Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Както и да гласувате, ГЕРБ и ДПС печелят

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, http://www.dnevnik.bg

 

  •  

С три извънредни заседания парламентарната правна комисия ударно прие купчина промени в Изборния кодекс, част от които наподобяват агресивен поход за служебно гарантиране на властта, а други ограничават правата на избирателите вместо да ги улесняват.

Преди да бъдат подложени на гласуване в зала за финално одобрение, положението е следното:

- Гласуването става задължително ("граждански дълг")

- Ако няма за кого да гласувате, ще може да отметнете в бюлетината "Не подкрепям никого"

- Този глас обаче ще бъде отчетен като действителен и накрая при преброяването ще помогне само на големите партии, които влизат в парламента. Т.е. дори да не гласувате за ГЕРБ, ДПС или БСП, те ще спечелят от вас, защото така се качва фактическата бариера за влизане в парламента и това намалява шанса на малките партии.

- Ако пропуснете изборите, ще бъдете заличени от избирателните списъци и връщането в тях ще ви струва усилие, пари и нерви. Може обаче да посочите уважителна причина - болест, командировка, пътуване в чужбина, и да го удостоверите с надлежния документ. "Гражданският дълг" да гласувате ще може да си възвърнете, ако представите заявление пред съответната администрация.

- Ако искате да се ориентирате за кого да гласувате в месеца преди изборите, няма да е възможно, защото депутатите забраниха огласяването на резултати от социологически проучвания по време на предизборната кампания. Т.е. Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще знаят каква е подкрепата за кандидат-президентите, но вие не.

- Така битката преди изборите ще е още по-непрозрачна, а и по-кратка (кампанията е намалена до 21 дни)

- Не е ясно кога ще може да се гласува електронно - вариант, подкрепен на референдума от почти 2 милиона българи. Тестовете ще започнат след 2018 г., но три пъти ще са само експериментални. И да е вярно, че има обективни и технически бариери, от целия подход на ГЕРБ към Изборния кодекс става ясно, че електронното гласуване много трудно ще си пробива път. Може да се окаже, че реално за първи път ще се гласува електронно 10 години след като българите го поискаха.

- Организирането на референдум пък ще струва по-скъпо на избирателите, защото депутатите решиха да отменят текста, че ако в същата година има избори - допитването се провежда заедно с тях.

- Един от въпросите в предстоящия тази година референдум е за задължителното гласуване, но депутатите избързаха да го въведат, преди да са чули какво мислят българските избиратели.

Честито!

В четвъртък народните представители ще обсъждат в зала натвореното от колегите им в правна комисия до полунощ във вторник. И докато избирателите разберат какво са им подготвили, текстовете ще са одобрени.

Задължителното гласуване и отчитането като действителни гласове на хората, които не виждат за кого да гласуват, обезпечават една цел -

ГЕРБ на власт с подкрепата на ДПС, БСП в опозиция

Тя не само хармонизира, но и почти съвпадна с обявената лично от премиера неясно в какво качество новина за предстоящото оттегляне на Делян Пеевски от сцената - "Пеевски си отива, напуска страната". След скриването на депутата от ДПС, Доганово-сарайската партия (и прилежащите й кръгове) ще придобие вид приличен за партньорство (независимо че аватарите на Пеевски си остават на сцената с цялата безгранична власт да позволяват и спират реформи и да форматират борбата с корупцията и мафията). А понеже е редно да има опозиция, на БСП, която не се справя в тази роля, й се поднася възможността да е единствена.

Що се отнася до референдумите, конкретната цел прозира ослепително: референдумът на "Шоуто на Слави" трябва да се проведе отделно от президентските избори, за да се изключи рискът изборите да излязат от контрол. И няма никакво значение, че само преди година ГЕРБ прие обратното - допитванията и изборите в една и съща година да се провеждат заедно. А сега пак ГЕРБ ще насрочат референдум за юли или август.

И двете правила са агресивен произвол, безгранично лицемерие, подигравка с гражданите. А комбинирани със забраната за огласяване на социологически проучвания по време на изборната кампания, отразяват

нарастващия страх на властта от загуба и безпардонна решимост да се брани без подбор на средствата

Що се отнася до третата предложена промяна - ако не гласуваш на един избори на следващите да минеш през бюрократичния ад, за да възстановиш конституционното си право, то е

провокация към здравия разум, не подлежи на коментар и налага намесата на лекари

Защото противоречи на здравия разум да вкараш в закона задължителното гласуване и същевременно да пречиш на негласувалия веднъж да изпълни "дълга си" на следващите избори.

За разлика от описаното, не забелязваме депутатите да предвидиха как да бъде ограничена покупко-продажбата на гласове, как да се елиминира контролираният вот - било то с пари или с корпоративните методи на моркова и тоягата.

Прогнозите след преговорите между партиите в сряда са, че част от безумните идеи ще отпаднат при гласуване на Изборния кодекс в зала, но това е честа тактика на ГЕРБ - предлага пакет, от който да отреже няколко по-дребни неща, предизвикали възмущение, а големите бели да останат.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional