Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Когато на социолозите е забранено да говорят

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Огнян Минчев, http://www.dnevnik.bg

 

  •  
 
 
Коментарът на политолога Огнян Минчев по повод предложението с Изборния кодекс да се забрани резултати от социологически проучвания да се публикуват през цялата предизборна кампания е от фейсбук. Кодексът днес се приема окончателно от депутатите.

Забраната да се публикуват социологически сондажи по време на предизборната кампания е преди всичко пряко посегателство върху свободата на словото.

Няма основания граждански или експертни мнения и оценки да бъдат ограничавани - и то в периода, в който биха могли да бъдат най-полезни за обществения дебат и за информиране на обществото.

Суспендирането на конституционно право трябва да има много сериозни основания и би могло да се допусне само в извънредни обстоятелства и за определен период от време. Но в българския контекст тази забрана има и по-дълбоки негативни последствия от просто ограничаване свободата на словото.

През последните 10-11 години сме свидетели на все по-сериозно ограничаване и разрушаване на гражданските свободи в процеса на политическо представителство. Масовизирането на купуването на гласове, организираният натиск, който се практикува над избиратели по линия на административна, корпоративна и кланово-феодална власт с цел контролиране на вота, корумпирането на секционни комисии и деформирането на вота на избирателите - всичко това в своята съвкупност води до сериозно изкривяване волята на гражданите в процеса на политическия избор.

Социологическите сондажи и екзит половете са важен механизъм за корекция и сдържане поне на организираните действия на властимащите на всички нива, тъй като резултатите от допитванията могат да влязат в сериозен дисонанс с публично оповестените изборни резултати и да покажат степента на манипулиране и фалшифициране на вота.

Не желая да идеализирам демоскопските изследвания и организации - напротив, многократно съм изразявал позиция на неодобрение на техни нелегитимни практики на манипулиране и фалшифициране на резултатите от социологическите сондажи, както и оповестяването на данни, които въобще не са били събрани, или са събрани по методологически недопустими начини. Социологическите манипулации - и преди избори, и в останалото време, са недопустими като публични практики. Но не можем заради бълхите да изгорим юргана.

Забраната на предизборната социология като информационен коректив на изборните машинации и фалшификации на практика затваря успешно кръга от деформации на изборните резултати. Вече няма кой да удостовери, че в един град, в един район, или в цялата държава гражданите са имали една структура на предпочитания, а изборните резултати показват съвсем друго.

Когато си купиш гласовете, когато си купиш администрацията, когато си купиш секционните комисии - и нагоре, когато притиснеш в ъгъла определени категории избиратели - ти получаваш резултати, които искаш, а не каквито избирателите са произвели. Когато и на социолозите е забранено да докладват разликата между двете, тогава самите избори се превръщат в разновидност на онези "избори", при които гражданите ходеха с досада да пускат бюлетини за предварително одобрените кандидати, а накрая другарят Живков ходеше в Димитровски район да играе хоро. Всички прилики с реални лица и събития са случайни.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional