Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Чавдар Николов е готов да даде втори шанс на "Нова", но "политкомисарите трябва да освободят медиите"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

  • Дневник
 
 

"Оттук нататък ще трябва ръководещите медии, собствениците на медии, млади или стари, тънки или дебели, да се променят. Ние няма да бягаме, ние ще стоим и ще настояваме. Те трябва да преглътнат тази свобода - нашата и тяхната, за да не ни засяга на гърлото. И което е по-важното - в медиите трябва да подвият опашките си така наречените политкомисари на властта. Те трябва освободят тези места."

Това заяви пред журналисти карикатуриста Чавдар Николов, чието творчество и медийни изяви бяха изтрити от платформите на "Нова броудкастинг груп" след карикатура за премиера и "ловците на мигранти". Днес художникът бе дошъл "да подкрепи подкрепящите го", по свои думи - около 100 човека, събрали се в градинката Кристал под мотото "#СтигаВечеСвинщини".

Той каза, че е получил предложение за завръщане в телевизията и го обмисля - при условия, които няма да допуснат второ такова посегателство. Той определи случката като "малка победа" от журналистите над собствениците им и благодари на реакцията на гилдията и специално на журналистите в "Нова".

"Не знам кой и как го е поръчал, Дидие Щосел пое пълната отговорност, каза, че той е спрял карикатурите и не е отчел какво ще се случи", отвърна Николов на журналистически въпрос.


На въпроса, зададен от "Нова", художникът каза, че приема извиненията на изпълнителния директор на медийната група Дидие Щосел: "Стига - така, на шега ще го кажа - да не се окаже, че е както в историята със срамежливия, който, обирайки стариците, после плаче, че са обрани."

А на изричното запитване приема ли обясненията на канала за "бизнес решение", съвпаднало с карикатурата за премиера, отвърна така: "Карикатуристите и журналистите, вече сме до стената и няма къде да бягаме. Знам какво е, така че нека да останем дори на ръководителите да има къде да отстъпват."

Той допълни, че всичките 90 негови клипа са възстановени в платформата Vbox7 заедно със статистиките им, r всеки може да направи извод дали са страдали от ниска популярност, както твърди сайта. И определи обществената реакция на случилото се като "огромна изненада":

"Очарован съм от подкрепата, която получих. Искам да кажа, че тази малка победа се дължи на подкрепата, която получих от всички вас, от журналистите на "Нова", които застанаха зад мен срещу своето ръководство, и подкрепата от колегите и приятелите."

Николов каза, че преди случката в медиите на "Нова" е имал най-голяма творческа свобода, след дълга кариера във вестниците "Демокрация", "Новинар" и "Преса".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional