.

            Но това мълчание в никакъв случай не означава бездействие.  Напротив, БПЦ развива трескава дейност през последния четвърт век; но тя е незабежима, потайна, конспиративна – както подобава на истински разведчици. Помним нейното вцепенение, когато народът започна да се връща в черквите и на преден план излязоха свещениците, които миряните искаха, а не верните червени слуги – тогава владиците имитираха и организираха разкол, а с помощта на червеното си другарче-царче и родната полиция-милиция изгониха свещениците от храмовете – точно в стила и реториката на кагебейската школа. Разбира си, царчето не остана без награда – почести, награди, дори и се опитаха в неделните литургии да го славословят, и сигурно някъде още го правят. Всекиму заслуженото, пък било то и в копейки или гола суета.

            Когато се мълчи, мълчи се; както по въпроса за вероучението в училище. Разбирате ли, църквата не можела да се бърка в тези неща, те били грижа на държавата. Виж, в меда може, там и до лактите на расото биха бръкнали някои, ама ще си съсипят ролексите Обаче когато в паузите на мълчанието се заговори, слушаш и се чудиш тия за идиоти ли ни вземат, или наистина сме идиоти че ги търпим. То не бяха изявления срещу йогизма, дъновизма, богомилите и всички християнски деноминации; срещу религиозни предавания, запълващи огромната празнина от вяра, предизвикана от същата тази църква. И дума не чуваме срещу нахлуващия ислям. Само ни се внушава, че ако нещо ще ни опази и спаси това ще бъде  кой? Познахте, драги читатели – матушка русия с нейното задкулисно путинско православие. Никой друг, щото кат русия няма вторал И слава Богу че няма – две щяха да ни дойдат множко.

            Така че спете спокойно, скъпи комунисти и техни дечица – никой няма да насилва потомците ви да учат в училище кое е добро и кое зло, защото това само ще изкриви светогледа им и ще ги направи неподходящи за лъжливия свят, за крадливото и гнусно общество, изградено от вас.

            Тези руски марионетки, скрити зад дуварите на БПЦ ни натрапват чужди светци; да не говорим за човекоизтребителя, наречен Александър Невски, с когото позорим най-първия си храм. Канят се да ни назначат  за следващ патриарх своята най-демонична рожба – сещате се, да не мърся хартията с името му. Очичките им са обърнати на североизток, към тяхната матушка-кърмилница и пътеводната звезда на тия клирици не е Витлеемската, а кремълската. Бих ги попитал как ще се появят пред Божия съд, но това само ще ги развесели – те не вярват в него.

            Те успяват не защото са прави или силни – а защото ги търпим. Тяхната роля е една – да опразнят църквите, а каквото остане е плячка. Целта е да се отврати народа от самата идея за църква чрез образа и действията на нейните представители – същия подход на ДС, когато създаде уж демократичните движения при разпада на комунизма. И тази идея е почти постигната. Тези същите господа опразниха църквите както нито турчин, нито червеното политбюро успя да ги опразни. А миряните търпят, пък току се ослушат и отидат я при протестанти, я при католици, я си обръснат главите и облекат оранжеви чаршафи. Или пък се присламчат при паричковците с бради до кръста. Вярата е заложена в човека и нейното място трябва да е заето; като няма вяра, ще бъде заместена с някакво менте – фундаментализъм, комунизъм, фашизъм или каквото си изберете от гамата човешки духовни извержения.

            А ние мълчим и ни е срам да погледнем децата си.    


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional